hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 回顧馬鞍山兩條蝕錢路綫:85C同89C
開啟左側

回顧馬鞍山兩條蝕錢路綫:85C同89C

樓主| tszhinchan3 發表於 2021-2-28 18:08 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-2-28 17:39
馬鞍山似係會返到一條大線做曬成個馬鞍山既格局...之後馬鞍山路近欣安會加巴士站,對77區客量相信會有明 ...

連89C都cut?77區唔會放過你

xdxd 發表於 2021-2-28 18:38 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2021-2-28 18:05
本人小程度上認同「廣黃↔九龍塘一帶根本沒有全日線需求」的說法,但是希望你明白麗豪酒店(河畔花園)、富 ...

煤氣鼓去上路,大致距離會係八百米左右,同去未來嘅地鐵站口差唔多,一定數量嘅客會轉鐵,
況且如果用你所提及嘅欣榮、譚公道一帶相對較大嘅住宅區,佢哋同上路距離更近,唔會行出去等85?似乎係你一廂情願。
好啦,就當唔行去搭鐵/85,馬頭角道依然有85X上大隧轉車(甚至行返去廣黃),
而觀乎85系,所有沿途大客位,例如聯合道、九龍城、土瓜灣,三條一齊行,只係十三街同新柳街嘅分別,未來個餅會細仲會縮水,但依然有兩條線一齊行,咁樣仲唔可以叫累鬥累?
而大涌橋路方面,亦都有唔少線係可以做到喺紅梅谷路/獅隧轉乘85,無必要強留85A。
紅磡人。
Justshamxx 發表於 2021-2-28 18:47 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-2-28 18:08
連89C都cut?77區唔會放過你

大家不妨睇下我點樣執89C同286M

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1197691-1-1.html
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
pochi 發表於 2021-2-28 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-2-28 17:39
馬鞍山似係會返到一條大線做曬成個馬鞍山既格局...之後馬鞍山路近欣安會加巴士站,對77區客量相信會有明 ...

其實呢個的確係另一可考慮方案,286M唔上慈雲山改出旺角循環線(當然跟27而不是24),跟住睇下281B/X係咪照窩打老道方案分拆。

當然條“新286M”班次要夠密(唔好又話30分鐘一班),87D先有條件飛富安
Choi 發表於 2021-2-28 19:22 | 顯示全部樓層
樓上講89C又慢又兜,其實98C何嘗唔係?
兩者同樣做新區尾站:碩門 vs. 安達臣,
不過89C敵不過沙中綫,而98C未來也敵不過東九龍綫
新造的人、如鷹展翅上騰。
S3bl430 發表於 2021-2-28 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層
pochi 發表於 2021-2-28 19:06
其實呢個的確係另一可考慮方案,286M唔上慈雲山改出旺角循環線(當然跟27而不是24),跟住睇下281B/X係咪 ...

如果連81C改,我諗……
在早上出九龍方向,晚上回馬鞍山方向,假日日間時,89C和281X(81C)都可以維持原有服務
其餘時段 89C不提供服務,281X改經大隧去尖沙咀(大隧直出飛橋至旺角)。77區往返九龍東乘客在大隧轉車

我諗286M和281X不會存在並存全日的空間
 樓主| tszhinchan3 發表於 2021-2-28 19:38 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-2-28 18:47
大家不妨睇下我點樣執89C同286M

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1197691-1-1.html

咁執法,89D一定飛唔走富安

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Justshamxx + 5 我唔係要89D飛走富安,係要286M剁!.

查看全部評分

Quanta 發表於 2021-2-28 20:11 來自手機 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2021-2-28 14:06
似乎當年太進取
今時今日馬鞍山人口20萬多D

邊有得咁比較?
每個區出東九比例一樣?
大埔兩個火車站,馬鞍山嗰時有冇?
你冇計84M
Chnnr 發表於 2021-2-28 20:26 | 顯示全部樓層
住左咁耐, 簡單啲講幾句, 就係點解幾乎成個馬鞍山既線, 一開始好似同馬鐵抗衡到, 直至而家好似越打越殘咁由當年海旁區(即係77區啦)發展完, 馬鞍山就真正比人斬左兩邊,
山上市中人恆耀加埋後期發展既烏溪沙一堆, 海旁富安一堆, 然後其同做埋亞公角, 甚至大部份有埋濱景第一城
就咁睇, 分工係唔平均, 明顯地市中心呢一組會係最多客, 而海旁富安起碼會少啲客
到有左馬鐵之後, 效果就更加明顯, 海旁加富安用一個大水坑已經玩謝你,
相對市中心呢一組, 起碼耀安富寶錦英錦龍叫係比馬鐵站遠

