hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中西區區議員就多條巴士線提出改善建議 ...
開啟左側

[其他] 中西區區議員就多條巴士線提出改善建議

brianso198 發表於 2021-5-12 10:29 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-5-12 00:17
咁先易啲收$9.1,西隧車轉車客冇得怡和轉720,咪焗住搭18X去西筲太古。
上環無限極堆客唔似會行去港碼等1 ...

邊個話一定會去上環轉車?
nwfb1001 發表於 2021-5-12 10:40 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-5-12 00:17
咁先易啲收$9.1,西隧車轉車客冇得怡和轉720,咪焗住搭18X去西筲太古。
上環無限極堆客唔似會行去港碼等1 ...

你當班客傻? 唔識落地底?
nwfb1001 發表於 2021-5-12 10:42 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-5-11 19:13
憑回程上環入繞道直飛太古城。當然,要睇下議員的反應係點,但太古城好似一直有訴求話重開720A全日。
...

唔太覺得有邊條東廊線可以只靠上環撐起,就算788都做唔到 (88X都係得兩班東行咁大把)
cruisesnet 發表於 2021-5-12 17:26 | 顯示全部樓層

692p 發表於 2021-5-11 17:59
咁咪即係倒客,灣北係18系客倉

吾影響灣北客wor, 行大坑之後不停站到灣景吾會比塞景隆街(再cut右線)慢
Ravenclaw 發表於 2021-5-12 18:37 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2021-5-12 10:42
唔太覺得有邊條東廊線可以只靠上環撐起,就算788都做唔到 (88X都係得兩班東行咁大把)
...

佢意思應該系 皇后像 > 砵典乍街 > 永和街 > 林士街 然後落繞道...
2076 發表於 2021-5-13 02:01 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-5-12 06:21
一條就得,不過我又唔覺得巴士公司會因西區反對而繼續留2條做全日...

8X/19一向都冇班次,冇所謂啦...

2/18/18P點都係死剩2條嫁啦,係睇下2仔會唔會再自體分拆唔比人搭中環<>鰂魚涌啫。

8X/19都係靠8X,19當佢有車同8X分開到係bonus會合理,但再抽8X去8H就會令8X/19成件事好鬼難睇。難得8X都仲有客支持佢,載客率在東區來說算係中上水平,我怕偷雞(搞2)唔成,蝕把米(8X)。

嘉亨灣愛蝶灣流水得2係冇錯,但唔代表佢地一定要用2來解決流水的問題,尤其東行。77/99其實已經做左東行嘉亨灣流水的角色。某啟德過海線擺返去嘉亨灣都係做到流水。反而西行的2係要留。鰂魚涌東行抽走2上東廊飛落愛蝶灣,就迫到鰂魚涌太古班客上722了,順手可以幫2仔加價去$6.0,減少與18/18P重組難度。要阻止人搭2來往中環鰂魚涌,唔一定要斬開佢兩半,飛走鰂魚涌都係一個方法。

中碼得餅碎的原因,其實同2/722都唔吸引有關,2咁樣的班次,722咁樣的速度,我離島出來落船,都行去中環站上鐵算啦。加上2/722的吸引力欠奉,其實都趕左班尖碼客去灣仔船。2同722執返好少少,做返快啲去炮北/鰂魚涌的話,尖碼去東區都可以諗用天星轉2/722。(當然110就會變得尷尬)

計番720拆X720同720A,720日間預一單連休60分鐘,一轉120分鐘,開10分一班,即係派10車。拆完之後,X720可以60分鐘連休,派4車開15分一班,720A可以72分鐘連休,派6車開12分一班,應該就唔駛加車。
抗議962B重組
還我962全日服務
Ravenclaw 發表於 2021-5-13 10:51 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-5-13 02:01
2/18/18P點都係死剩2條嫁啦,係睇下2仔會唔會再自體分拆唔比人搭中環鰂魚涌啫。

8X/19都係靠8X,19當佢 ...

拿, 2我冇意見下,我唯一希望佢放中碼做總站...

