hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) N170客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] N170客量統計

樓主| kennethtsoi0715 發表於 2021-5-3 00:42 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-5-2 23:05
未有疫情前
清晨五點左右
喺公主道或九龍塘見親N170或N182入沙田

早幾個月搭過一次星期日入沙田N170尾車
大約20人過海 其實比想像中多人
Quanta 發表於 2021-5-3 01:28 來自手機 | 顯示全部樓層
bb606606 發表於 2021-5-2 21:36
呢架仲要係頭車
2-4個d時間應該仲慘淡

又唔係嘅
頭車即係仲有好多其他交通工具未收車
本身新界過海線入夜後港島方向都冇乜人搭, 其他N線都係清晨先多客
N170只係個基本盤細,再難睇啲
天空之神 發表於 2021-5-3 02:08 | 顯示全部樓層

其實N182 N170 同N680 應該重組一次

N182 拉入香港仔,經大涌橋路延長入馬鞍山,不入第一城同廣源

N170 改去北角,改經大圍,直去市中心後經第一城去廣源,不入沙乙

N680 安心上路

似乎咁樣慳到車機會大好多
亦唔需要比貴路費同埋同 N182 重疊
Even 最後會趕客
.
HM3044 發表於 2021-5-3 02:52 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-5-3 02:08

N182 拉入香港仔,經大涌橋路延長入馬鞍山,不入第一城同廣源

N170應該係做大沙田個基本盤,例如過獅隧後經顯徑、六美、沙市,擺博康/水泉澳
而唔係改去更加無客嘅東區
你要東區咁不如整條N682過咗大老山之後由大圍碌到入馬鞍山
HM3044 發表於 2021-5-3 03:05 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-5-2 22:31
N307 呢類深夜清晨限定都唔見得標青
如果真係想唔開新線做補償,
其實 170 頭尾車各拉長半個鐘可能已經做 ...

正路係170改早沙田頭車華富尾車解決

但問題係而家N170沙田尾段0500-0545係城巴,170頭車開0600係九巴
而170華富尾車2345係九巴,N170頭段0000-0040係城巴

而如果要改頭尾車嘅話,呢個slot都未必郁得
假設沙田頭班變0545,而華富尾班變0000/0020/0040是但一個嘅話,變咗城巴會食曬170新嘅頭尾車時段
天空之神 發表於 2021-5-3 10:46 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-5-3 02:52
N170應該係做大沙田個基本盤,例如過獅隧後經顯徑、六美、沙市,擺博康/水泉澳
而唔係改去更加無客嘅東區
...

去北角因為要送 N680 上路

基本盤都係銅鑼灣
.
kmb71k 發表於 2021-5-3 20:30 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-5-3 02:08

N170 改去北角,改經大圍,直去市中心後經第一城去廣源,不入沙乙

N680 安心上路

似乎咁樣慳到車機會大好多
亦唔需要比貴路費同埋同 N182 重疊
Even 最後會趕客

未搭過N182就唔好亂建議啦
清晨唔少人搭N182出灣仔/中環o架

以上回應,是否可行?是否合適?
天空之神 發表於 2021-5-3 22:16 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-5-3 20:30
未搭過N182就唔好亂建議啦
清晨唔少人搭N182出灣仔/中環o架

N182 其實無大攪最大影響係小瀝源果段
除非只係郁N182 N680 果段,小瀝源出返沙田醫院,返馬鞍山兜到下世紀

而事實係N170/N182/N680
未計N307 同N373 都係處於蝕本攬炒既狀態

紅隧口係應該整合所有聯營非聯營路線做大塊餅
.
HM3044 發表於 2021-5-4 03:12 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-5-3 10:46
去北角因為要送 N680 上路

基本盤都係銅鑼灣

我始終傾向N170做N182喺沙田去唔到地方比較好
改去河西火炭都得㗎
busnrail_fans 發表於 2021-5-4 10:17 | 顯示全部樓層

其實N182應該要拉去碩門,過咗廣源之後跟65M小巴咁行,往港島方向反之亦然,解決碩門喺鐵收車之後冇通宵車嘅問題

不過實會有人會話請善用N680小瀝源遊樂場站/寶城街站,但係嗰度距離碩門起碼5分鐘步程,同埋深夜時段安明街橋、屯馬線橋底十字路口同埋寶城街站至小瀝源路遊樂場站條隧道都幾僻靜下

另外N182除咗港島之外,九龍市區都有站,尤其紅隧口站都叫做擦到深夜期間人流比較集中嘅油尖旺區嘅邊
但係N680就得東隧口有站,九龍段全程行觀塘繞道(至於應唔應該兜觀塘市,早排有post討論過,唔好再喺呢個post講喇)