而馬鞍山既線, 又係特別之中既特別, 兩組去唔同方向既線, 總會有啲唔同, 導致市中心呢一組路線, 廿幾年黎都係停富安亞公角沙田醫院
85K v 86K, 一個大涌橋一個源禾路
40X v 43X, 一個葵涌一個荃灣
85M v 286M, 一個剩到鑽石山, 一個有埋新蒲崗黃大仙
81C v 87D, 一個慢遊到大圍但有捷徑窩打老道直落油麻地, 一個第一城上公路但到太子旺角
89C v 89D,一個兜埋濱景上到翠屏, 一個兜上黃泥頭(當年)又去到藍田
咁樣就好易睇到, 點解一直以黎都執唔到啲線, 住馬鞍山或者熟馬鞍山既人可以自己比較一下
咁多年黎, 馬鞍山既線執左幾多次 ? 重點係執馬鞍山既走線, 最多個條咪又係利安延長到烏溪沙 only
每次想執都不外乎山頭主義, 每日有十個人由富安去藍田落車, 所以 89D 唔飛得富安
87D 到太子旺角所以唔飛得富安, 得條廿分鐘慢遊沙田區既 81C 又剩係到窩打老道
如是者, 先唔講沙田有咩要求, 單係馬鞍山自己已經玩死左自己
快 ? 點樣快 ? 講到口臭就係想 40X 耀謙樓尾站都好多人企出黎問幾個問題
富安去葵興? 我轉車會死咖, 馬鞍山去源禾路又點算, 有無人知, 呢條線係由馬鞍山去葵涌區, 比人接駁城隧車落荃灣
垃圾如 89S 都開到全日廿分鐘空載上黃泥頭咁款
86S 全日廿分飛埋同小巴,85K 有衝突既富安, 直到恆耀, 又有無可能 ?

富安大路有站正正就係判左海旁車死刑, 你把口去問下富安海旁人佢當然想有架車返到樓下
但實際係每日你又見到幾多人響大路落車行返入海旁 ? 海旁人又厭你部車兜富安, 厭你條線疏
如果市中心上公路前響錦泰出面加個站, 欣安加個站, 海旁車根本可以全部取消
口講自己每日都想有車返到自己樓下, 實際有幾多人真正係響大路落車行返入去 ?
就同當年 86C 入恆安一樣, 做調查話個個都想入恆安,
到你真正去問人個陣, 連個恆安人都答你其實佢都慣左出面落車行返入去

要搞好返海旁線無可厚非係要某部份市中心線飛富安, 再去執線分工
咁多年黎市中心恆安甚至山上流失既客, 可以話超過左富安一站落既客
海旁線唔係做唔起而係無優勢, 最有優勢既 43X 都只係因為自己第一城尾站同埋落到荃灣 only
班次疏啲人咪又係搭返城隧特快 49X 轉 40X 好過同你等車又要慢行石圍角
89C 286M 兩條海旁線累鬥累襯肺炎同你開足半粒一班, 根本就無哂意思
要快行出大路有85M 89D 上到大隧慢慢同你轉, 根本唔洗死等
就算 85M 開緊廿分, 起碼都仲有條開廿分既 89D 照住, 有埋 ETA, 無需要等半粒鐘

要 40X 43X 互轉唔扣錢有幾難 ? 問題係巴士公司自己肯唔肯做, 唔好講到城隧比錢轉車要一蚊雞
有幾多人城隧轉車真係比散銀, 有幾多人真係計較比散銀之餘佢要比多一蚊去轉車
你去做調查問我, 我都會答唔想, 但落實個陣, 一蚊半蚊拎去啦
要襯大隧道有差價轉乘個陣搞好大隧線分工有幾難 ?
你寧願要半粒鐘一班 89C, 定係穩定一條線接駁大隧 ?

同響其他post 講, 都係同一句
要累鬥累好易, 全港有好多線都累鬥累, 好多都係因為所謂獨市客, 有無人又諗過所謂獨市客有幾多
搭左十幾年返學既 85C, 聯合道美東東頭獨市少客 ? 貧如非繁全車得廿個, 每班執到四五個客既比例
我可以話, 有獨市仲咩要斬 ? 個陣轉 85X 又有幾多人行出黎嘈, 話聯合道行出富東等車會死 ?
咁有幾多人係真正聯合道落樓去等 85C ? 有無諗過用行去聯合道等車既時間去比較行去富東既時間 ? 無
而事實上係呢把聲音好快就已經消失左, 點解 ? 富東上車返到沙田, 10 分鐘, 聯合道上車返到沙田, 20 幾分鐘
你唔想行, 條線去到邊你都唔會想行, 你要死等個部車一粒鐘班你都唔想行, 去等
你想快, 你會寧願行多步買時間, 條線係吸引, 行多步你都會想行,
馬鞍山既線, 條線又唔係吸引又唔係密, 海旁車又疏又兜入富安, 我大路落車行返入去入埋門口佢都未兜到我樓下
我搭黎仲咩? 要執線呢度大把板友都好好既 IDEA, 其實都無用, 講完都無用, 山頭主義下大家安安樂樂趕時間搭返馬鐵
無辦法, 自己玩死左自己

評分

參與人數 4aPower +5 HugeC +30 收起 理由
UF3262 + 10 道出心聲 喺錦英上巴士下下半個鐘都未入到.
mopdat + 1 + 9 精闢見解
S3bl430 + 1 + 1 人總想得一想二
YY487 + 3 + 10 精闢見解

查看全部評分

jpoon 發表於 2021-2-28 20:40 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-2-28 16:29
我唔知你係唔係睇死欣榮花園、木廠街一帶嘅乘客喺沙中綫通車之後就永世都唔會搭巴士去沙田區啦,但係我睇 ...

木廠街一帶、十三街即將重建,可以遇見未來客量一定會跌,直到重建完成
同埋85A咁鬼疏,靠佢都死啦
浸大客我諗行去窩打老道搭可能仲有著數,281A應該會比85A快吧

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 Huge C浸大行去搭281A

查看全部評分

http://jpoon9394.blogspot.com/