hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) W1蝕咗城巴幾錢?
開啟左側

W1蝕咗城巴幾錢?

nwfb1001 發表於 2021-3-24 12:34 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2021-3-23 19:06
最初期未減班前,每星期開 1175 班車,
平均每日 168 班,
由2018年9月23日至2019年3月17日

同時期A線、B3系(甚至B5)賺到fat fat,呢D散紙喇
天空之神 發表於 2021-3-24 12:47 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2021-3-23 03:55
若平均每班計,
珀客開免費338蝕得仲多。

其實 免費 NR338 應該比收錢開船蝕少左

W1 當年開最密 10 分鐘一班
當車費收入夠填油錢,未計車長開支,果6架新車折舊
一個月計剩隧道錢都要球半
計哂上面果炸最高峰應該每個月蝕緊2球半
mtrA279-262 發表於 2021-3-24 14:02 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2021-3-24 12:34
同時期A線、B3系(甚至B5)賺到fat fat,呢D散紙喇

B3系係落專營權一數
B5先係落專營權二
mrm23 發表於 2021-3-24 14:08 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2021-3-24 12:34

睇你點理解"散紙"
一條路線,單單半年隧道費已經蝕左等同成間公司全年利潤的 1/4。。

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1189694-1-1.html

城二 2019 年度賺111,871,000港元..
城一 2019 年度蝕88,832,000港元..

mtrA279-262 發表於 2021-3-24 15:32 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2021-3-24 14:08
睇你點理解"散紙"
一條路線,單單半年隧道費已經蝕左等同成間公司全年利潤的 1/4。。

專營權二條數已經計埋W1
qunow 發表於 2021-3-24 15:35 來自手機 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2021-3-23 16:31
同埋回程都識停怡和大廈呢個大站嘅時間,去程又唔停砵典乍街

至於拉去東區嘅問題

覺得係諗住,嘅然直車方便唔到晒成個東區,車程又長,咁不如落中環金鐘轉車,好似啲人轉A11咁
VA73@2A 發表於 2021-3-24 21:48 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2021-3-24 15:35
覺得係諗住,嘅然直車方便唔到晒成個東區,車程又長,咁不如落中環金鐘轉車,好似啲人轉A11咁 ...

東區係西隧唯一西隧覆蓋唔到嘅地方,只係得嗰堆收成19蚊嘅A11,A12同埋朝早幾班嘅大西北晨早線

以前因為無繞道要塞中環所以東區無西隧車都仲可以理解,宜家有繞道,去東區可以飛走中環快捷咗好多,係合適嘅時候開一條東區嘅全日西隧線

W1淨係去到金鐘根本就係錯,一黎有東涌線,二黎就算搭高鐵從商嘅人係去中環、金鐘,一出高鐵站都搭的士甚至有專車接送,使鬼搭w1,所以我懷疑緊運輸署仲係諗住d守舊作風,唔俾非機場嘅西隧全日線過天后以東

如果當初plan W1嗰陣係去東區經繞道+停西隧去高鐵站,做高鐵+東區西隧客生意,我諗唔會出現班班吉車遊街嘅慘況,起碼淨係北角呢個福建人聚居嘅地方都已經有一班人捧場

kmb71k 發表於 2021-3-24 22:05 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2021-3-24 21:48
如果當初plan W1嗰陣係去東區經繞道+停西隧去高鐵站,做高鐵+東區西隧客生意,我諗唔會出現班班吉車遊街嘅慘況,起碼淨係北角呢個福建人聚居嘅地方都已經有一班人捧場.

我諗如果當初運輸署係諗住做轉乘去港島其他地區
講真中環同金鐘真係比較適合
如果直接做東區
就好難搵轉乘路線去西區或南區

以上回應,是否可行?是否合適?
HG6729 發表於 2021-3-24 22:53 來自手機 | 顯示全部樓層
少少離題九巴51蝕得西利D定W1攞命D 因為51折舊好高
VA73@2A 發表於 2021-3-24 23:03 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-3-24 22:05
我諗如果當初運輸署係諗住做轉乘去港島其他地區
講真中環同金鐘真係比較適合
如果直接做東區

不過個人覺得中環同金鐘有太多選擇

可以坐914,又可以搭鐵路去九龍站行過去

同埋以港島區黎講,東區去高鐵站需求應該係最高過另外三個區,淨係北角一個地區已經係個例子