翻嘉亨灣推人上77/99/102都得既...

720要非繁拆唔系唔得,但西行要跟舊拆法,灣仔+中上環 and 灣仔+金鐘,咁先做到你要既班次又夠客,當然東行灣北就靠720A,720東行繞道可以照落...

港碼比個788轉720A既優惠算數...

720玩循環就唔停得砵典乍街,大上大落會阻街,起碼要停域多利皇后街, 租庇利街(最多空間),林士街...

720循環東行有2個選擇,上環直飛太古 or 上環去灣碼,720A就唔洗入灣碼...
2076 發表於 2021-5-13 19:00 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-5-13 10:51
拿, 2我冇意見下,我唯一希望佢放中碼做總站...

翻嘉亨灣推人上77/99/102都得既...

2放中碼的原因係乜先? 理論上2沿線去中碼都有車,除了大坑同愛秩序灣。

720拆X720同720A唔明點解X720去中環唔可以直飛皇后像。現時720開10分鐘做晒灣仔金鐘中環,未來720A開12分鐘都唔見唔會唔夠載。但X720直飛皇后像可以確保佢60分鐘行完一轉,兼且唔會比告士打道塞埋站/塞車影響,對於穩定中環班次有幫助。

港碼有18X啦(單向)。去港碼補返788 BBI算,其實永和街過去又唔係遠。

砵甸乍街以前未有西港島線果陣堆5X/18P排到上天橋都搞得掂,又唔見得X720會好阻街。不過當局怕咪改停域多利皇后街,只係砵甸乍街個站位最靚,對應原本的德忌利士街東行分站都只係一巷之隔。

X720做得循環就緊係繞道飛太古,做靚中環車程同口碑。落一落灣碼又唔會令720A減到1車,但要X720加1車,不化算。
抗議962B重組
還我962全日服務
Ravenclaw 發表於 2021-5-13 20:17 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-5-13 19:00
2放中碼的原因係乜先? 理論上2沿線去中碼都有車,除了大坑同愛秩序灣。

720拆X720同720A唔明點解X720去 ...

我既重組理念系非過海線非流水盡量循環,並將總站放東區,中西區灣仔我希望d位留比其他長途過海線用...

2反正西行都冇客去港碼,放中碼好過,來回專心做中碼流水,港碼呢d靚位留比長途過海線用,例如603, 681, 307, 104, 113...

2西行入中碼當然系經上環入,唔系交廣直飛中碼...

唔我聽講720非繁得8部車行,即系完全分家,720A 15分班,720 20分班...

灣仔肯定夠客15分班非繁,中上環非繁20分夠唔夠就唔知啦...

720唔系788...
2076 發表於 2021-5-14 00:53 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-5-13 20:17
我既重組理念系非過海線非流水盡量循環,並將總站放東區,中西區灣仔我希望d位留比其他長途過海線用...

...

2仔擺中碼都合理,但東行其實想2仔做埋西營盤,比18P水街起飛取消5X。720拆X720同720A又可以放返港碼位,2搬埋去中碼,再同18合併,港碼即刻鬆動晒。2西行入中碼當然要上環入,但係咪金龍中心尾站,禧利街出,定係可以再將尾站擺近少少港碼,例如文華里,然後禧利街出,定係搬站用永和街出加快回車? 另外我仲諗過比2西行入去皇后大道中,用文咸東街禧利街出,甚至摩利臣街轉禧利街出,試下爭堆灣北去上環核心區的客。

720非繁得8部車......難怪永遠720都開唔到10分鐘一班,80分鐘一轉連休根本係不可能任務。如果新巴非繁得8部車,我諗就冇得就咁拆兩條,中上環線20分鐘一班太疏車了。15分鐘一班係極限,如果唔係班客都係倒落鐵。9部車就可以4部比X720,5部比720A。如果720A唔入金星,政總掉頭都可能60分鐘跑到一轉,這樣的話就拆到2條各15分鐘一班,但問題係720A唔停正金鐘站同金星大廈又少左客。

抗議962B重組
還我962全日服務