hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [年經] 探討厹丶善巴郊遊線&鄉郊線設立假日收費 ...
開啟左側

[其他] [年經] 探討厹丶善巴郊遊線&鄉郊線設立假日收費

053h4 發表於 2021-4-1 21:18 來自手機 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-4-1 21:19 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-4-1 21:18
哦地反對94減班你視而不見。

人地有自私車,話知你94企車頂
053h4 發表於 2021-4-1 21:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tunghang 發表於 2021-4-1 22:49 | 顯示全部樓層

DEL...
 樓主| Kingston_Kwan 發表於 2021-4-1 23:06 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-4-1 21:20
公家路唔代表唔可以做封閉道路。

有站友提出過西貢去就近地鐵站車路改做封禁道路做Park and ride, 係一 ...

西貢去地鐵站都封就未免太遠啦, 始終外區入西貢都有一定需求, 一刀切cut晒屍家車, 巴士一分鐘一班都做唔切, 到時只會衍生西貢居民屍家車非法載客取酬。
不過, 將非居民屍家車禁區, 提早喺麥邊/大網仔實施就實際好多, 只要改建更多泊車位得, 厹閒日又可以加班食d外區揸車客, 至於的士可維持北潭涌調頭, 以保障利益。
HM3044 發表於 2021-4-1 23:31 | 顯示全部樓層
香港地揸車你估真係代步咩,為show off自己買得起車咋嘛

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
EW838 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| Kingston_Kwan 發表於 2021-4-1 23:48 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-4-1 11:07
記住鄉郊居民嘅私家車唔好揸出
公路,喺鄉郊範圍兜圈我無意見。

你感受下下你屋企門口比XX好去處/X假期果挺專頁介紹下, 然後日日成千上萬外區港畜 & 大陸遊客日日喺平時得居民為主嘅公共地方合法穿過, 睇你有無咁口響。
X你老母麥淑X
kitarolo 發表於 2021-4-2 04:46 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-4-1 23:48
你感受下下你屋企門口比XX好去處/X假期果挺專頁介紹下, 然後日日成千上萬外區港畜 & 大陸遊客日日喺平時得居民為主嘅公共地方合法穿過, 睇你有無咁口響。

第一、我自己都好反對呢啲
呃稿費嘅媒體,等於請假攻略
請X日連放Y日咁,何止你講嘅媒體,
連巴士公司都宣傳鄉郊遊覽點,咁我
建議你剷埋巴士公司。

第二、我返工嘅地方一樣係
遊客多過職員嘅景點,私家車
合法駛過但停15分鐘即落轆鎖,
曾有事故係踩單車者被車輛撞斃
仍同你講嘅紅字一樣,向監管機構投訴
極都話係公眾地方唔想處理,死咗人亦然,
巴士都係載唔晒職員,繼續開半小時一班。

鄉郊仲話會開啲R線掠吓水
有啲地方原意唔係遊覽就連
R線都無,我明鄉郊區想有類似
73P 74E 277A 嘅路線,如果想知
西貢點解無,我意見如下(>舊帖按此)

一方面話要將64K變居民巴士
非登記八達通無得搭(#16)、一陣
又話封路成功會衍生居民以私家車
載客嚟非法收取酬勞(#45),點夠你玩呀?

我支持私家車違泊車主需留案底㗎。
另外講西貢,早繁出彩虹龍尾隨時塞到
井欄樹,周一至五咁多遊客露營完出返去
嚟阻人返工? 定係嗰啲係居民私家車?
 樓主| Kingston_Kwan 發表於 2021-4-2 10:00 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-4-1 05:48
北嶼E線員工/東涌居民現價、
旅客收貴啲都近乎不可行……

始終東涌市/東涌西係一般住宅區, 屬已開發地段, E線途經之地方唔係旅遊區, 因此設假日收費不可行。
反而愚巴11/23就真係幾乎純旅遊線, 所以設假日收費去平衡成本, 以換取當地居民閒日以合理價錢出入, 係可取的。

當然, 當愚巴再上調假日車費時, 係應該盡社會責任, 向居民登記番八達通, 允許全年所有日子都付閒日車費。

X你老母麥淑X
kitarolo 發表於 2021-4-2 10:07 | 顯示全部樓層

Kingston_Kwan 發表於 2021-4-2 10:00
始終東涌市/東涌西係一般住宅區, 屬已開發地段, E線途經之地方唔係旅遊區, 因此設假日收費不可行。

問題係機場屬邊境嘅一種
出得境若屬公事應由僱主付費、
家傭返鄉開支亦由僱主出,旅行者
亦肯定有閒錢,搭E唔搭A過往有大量
討論,有時客運大樓已上滿晒唔好話東涌,
連貨運區都載唔晒放工客。

所以我意見係E線到達GTC
如需攜行李,附加費計埋原車資
係要貴過A線,並唔係話要E線設立
假日/平日車資,但原意一樣就係想
佢額外收多啲,希望有心機做E線。

當然, 當愚巴再上調假日車費時, 係應該盡社會責任, 向居民登記番八達通, 允許全年所有日子都付閒日車費。

呢點我係贊成嘅
嶼南居民應每日付平日車資
外來客每日較貴車費亦合理
當然佢假日用冠忠車支援可能
手續上要入返已登記八達通編號
嚟決定另一組收費,但技術上可行