hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴373調整星期六班次
開啟左側

[服務調整] 九巴373調整星期六班次

SaintAngolmois 發表於 2021-4-15 23:33 | 顯示全部樓層

chamberlain 發表於 2021-4-15 21:25
沙頭角公路真係遲早頂唔順
TD可能會想分沙頭角同皇后山開出,兩邊都行龍山隧道就最合TD心意
就算唔係TD想 ...

最搞野係明明塞多一堆人入去
但沙頭角公路好似無點做擴濶工程
另一方面去到聯和墟、祥華段又根本擴濶唔到
請給我一個良好討論環境
SaintAngolmois 發表於 2021-4-15 23:41 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-4-15 22:07
直接收左架車佢,673P 家陣好多人搭咩

早幾年為左搭佔有率加班同 373 重疊咁多

星期六早上、673p南下都好多空位上公路
維持到仲係30分一班就算係咁
就算九巴真係食左班373唔放返出離都係意料之中

同埋373星期6回程開1820
根本無咁放工客坐
遲早連呢班車都消失埋

請給我一個良好討論環境
chamberlain 發表於 2021-4-15 23:49 | 顯示全部樓層
腦夫子 發表於 2021-4-15 22:51
縮左班車可唔可以做678星期六班次?我相信有唔少人星期六都仲要返工

另外, 其實373 早上班次一直都坐唔滿, ...

其實將總站擺上水仲有冇意義
上水人可以搭978同673,點都快過搭373
chamberlain 發表於 2021-4-16 00:00 | 顯示全部樓層

SaintAngolmois 發表於 2021-4-15 23:33
最搞野係明明塞多一堆人入去
但沙頭角公路好似無點做擴濶工程
另一方面去到聯和墟、祥華段又根本擴濶唔到 ...

聯和墟段條路都夠闊既,但係祥華段真係濕濟,得2條行車線之餘,左邊有巴士站,又有一堆車等右轉入火車站
唔知將粉嶺車站路改雙程行車得唔得,咁入火車站就唔洗一定經祥華邨戔燈,經迴旋處都得,甚至調轉成條路既方向,所有車入火車站改經迴旋處
有時祥華段真係塞到去消防局都幾麻煩,會塞埋馬會道迴旋處
同埋擴闊到聯和墟,祥華段以外既路段都好過冇,雙線雙程真係唔夠用
AtrHenu 發表於 2021-4-16 00:36 | 顯示全部樓層
SaintAngolmois 發表於 2021-4-15 23:41
星期六早上、673p南下都好多空位上公路
維持到仲係30分一班就算係咁
就算九巴真係食左班373唔放返出離都 ...

我寧願紅巴星期六,日/假期將673P變返開673晨早服務,起碼可以執到堆炮台山,天后客仲好D.

btw,噤搞法373實有可能取消星期六和縮多D平日來回班次換取更多673,978非繁,早繁班次.(反正兩線入座率都係高而且又係獨市生意)
transbus 發表於 2021-4-16 09:04 | 顯示全部樓層
maomao221 發表於 2021-4-15 19:32
因為灣仔坐373翻華明可以一站入洞,塞完東廊大老山都仲係快過978排電車巴士龍入站再行埋上水清河 ...

香港站開車計,
曾經都以為早啲開嘅373灣仔起飛會快,
結果遲兩個字左右開嘅673,
經驗所得,
最快九龍坑爬373頭,
最慢都塘坑已經平手。
當時條件: 銅鑼灣唔塞,大窩西冇單線雙程
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
gu9434@24 發表於 2021-4-16 09:10 來自手機 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2021-4-16 09:04
香港站開車計,
曾經都以為早啲開嘅373灣仔起飛會快,
結果遲兩個字左右開嘅673,

只計下繁頭車 373 673係可以平手到聯和墟 打後就應該673會再快少少
魔雪巴士頻道 發表於 2021-4-17 01:22 來自手機 | 顯示全部樓層
與其喺上水同其他線重曡,其實可以考慮改去松園下做吓新客...而家277A上座率如何?
bennyho1004 發表於 2021-4-18 02:32 來自手機 | 顯示全部樓層
一係直頭縮短起皇后山
PC2625 發表於 2021-4-18 09:20 | 顯示全部樓層

現時北區已有兩條全日過海線, 而 373 與 673 走線較多重疊, 加上 673 繞經聯和墟及祥華後直接上公路後 (相反亦是), 373 對上水客吸引力自然大不如前, 但上水仍有少量需求及要照顧大窩西路, 或者先優化 373 上水至粉嶺走線 (盡量避開與 673 重疊及不入聯和墟, 尤其總站, 主力放在 673 唔到的區域, 稍為縮短行車時間), 再睇情況, 至於將來拉去服務沙頭角道新社區, 個人就有所保留, 因為人家應該不願坐條兜完華明又再兜大窩西路出市區嘅一程過海線 !