hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴近年減班減到巴士頂晒閘,等收投訴啦! ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴近年減班減到巴士頂晒閘,等收投訴啦!

moonchan 發表於 2021-3-10 19:58 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2021-3-10 14:44
呢條友永遠都係上公路前尾站先上車
然後就話上唔到車搞到遲到

唔知準巨4466左94個師傅未
至於下繁沙田上城隧,亞公角風涼水冷唔轉得,石門太多人唔轉得,要第一城就抵啦
佢個程43x根本無頂閘,開得前門即係後面仲有大把位,塞多十個都無問題
UR7523UV7523 發表於 2021-3-10 20:59 來自手機 | 顯示全部樓層
個個plan都規定要尾站先轉車,煩唔煩架,如果安泰/達去荃灣真係唔知你會直接搭290X定係213M落寶達轉290直飛彩雲
 樓主| miklcct 發表於 2021-3-10 21:05 | 顯示全部樓層
UR7523UV7523 發表於 2021-3-10 20:59
個個plan都規定要尾站先轉車,煩唔煩架,如果安泰/達去荃灣真係唔知你會直接搭290X定係213M落寶達轉290直飛彩 ...

安達去荃灣當然直接290X,但係290X班次疏落,如果嫌290X太耐先到會先搭任何一架車落山,再轉返290/290A/290X(邊個站轉車視乎首程係咩路線,但最遲彩虹邨轉,因為290唔停鑽石山站,其它路線要停)。

另外,我平時盡量尾站轉車,但有時睇完ETA會有例外。例如我想搭58M轉68A去青衣,於是當架巴士去到荃灣站嗰陣就開始撳68A ETA睇,有時見到68A嘅時間會同58M嘅時間幾乎一樣,跟住我就會望下車頭有無68A喺前面,追到嘅話就會即刻轉車(試過好幾次喺眾安街追到前面一個車位嘅68A轉車)。
進智公交
UR7523UV7523 發表於 2021-3-10 21:05 | 顯示全部樓層

其實呢,我首要既條件好簡單,就係平

話知佢轉幾多次車/兜幾多路

就算新城市轉車返良景我都唔會搭263轉58M/260X,反而會用另一種方法

平日:283>美田轉46P>地鐵站轉58M/P(搭到尾班58P既話一定要坐1820既283先可以夾到1840既46P,去到葵芳仲有半個鐘係總站take個break)
假日:288>水泉澳轉47A>葵涌廣場行去總站轉58M(係新城市死等47A太飄忽唔知等幾耐)**283/288唔會拍卡,因為試過282>47X>58M,58M收全費,所以區內線果程車會入錢

呢2個方法唔複雜架,只係想轉58M果段路就腳啲

wally 發表於 2021-3-10 21:24 | 顯示全部樓層
其實94既問題似係 合理期望 同 經濟效益 之間既平衡, 我又好想知樓主有咩高見喎~
加密班次20分鐘一班? 當大部客都係駁船時~ 駁船班次繼續頂閘, 加班車又無作用~
駁船班次加班? 平日有幾多班94會因為駁船而頂閘? 除時一年得幾次而要吉車遊街~
有需要時西貢拉夫? 可惜西貢無一條線密到可以比94拉, 再者西貢有得拉咁黃石呢~
當發生94頂閘既機會咁低, 基本上係無一個高/合理經濟效益既方法~ 又或者換個角度, 因為要為94加班而令其他線減班, 唔知邊個對 合理期望 既落差會更大呢~

評分

參與人數 3aPower +6 HugeC +30 收起 理由
THomas20010808 + 2 + 10 精闢見解
KE7066 + 2 + 10 精闢見解
Tummy + 2 + 10 可能佢想 12.8 米行 94 lol

查看全部評分

樓主| miklcct 發表於 2021-3-10 21:31 | 顯示全部樓層
UR7523UV7523 發表於 2021-3-10 21:05
其實呢,我首要既條件好簡單,就係平

話知佢轉幾多次車/兜幾多路

我搵方法會利用時間同價錢作計算,價錢就視乎我使用嘅車票種類,計埋各種回贈,而時間就以正常交通情況為準,包括步行時間(walking time)、等候時間(waiting time)及乘車時間(in-vehicle time)。巴士同鐵路嘅等車時間就一律以班距一半計算,而小巴就會預留較長等車時間(因為客滿要等下班嘅可能性比較大,喺部分出名經常客滿嘅路線,例如44A等,可能會預計等3班車),並且喺步行時間同等候時間有個加乘,除此之外每次轉車亦會加入一個轉乘懲罰(transfer penalty),以計算出最低成本嘅方法。

