hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過隧道會否閂巴士窗?
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] 過隧道會否閂巴士窗?

hokachung 發表於 2021-3-31 22:13 | 顯示全部樓層

B.B.B. 發表於 2021-3-30 13:59
大問題嘅時候會點

聞到異味咪大問題lor
如果咁啱隔籬有架垃圾車並行,咁當然閂窗為妙
hokachung 發表於 2021-3-31 22:16 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-3-31 06:35
但係個窗真係設計出黎係俾人閂多過開  啲風經咁細個窿(相對熱狗巴 啲風可以有廿幾個窿入)入車廂 個強度係 ...

搭紅Van開窗好常見wor
Kingston_Kwan 發表於 2021-3-31 23:22 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2021-3-30 22:53
宜家香港咁嘅環境,仲迷戀自然風?呢兩年少咗咁多人為活動同埋強國先叫改善咗啲啲。 ...

其實就算有你口中所謂既人為活動, 香港都仲有20度既日子嘅。呢種天氣, 室內外溫度一樣, 開窗係一流。反而焗喺車廂入面,仲易惹流感,隔離條友唔掩口咳,就真係係咁先。
TankKingEH9697 發表於 2021-3-31 23:54 | 顯示全部樓層

除非冬天時焗到嘔先會開
有人咳係咁索鼻涕 寧願落樓下迴避都 好過靠隻窗仔

btw 小巴就必開 乜味都有先攞命
坦克王EH 9697
nerrad 發表於 2021-4-2 19:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-3-31 23:22
其實就算有你口中所謂既人為活動, 香港都仲有20度既日子嘅。呢種天氣, 室內外溫度一樣, 開窗係一流。反而 ...

20度或以下開窗係好過困住所謂嘅空調

但好多人迷信巴士嘅空調 (個人覺得尤其年輕一代)……根本只係不斷循環車廂內2空氣,如果冇開窗換氣的話
cz9328 發表於 2021-4-4 20:58 來自手機 | 顯示全部樓層
nerrad 發表於 2021-4-2 19:36
20度或以下開窗係好過困住所謂嘅空調

但好多人迷信巴士嘅空調 (個人覺得尤其年輕一代)……根本只係不斷 ...

對呀,根本冇得開窗,新鮮風量不足的空調環境,係播疫高危地點。

未有嚴重疫情嘅時代,建築物條例已經寫咗無得開窗嘅室內環境其實係要每小時換氣5次才符合法例。

疫情年代,按照醫學常識就每小時換氣6次。

現在啲公共交通工具,有邊樣做到每小時換氣5次?電車and 有得開窗嘅小巴囉。

以前啲飛沫傳播疾病無咁大鑊,唔做足通風唔死得人嘅咪無乜人理囉。

就算依家爆大鑊都仲有一大堆人未識得在通風方面覺醒,明白的只屬少數...啲隱形傳播鏈搞極都斷唔晒,係有原因的。

HY1012 發表於 2021-4-5 15:38 來自手機 | 顯示全部樓層

唔會啦,通常都唔會留意到隻窗開咗

天空之神 發表於 2021-4-5 21:42 | 顯示全部樓層
公路開窗果格咪爽
難為打後幾排硬食生風無得選擇

甚至車尾吹到另外果邊都凍咁慘
.
nerrad 發表於 2021-4-6 21:44 來自手機 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-4-4 20:58
對呀,根本冇得開窗,新鮮風量不足的空調環境,係播疫高危地點。

未有嚴重疫情嘅時代,建築物條例已經寫 ...

淨係睇哩條thread都大把人話有冷氣就唔應該開嗰隻窗、開窗冇用、開咗隻窗係後面嘅硬食

係要唔明嘅只會繼續唔明,但政府隻Lazy Lion都叫人搭車有窗要開 (唔信政府嘅其實大把醫生都有講過) ,惟有祝願佢哋好彩唔會俾冇公德心打乞嚏咳唔掩口鼻嘅人惹到,就算輕如傷風感冒都唔好惹到,因為輕如傷風感冒中招唔好受

另一方面,而家多咗人寒底又唔吹得風:大熱天時冷氣風口閂哂、但開窗又唔鍾意