hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 而家d人係咪唔識睇字/聽中文?
開啟左側

而家d人係咪唔識睇字/聽中文?

ihmcKyo 發表於 2007-5-17 23:11 | 顯示全部樓層

原帖由 3AD170 於 2007-5-17 22:53 發表
講開車廂廣播,最近有一次搭118P(九巴),當
車子在紅隧收費廣場上客時,司機就不斷播
出「下一站杏花村」之廣播直至車子駛入紅
隧為止。

可能佢驚D人以為118P會好似118停維園道-->渣華道...,結果行到半道個客先發覺就麻煩啦!
kingprowm 發表於 2007-5-17 23:38 | 顯示全部樓層
我搭 905 都係咁, 企樓上的人好似借左聾耳陳隻耳咁,
或者係俾人點左穴咁
hkbw 發表於 2007-5-18 00:46 | 顯示全部樓層
樓主, 其實d人係要唔理既, 佢識唔識睇, 識唔識聽都冇關係, 佢就係要唔理, 你奈佢何?!
殺雞焉用牛刀?!
hp7629 發表於 2007-5-18 10:07 | 顯示全部樓層

Reply 1, 3, 5, 7, 12, 13

Sorry for entering the empty board.

Before our discussing, I would like introducing a term called "Lord-X".

Definition of "Lord-X":  The term means that someone does wrong or nothing that is good; same meaning as "a bad job".

Return to the topic, the boardmate of replying #5 (virus) does lord-X because nobody would like to hear one's advice. (I am not too sure how bad of this situation in Hong Kong nowadays because I have left Hong Kong for about 6 years. )
This is true expecially someone is very selfish and never pay even little attention to other people or things.

P.S. In terms of gods story, this kind of people can define as "ghost" (opposite of gods and humans).

How should we do next?  Unfortunately, we just ignore these kind of people or "ghost" because they will never correct their mistake.  Furthermore, they think they are always right and one's advice is no reason at all to the such kind of (very) selfish people. (*5)

hp7629 (Orange Line) comes back to HK
MEMPHIX 發表於 2007-5-18 11:47 | 顯示全部樓層
可能人地真係唔識中文架噃
如果係甘,甘點解樓主唔知會司機呢?

我今日都係企樓梯返馬鞍山,報站都係不停叫唔準企
唔係話我唔理,而係無得郁
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!
siupy 發表於 2007-5-21 16:34 | 顯示全部樓層
如果好似新記咁
車長叫咪上去
D人就會聽
cheungtszfung 發表於 2007-5-21 19:43 | 顯示全部樓層

原帖由 MEMPHIX 於 2007-5-18 11:47 發表

個廣播有英文同國語,除非你同我講人地真係呢3種語言都聽唔明

好多時d人上去係睇下有無位,見無位就唔肯走番落下層,其實九巴有無興趣學新加坡巴士批三叉戟咁,係下層裝個上層坐位數目顯示器?
 樓主| DM17 發表於 2007-5-21 19:50 | 顯示全部樓層
原帖由 siupy 於 2007-5-21 16:34 發表
如果好似新記咁
車長叫咪上去
D人就會聽

新城果d直程企硬
叫咪都唔落o黎/企入d就唔開車
史上空前最強大戰!
 樓主| DM17 發表於 2007-5-21 19:59 | 顯示全部樓層
原帖由 MEMPHIX 於 2007-5-18 11:47 發表

樓上有板友答左
就算唔識中文都有英文字幕睇..

問題係樓下仲有大把企位嘛
史上空前最強大戰!
4056 發表於 2007-5-22 10:12 | 顯示全部樓層

原帖由 DM17 於 2007-5-21 19:59 發表

樓上有板友答左
就算唔識中文都有英文字幕睇..

問題係樓下仲有大把企位嘛

其實有時唔係所有企上層ge乘客都唔想落返來   而係前面果d上左去,睇完冇位,想落返去,但後面ge又不斷湧上來,前無去路後有追兵,咁想落返去ge人都落唔返...     只要有一位一兄企在樓梯塞住,已經足以令整個上層被「封路」

有次我同女友搭102,上左上層發覺冇位,咁諗住落返下層企。咁我落緊樓梯時有一家三口行緊上來,我話「冇晒位喇,落返去啦」,但跟住個女人仲夾硬迫上去,仲鬧我女友「小姐呀,你唔行開我點行上來呀,唔係要我落返去讓你落黎先呀化?」,聽完呢句火都爆,諗住死都唔讓佢,點知我女友息事寧人畀佢上來先...,之後我撻返句「而家d人連上層唔可以企咁簡單ge野都唔識,冇眼睇」畀佢嘆...   之後個家庭如無意外(無人讓座)的話,應該在上層企足全程...
柏麗之戀