舉例,我現時計算準則為
T[in-vehicle] = $24/h
T[wait] = T[in-vehicle] * 1.25
T[walk] = T[in-vehicle] * 1.5
transfer penalty = T[in-vehicle] * 0:02 (2分鐘)

以我屋企去青衣東北公園為例,我計算咗4個方法,包括58M轉409、58M轉68A、58M荃灣轉41M/42M/243M、58M轉140M,最終結果喺58M轉409最理想,11分鐘步行,4分鐘等候,37分鐘乘車,共52分鐘,總車費$16,扣除回贈後實際付出$8.3,總成本為$33.5。

而呢個方法實際操作上,如果見68A唔等得耐,減少咗個等車成本,亦可隨時轉用58M轉68A(因為大家都係喺大窩口轉車)。
進智公交
 樓主| miklcct 發表於 2021-3-10 21:50 | 顯示全部樓層

wally 發表於 2021-3-10 21:24
其實94既問題似係 合理期望 同 經濟效益 之間既平衡, 我又好想知樓主有咩高見喎~
加密班次20分鐘一班? 當大 ...

94平日頂閘機會唔算低,唔同日子都會失驚無神忽然之間頂閘,唯一先決條件係天氣好,準確而言邊班車頂閘係預計唔到嘅,只可以估計到個範圍。

呢啲情況就係加班車待命嘅用途啦,當西貢站頭見到異常多人排隊,就可以總站兩部一齊上客。

呢個措施係應該喺所有往碼頭方向,而且配合船期嘅郊區獨市路線實行,除咗往黃石碼頭嘅94之外,其餘碼頭需要動用同樣措施嘅全港應該只有往梅窩碼頭嘅1同2。

至於離開碼頭方向,問題就無咁大,因為唔存在駁船呢個因素,而待命車放北潭涌嘅話亦都可以15分鐘內去到碼頭清客。更理想嘅做法就係翠華喺開船嗰陣如果條船多人搭,就通知西貢站頭要多部車入去。

呢度我又講返我以往去旅行嘅經歷。我某次去俄羅斯旅行,又係去郊遊,只得一條路入去嘅地方,而入去又係郊野公園,有度閘嘅,外來車要俾天價環境保護費先入得嘅。嗰度有幾條路線喺唔同嘅城市城鎮,經過最後一個城鎮開去目的地,聯合班次大約1個鐘一班,而我喺最後一個城鎮等車入去。我啱啱等中嗰班車係喺大城市中心開入去嘅,嗰日又係假日,咁當然多人郊遊啦,不過嗰啲路線就好似以往週末未加班之前嘅94咁,每日都係用同樣時間表嘅。

如果套用返喺香港,你可以當係94、96R、289R兜入西貢嘅版本每日都有服務,三者都係2個鐘一班,聯合40分鐘一班入去咁,一至日都係用同樣時間表。

結果實際上係,都係要等到時間表嘅時間先有車搭,一次過開咗好似成3架車行同樣路線嘅。類比例子可以假設96R係開1-2個鐘一班而且配合黃石船期俾人市區入去直接搭船,有幾百人排隊一齊入去郊遊,然後巴士公司就一次過開3部車清客。
進智公交
61233 發表於 2021-3-10 23:30 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-3-11 09:08 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-3-10 21:31
我搵方法會利用時間同價錢作計算,價錢就視乎我使用嘅車票種類,計埋各種回贈,而時間就以正常交通情況為 ...

咁唔知T[Calculation]又值幾多錢  或者話個factor會幾重?
搞咁多野 我寧願信直覺算喇
teddybus 發表於 2021-3-11 09:31 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-3-10 21:50
94平日頂閘機會唔算低,唔同日子都會失驚無神忽然之間頂閘,唯一先決條件係天氣好,準確而言邊班車頂閘係 ...

你又唔係西貢等,點知佢係咪已經準備緊第2架上客?不過算啦,睇你樣都係just in time擁躉,全部轉車時間都較到最忟,都係的士啱你多啲!