hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 934 修定開車時間
開啟左側

934 修定開車時間

peterkwan 發表於 2021-5-18 13:44 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-5-18 13:40
咁多?都係930X同936咁大把
936入銅鑼灣擺棉花路仲犧牲咗回程班次穩定度
衰起上黎,30分/班變成60分/兩班 ...

如其咁煩搵總站, 不如將佢變做循環線罷啦, 反正車程又唔長, 一轉都只係個半鐘以內.
Ricky403 發表於 2021-5-18 13:54 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-5-18 13:44
如其咁煩搵總站, 不如將佢變做循環線罷啦, 反正車程又唔長, 一轉都只係個半鐘以內. ...

灣景去菲林明道都35-40分鐘
入埋銅鑼灣無論行邊條路都會搞多10-15分鐘
而家青沙大循環都已經有站友微言
過海大循環仲得了

本來934逆向私牌係行紅隧慳隧道費
如果改循環,編號都要改埋,入到銅鑼灣再掉頭又超哂時

之前P960想入銅鑼灣,要喺灣北開兜鵝頸橋出入
假如真係好有心,可以一試,不過相信九巴會叫人轉電車/936/968算數
.
10598C 發表於 2021-5-19 04:02 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-5-17 13:44
問題係934威脅唔到930X好多
不過九巴咁鐘意打對台
934先可以轉型做半日線

咁講,過往都有好多例子係主線衍生支線做東區線,無論城巴962系列定聯營948都係;但掉轉沙田服務範圍相近嘅985 982就攞去JB,實在太多玩法

934對930X最大影響應該係愉城祈德尊,而事實934係呢段路真係有競爭力,加上車程短就算全日回車都快,其實係值得做

至於真係要JB的話,咪即管Jill
933係930X/930A服務範圍就比咗城巴,咁西約線比934做分支都無不合理
paul2357paul 發表於 2021-5-19 04:32 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-5-18 12:04
咁933都可以飛走中環嘅
而我認為相比巴士公司取態,運署取態緊要少少
唔同608,而家933或989都係得繁時單 ...

有多個西隧口好使好用,
來往圓方西九公園亦得,
西區南區客在西隧口轉車更快捷來往新界東亦得。
170?你估真係好快?
https://www.youtube.com/watch?v=Li5iWgLydUY
paul2357paul 發表於 2021-5-19 04:57 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-5-18 12:25
其實好似934,都要開左20年先開7天服務,有時時機到就容易全日,過左又無呢隻歌仔唱,最易開全日都數到613 608 ...

613九公係食住社區配套差條水去谷全日,
見佢要擺正筲箕灣巴總唔做愛秩序灣道折返過海既循環線就唔難get到乜事,
有個買餸區唔好嘥,一於引安達臣居民習慣過海去筲箕灣買餸吧!
雖然呢個只係其中一個藉口。
至於東區居民都有用,來往油塘工業區返工唔使迫港鐵及建設安達臣嘛。
JF7222 發表於 2021-5-19 08:54 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2021-5-19 04:57
613九公係食住社區配套差條水去谷全日,
見佢要擺正筲箕灣巴總唔做愛秩序灣道折返過海既循環線就唔難get到 ...

安達臣人搭613去筲箕灣買餸?會唔會想像力太豐富
ATENU364TC196 發表於 2021-5-19 09:29 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-5-18 13:40
咁多?都係930X同936咁大把
936入銅鑼灣擺棉花路仲犧牲咗回程班次穩定度
衰起上黎,30分/班變成60分/兩班 ...

934 咁嘅客量都要全日真係笑話嚟
入銅鑼灣又係另一個笑話,明明有紅小,等埋客咪最多50分鐘返到麗城,一定快過934 碌到去上環

934夾934A 一齊行全日,行荃富街出入起碼都合理啲,有返啲客量保證⋯⋯

leo_ku 發表於 2021-5-19 12:17 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-5-19 13:29 來自手機 | 顯示全部樓層
JF7222 發表於 2021-5-19 08:54
安達臣人搭613去筲箕灣買餸?會唔會想像力太豐富

佢唔係講笑,真係有
不過唔多囉
Tummy 發表於 2021-5-19 14:36 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2021-5-19 09:29
934 咁嘅客量都要全日真係笑話嚟
入銅鑼灣又係另一個笑話,明明有紅小,等埋客咪最多50分鐘返到麗城,一 ...

論笑話 同區有另一條客量差過 934 仲行緊全日嘅綫
不過要全日嘅話呢個走綫我同意唔夠客
拉上荃威花園就 fit 過 london 嘞
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差