hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 持續進修基金條款...無奈
開啟左側

持續進修基金條款...無奈

Ketsu 發表於 2007-4-27 23:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢個機金d 申請條款都幾吹脹
我唔係嫌每個人一生只得一萬蚊係太少
而係呢一萬蚊係要你響報第一個course時
申請呢個fund後兩年內用哂佢
而呢「兩年」如果你有錢剩就可以再申請多一次用埋d 餘額
睇落去好似冇乜問題...

但係有d course其實係要你考到相關既資格證書先可以claim錢
不過呢d cert又唔係話咁易合格
例如一d 語言能力試
根本未必可以一take過合格
而且呢d course一讀分分鐘就用左你一年半載時間
報考又要時間
又要等佢出成績
如果一個唔該肥左佬
你分分鐘趕唔切考第二次試

而且如果你諗住報讀第二d course
時間上又必趕得切申請claim錢
結果點?你果一萬蚊資助咪可能一個仙都攞唔到
但就浪費左個申請機會囉!

政府又話乜鬼野「終生學習」
但呢個「終生」莫非就係只得呢兩年?
有冇搞錯呀!
Abusing dead rule -> Denial of reality
U-157星之Kelvin 發表於 2007-4-28 00:06 | 顯示全部樓層

回復 #1 Ketsu 的帖子

董政府年代的產物,原意係好
但兩年內要claim哂$10000就唔好
如果五年claim哂$10000就好啦!

我都claim唔哂,仲要>$5000添
 樓主| Ketsu 發表於 2007-4-28 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 U-157星之Kelvin 於 2007-4-28 00:06 發表
董政府年代的產物,原意係好
但兩年內要claim哂$10000就唔好
如果五年claim哂$10000就好啦!

我都claim唔哂,仲要>$5000添

最慘就係好似我以上所提及過既情況
分分鐘係眼白白掟左成皮野落鹹水海!
Abusing dead rule -> Denial of reality
cruisesnet 發表於 2007-4-28 07:45 | 顯示全部樓層

其實我覺得佢都係想用另外一個名去資助non-ugc 既ad. hd,同degree

而吾係真心for其他市民去進修的
BL69 發表於 2007-4-28 11:04 | 顯示全部樓層
有D慶幸我個course一次過用晒$10000
Show Blocked User - eric278
leslie 發表於 2007-4-28 11:23 | 顯示全部樓層
原帖由 BL69 於 2007-4-28 11:04 發表
有D慶幸我個course一次過用晒$10000

我都係一次同佢斷尾,不過如果可以過幾年再申請就好了~(貪心! )
L. Chan - 我們堅持才有希望!
komodo 發表於 2007-4-28 13:17 | 顯示全部樓層

我都係分兩次claim盡佢。
傘外的世界有一片蔚藍
mckhgc 發表於 2007-4-28 13:45 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2007-4-28 07:45 發表
其實我覺得佢都係想用另外一個名去資助non-ugc 既ad. hd,同degree

而吾係真心for其他市民去進修的

根本係董時代又一官商勾結的產物

對原本資助開既公營教育,就不斷削資外判;對私營牟利學店,就用公帑資助
dcyw 發表於 2007-4-28 16:49 | 顯示全部樓層
剛得知考試及格,可以申領近$8000,若果現在修讀
的科目明年考試及格,便可以申領餘下的金額了,
剛好可以趕及兩年限期內。

但一定要先向校方申請考試證明……
 樓主| Ketsu 發表於 2007-4-29 17:35 | 顯示全部樓層

其實呢個基金既期限仲有一個問題
就係由於申請呢d 資助既人係在職人士
有時候佢地會因為工作太忙而申請暫時休學
咁樣佢地未必有機會趕得切考取資格