hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 秀茂坪交通算唔算冇MTR中最完善/改善空間? ...
開啟左側

[問題] 秀茂坪交通算唔算冇MTR中最完善/改善空間?

expertuser2004 發表於 2021-5-9 06:22 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-5-8 21:48
大西北喺隔離回文有提
皇巴算啦...有幾大需求?
(講緊都有88轉東鐵北上)

港珠澳 60min 一班太耐(不計車程, 鑽石山站至跑道約 35-45分鐘), 寶達/秀茂坪/安達神是但一條 290/290X/290a(偏慢) 老龍駁A29 必到, 因為早排未封關之前已咁玩, 上到 A29 半粒鐘已係跑道 FLY 緊
至少依家 A26/A29P 全日來回不停港珠澳, 肯定要改善

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2021-5-9 06:31 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2021-5-9 01:49
13M沿途之中寶達/秀茂坪南邨有98A, 或者貴, 密又似乎唔少人受落嘅1A, 不過上山方向翠屏11C唔經寶達/曉光街
...

13M 去不到九龍灣, 秀明道有學生用佢去協和街返學, 若去到淘大應會分左不少 1A 客源
1A 經協和街學校村, (喇沙道)學校村, 觀塘道學校沿線, 界限街學校村, 通常是區間特快穿梭(即只過二個區議會, 不搭全程)

基本沒太多獨特客路, 流水客較多, 秀明道/寶達/秀茂坪道可分區段搭特快車(參考#16), 不用各站停車

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| tommy14D 發表於 2021-5-9 06:57 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2021-5-9 06:31
13M 去不到九龍灣, 秀明道有學生用佢去協和街返學, 若去到淘大應會分左不少 1A 客源
1A 經協和街學校村, ( ...

已經冇學生專等13M返學,行樓梯中快,13M得返雅麗道呢個大站,唔洗係觀塘站迫餐死
 樓主| tommy14D 發表於 2021-5-9 07:03 來自手機 | 顯示全部樓層

將軍澳道琴晚又塞車,搞到返秀茂坪都陪塞,搞到勁慢
 樓主| tommy14D 發表於 2021-5-9 07:07 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2021-5-9 01:49
13M沿途之中寶達/秀茂坪南邨有98A, 或者貴, 密又似乎唔少人受落嘅1A, 不過上山方向翠屏11C唔經寶達/曉光街
...

13D換13P米中好,秀茂坪最大盲點在於有7條線去旺角,但得2條,中要經外圍走去長荔深
JX9097 發表於 2021-5-9 10:48 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2021-5-9 06:22
港珠澳 60min 一班太耐(不計車程, 鑽石山站至跑道約 35-45分鐘), 寶達/秀茂坪/安達神是但一條 290/290X/2 ...

上到30分鐘當然好
但都要睇現實環境係點
A線越拆越少獨市
可能先上全日45分鐘一班會易啲
Kingston_Kwan 發表於 2021-5-9 10:54 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-5-8 21:48
大西北喺隔離回文有提
皇巴算啦...有幾大需求?
(講緊都有88轉東鐵北上)

其實皇崗都唔少人過關, 觀塘跑狗繁時&假日都密密開, 皇巴吸引力低係因為唔係直達港方口岸門口, 上落大件行李又唔方便, 唔似得跑狗有位擺。
如果真係比到專利巴全日入口岸, 實客似雲來。

X你老母麥淑X
JX9097 發表於 2021-5-9 11:34 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-5-9 10:54
其實皇崗都唔少人過關, 觀塘跑狗繁時&假日都密密開, 皇巴吸引力低係因為唔係直達港方口岸門口, 上落大件 ...

我知皇崗有唔少人過關
但目前已經有觀塘跑狗
(將軍澳跑狗冇記錯都會停觀塘)
單靠山上唔見得撐得住多一條線

專利入去似乎難度唔細
跑狗一定會群起反對
政府應該唔會夾硬嚟

再者,睇下遲下通番關
需求淨番幾多(2019社運後需求預計會跌)
再加埋皇崗變一地兩檢嗰陣再review都未遲
Kingston_Kwan 發表於 2021-5-9 12:54 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-5-9 00:05
馬鐵加啟德通埋,286M都未死啦

286M仲死唔去係因為仲做緊77區特快上老隧 & 少量「馬市 - 77區」區內客。
家陣下繁喺大隧都執十幾個返馬鞍山, 而本身架車上層窗口位都坐唔滿。

X你老母麥淑X
User12345678910 發表於 2021-5-9 13:21 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2021-5-9 06:22
港珠澳 60min 一班太耐(不計車程, 鑽石山站至跑道約 35-45分鐘), 寶達/秀茂坪/安達神是但一條 290/290X/2 ...

可以行去將轉搭A29去港珠澳