hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解大老山、城隧線全冷而獅隧為冷熱混雜? ...
開啟左側

點解大老山、城隧線全冷而獅隧為冷熱混雜?

denniskeung 發表於 2005-3-5 14:07 | 顯示全部樓層

大老山隧道線轉全冷的原因:
由於隧道長, 空氣質素亦很混濁, 當年用熱狗行駛時, 乘客入隧道後都會連忙關窗,
後來傳媒亦廣泛報道大老山隧道的空氣質素問題,
結果九巴於1996-1998年間將大隧線轉全冷,
由於馬鞍山有不少路線行經該隧道, 當年馬鞍山的冷馬比例比其他地區高很多呢~

城門隧道線轉全冷的原因:
是因為避免該轉車站出現收費尷尬的問題,
如果搭熱狗先, 在轉車站轉乘冷馬(反之亦然), 便會出現不公平情況,
如果是要加錢的路線(往馬鞍山/大埔方向) 就更加尷尬,
所以索性唔加冷, 採用全熱巴士行走,
直到早幾年, 巴士公司有較多空調巴士,
於是城隧線便陸續在一日內將全熱線變成全冷線了~
待全部城隧線全冷後, 要加錢的路線(往馬鞍山/大埔方向) 收正式收取冷馬的價錢,
避開出現收費尷尬的問題了~

至於獅隧線並沒有以上的問題...

*可是, 未知有沒有板友曾聽過, 由於獅子山含有一種化學物質,
搭車經過時可能會吸取, 我小學阿sir曾說過, 其實長期經過獅子山係對身體唔好的...
未知是否真有其事??
asv2 發表於 2005-3-5 14:09 | 顯示全部樓層
獅子山有無野就唔知.......
我以為你講緊D石棉內璧........
av220 發表於 2005-3-5 14:31 | 顯示全部樓層
[ref=151518]denniskeung[/ref]  在 2005-3-5 02:07 PM 發表:

大老山隧道線轉全冷的原因:
由於隧道長, 空氣質素亦很混濁, 當年用熱狗行駛時, 乘客入隧道後都會連忙關窗,
後來傳媒亦廣泛報道大老山隧道的空氣質素問題,
結果九巴於1996-1998年間將大隧線轉全冷,
由於馬鞍 ...

個人意見
既然獅隧較城隧污濁,
九記其實應該先為獅隧線全冷先.......
這樣無論對掛牌車長, 同乘客健康, 都係好的.

另外一個原因會唔會係獅隧線途經既範圍太廣,
(eg, 大埔區有74a, 上水區有70 係途經獅隧.....)
以致區議會既阻力相應增大, 遲遲不能成事?

ps 假如城隧而家仲係全熱, 實比人話都似.....尤其夏天時.
有時真係做又錯唔做又錯.
kingprowm 發表於 2005-3-5 16:16 | 顯示全部樓層

[ref=151536]av220[/ref]  在 2005-3-5 02:31 PM 發表:

個人意見
既然獅隧較城隧污濁,
九記其實應該先為獅隧線全冷先.......
這樣無論對掛牌車長, 同乘客健康, 都係好的.

另外一個原因會唔會係獅隧線途經既範圍太廣,
(eg, 大埔區有74a, 上水區有70 係途經獅 ...

同樣例子, 雖然彌敦道不是隧道, 但空氣同樣污濁,
也一樣不盡快全冷#]
上水站長 發表於 2005-3-5 16:34 | 顯示全部樓層

><

我聽荔廠師傅話其實本身九巴一早諗住開城隧就派馬行既~點知道葵青區同荃灣區居民又話九巴想藉此迫人搭貴車~所以先將佢變晒全熱線先嘛~後來天氣愈黎愈熱~加上又有263R(果時仲未轉為全日行走既263號)全線又快又有冷氣~所以佢地又叫返D區議員申請城隨全冷馬啦~之後九巴開D線都係全冷架啦~好似263,269D,278x咁~而第一條轉冷馬線係73x~九巴係好辛苦係呢度調果度調先調到D白版返黎行住先~
故事就係咁啦~呢樣野係一個荔廠做48x/234x既師傅講既~
九巴上水車廠車務通告為準
alexero 發表於 2005-3-5 17:35 | 顯示全部樓層
[ref=151620]上水站長[/ref]  在 2005-3-5 16:34 發表:

九巴係好辛苦係呢度調果度調先調到D白版返黎行住先~

呢個又真,個陣城隧線轉全冷,
都要百幾架車,那一年S廠不斷接收來自U廠及K廠的冷馬... 主要係AD
U廠甚至一度出現冷馬荒,有時有「以熱替冷」的情況
dcyw 發表於 2005-3-5 18:31 | 顯示全部樓層

[ref=151620]上水站長[/ref]  在 2005-3-5 04:34 PM 發表:

我聽荔廠師傅話其實本身九巴一早諗住開城隧就派馬行既~點知道葵青區同荃灣區居民又話九巴想藉此迫人搭貴車~所以先將佢變晒全熱線先嘛~後來天氣愈黎愈熱~加上又有263R(果時仲未轉為全日行走既263號)全線又快又有冷 ...

應否是非空調與空調混合服務呢?

因為城門隧道在1990年通車,相若時間才開始陸續引入空調巴士,假如城隧
路線開辦便全空調服務,我想應該沒有足夠空調巴士服務吧。

何況通車時並未有轉車站,非空調及空調混合服務不是問題。
alexero 發表於 2005-3-5 20:59 | 顯示全部樓層
[ref=151695]dcyw[/ref]  在 2005-3-5 18:31 發表:

應否是非空調與空調混合服務呢?

因為城門隧道在1990年通車,相若時間才開始陸續引入空調巴士,假如城隧
路線開辦便全空調服務,我想應該沒有足夠空調巴士服務吧。

何況通車時並未有轉車站,非空調及 ...

當然不是說開線的時候便打算轉做全空調
1989年剛開始引進空調巴士,也不會想到那麼長遠

記得九十年代中曾有報紙報導(好像是東方日報)
指九巴正與區議會研究將城門隧道路線全空調化
成為全港首條隧道全部巴士皆是空調服務
那時候轉車站已經正在使用了

該篇報導我記得很清楚,因為是我姨媽專登保留下來給我看的
kingprowm 發表於 2005-3-5 21:46 | 顯示全部樓層
[ref=151620]上水站長[/ref]  在 2005-3-5 04:34 PM 發表:

我聽荔廠師傅話其實本身九巴一早諗住開城隧就派馬行既~點知道葵青區同荃灣區居民又話九巴想藉此迫人搭貴車~所以先將佢變晒全熱線先嘛~後來天氣愈黎愈熱~加上又有263R(果時仲未轉為全日行走既263號)全線又快又有冷 ...

這個是九巴自己冇0野搵0野攪, 為什麼要左調右調車,
直接用新車唔得咩! 城隧線全冷時應該出緊電牌都普躉,
也適合用!
av220 發表於 2005-3-5 22:08 | 顯示全部樓層

[ref=151866]kingprowm[/ref]  在 2005-3-5 09:46 PM 發表:

這個是九巴自己冇0野搵0野攪, 為什麼要左調右調車,
直接用新車唔得咩! 城隧線全冷時應該出緊電牌都普躉,
也適合用!

個人意見
不過低地台巴士載客量較少,
全線金巴........我諗都幾難應付城線線龐大既乘客量.

還有, 49x 個時, AD/AV 派車都唔合格,
要全線AD 先收貨, 咁九記只好左調右調, 比晒AD 佢地....
(不過九記特登比AD 城隧線, 唔知又係咪"冇野搵野攪"....)