hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [討論] 建議於馬鞍山路近大水坑站增設停車彎 ...
開啟左側

[討論] 建議於馬鞍山路近大水坑站增設停車彎

gu9434@24 發表於 2021-3-20 23:16 | 顯示全部樓層

果段路係快速公路 如果要設站就要好似屯轉咁獨立劃界起巴士站
而且要做到類似轉車站既規模 運輸署先會放行..

而且咁樣搞得來隨時要357年 拎上RPP改線實際得多
放棄這個想法吧
Billy~~ 發表於 2021-3-21 00:00 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-3-19 23:41
亞公角附近就有少量村屋
沙田醫院就一間規模唔大嘅醫院咁

見到沙田醫院果個point真係好好笑,威爾斯附近係第一城站,瑪嘉烈可以行去美孚站

難道沙田醫院要行去大水坑站?沙田醫院客量唔係想像中咁少,兩繁都有一定嘅通勤客,而且好多客都係搭一個站去大老山轉車去大埔/北區/港島

而且依家新界東醫院聯網嘅hr 同好多行政部門都由威爾斯搬咗去沙田醫院,所以而家客量更高
而且喺未有疫情嘅時候,每逢探病探病時間,沙田醫院都會有好多人搭車
Ohm 發表於 2021-3-21 00:24 | 顯示全部樓層
巴士路線呢家嘢就係當初開錯咗個頭,之後就好難改返正
eternalflame 發表於 2021-3-21 00:36 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2021-3-21 00:24
巴士路線呢家嘢就係當初開錯咗個頭,之後就好難改返正

大老山公路通車個陣,馬鞍山都只係入左伙5年左右,當時邊有宜家咁多條線?所以你話開錯左個頭,似乎就唔係噉話啦
ViviTse 發表於 2021-3-21 01:37 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-3-20 23:02
問題係……

受影響嘅客有幾多

798轉682入亞公角雖然唔多人 但比例上其實唔算少 (分分鐘多過入馬鞍山),巴士公司無任何誘因放棄呢班客
而呢個轉車組合正正平衡咗價錢同速度 (你見回程無人搭就知),而轉89D太貴,轉98A/296A慢/站位遠/塞觀塘
所以除非682系拆線/將馬線全日,否則巴士公司都無誘因咁做
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| Waiyin12 發表於 2021-3-21 10:14 來自手機 | 顯示全部樓層
Billy~~ 發表於 2021-3-21 00:00
見到沙田醫院果個point真係好好笑,威爾斯附近係第一城站,瑪嘉烈可以行去美孚站

難道沙田醫院要行去大 ...

照顧醫院客咪簡簡單單用社會責任線處理
但沙田醫院有排都未去到
就算所有恆康街出嘅線都飛晒亞公角街,沙田醫院仲有43X 81C 84M 85K 89C 89S 286M, 綠小67K 810
大不了留埋條85M比佢地一站直出上大老山

當富安要所有馬鞍山巴士線入去,都比人鬧「大水坑大帝」
沙田醫院竟然需要接近20條全日線服務?!
 樓主| Waiyin12 發表於 2021-3-21 10:16 來自手機 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2021-3-20 23:10
如果可行嘅話當初就唔會 cut 走馬鞍山路富安個站
之後全世界都要落亞公角街停富安啦  ...

以前馬鞍山路上面有巴士站?
85K當年好似係兜入富安總站再上大老山公路喎
 樓主| Waiyin12 發表於 2021-3-21 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2021-3-20 23:16
果段路係快速公路 如果要設站就要好似屯轉咁獨立劃界起巴士站
而且要做到類似轉車站既規模 運輸署先會放行. ...

如果正常拆線係work嘅,40X 87D 89D etc. 應該晨早拆咗
但有名你叫大水坑大帝,連只此一班嘅40S、自古以來行大老山公路嘅681都唔放過,拆咗線之後令大水坑少咁條線/班次疏咗佢地點會收貨

大水坑一段馬鞍山路正正喺大老山公路同馬鞍山繞道之間,唔知將馬鞍山路剔出快速公路得唔得
Tummy 發表於 2021-3-21 11:21 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-3-21 10:16
以前馬鞍山路上面有巴士站?
85K當年好似係兜入富安總站再上大老山公路喎 ...

當年盤古初開 大老山仲未通車嗰陣
的確係有個巴士站 set 咗喺富安對出
嗰陣馬鞍山路仲係雙綫雙程駁出大涌橋路
依家富安花園個站隔離個斜坡 以前仲有盞街燈插咗喺草叢入面
喎度正正就係以前行上巴士站嘅行人路嚟 (不過支燈 19 年已經拆咗)

截圖 2021-03-21 上午11.19.52.png

同埋嗰時唔係架架車都入富安總站
例如 85C 從來都未入過

利申 睇咗巴典同 italk A10 先答到你 有錯請指
話就話住咗十五年馬鞍山 但我嗰陣連卵都未係
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
eternalflame 發表於 2021-3-21 13:30 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2021-3-21 11:21
當年盤古初開 大老山仲未通車嗰陣
的確係有個巴士站 set 咗喺富安對出
嗰陣馬鞍山路仲係雙綫雙程駁出大涌 ...

我係馬鞍山開荒牛之一, 當年就算要入恆德街都好, 係馬鞍山路鹿巢坑/大水坑橋橋頭崇真中學對上係有一對巴士站
車輛改經亞公角街之後, 先至拆成恆德街 (沙田方向) 同崇真中學 (馬鞍山方向) 兩個站