hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九龍城區議會對 2021 - 2022 年度 RPP 的意見 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九龍城區議會對 2021 - 2022 年度 RPP 的意見

tunghang 發表於 2021-3-10 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-3-10 12:11
咁我想問同邊條,同埋點樣重疊?

九龍城:22
太子:24
尖沙咀:5A
tunghang 發表於 2021-3-10 12:20 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-10 12:14
所謂同家, 實際係有好同行, 而家條線又唔係啟業開, 根本唔係同24重疊

反而啟德有迫切需要加強巴士服務,  ...

九巴6同6A走線並非完全一樣但同樣被指重疊
天空之神 發表於 2021-3-10 12:22 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2021-3-10 12:17

24 果個叫太子同旺角傻的嗎

老九陰乾24 踢佢去水務署果陣一早趕哂客

20A 行彌敦道又何重疊之有?
.
053h4 發表於 2021-3-10 12:22 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
932gz6061 發表於 2021-3-10 13:43 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-10 11:29
現有路線重疊?613A同新巴82重疊唔洗開?

原來82過埋海啦?
932gz6061 發表於 2021-3-10 13:44 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2021-3-10 12:17

講真,24係九巴自己唔改番線

佢跟27行法20A係冇可能拉得成

樓主| ATSE40 發表於 2021-3-10 18:07 | 顯示全部樓層

leslie 發表於 2021-3-9 21:08
話說,九龍灣工業區某車坑消息指,紅巴入過嘢要求更改5A及24走線,運吉一樣都唔批,更指大食鬼做就好,不過 ...

2019 年要 24 喺加特別班嗰陣加部車都走咗數啦,5D 半粒鐘一班求其放住喺度先,5A 更加係打橫嚟,下下都要新城小巴打到埋身先嚟截人糊,咁交通一樣唔會進步。

閤下提到有小巴會有影響,應該都係講 46 同 70,但係本身太子道西都有唔少服務競爭,而家本身都有半條無人爭就頹做嘅 24,咁計嘅本身有無條 20A 都一樣咁難做。

腦補當真,真要補腦
JX9097 發表於 2021-3-10 19:13 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2021-3-10 13:44

九巴當年嫌旺角道西行畀小巴塞死
大可以將佢直接改做跟27走
嗰時24一個鐘都係得兩至三班車行
對quota根本冇乜影響可言

但佢當年就改做洗衣街直去出亞皆老街
呢一步棋已經行錯咗

再跟住啟德入伙,有一堆新血坐佢
佢都仲係繼續唔改,由得佢洗衣街刷邊算數
甚至乎洗衣街個站要搬佢都繼續唔乘機改
反而將個站再搬遠啲,出到去亞皆老街爛地

依家20A入嚟旺角搶灘,怪得邊個?
tunghang 發表於 2021-3-10 19:33 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2021-3-10 13:44

如果段彌敦道都叫做盲點,咁旺角道以南一段彌敦道一樣係盲點
跟27行法只係再重疊少少,況且27係唔停彌敦道
s3m89 發表於 2021-3-10 22:47 來自手機 | 顯示全部樓層

地區意見認為15A比較迂迴不宜再拉?其實15A不用兜全個麗晶圈,skip走宏光道一段,改行德朗邨一段承啟道就可以了