hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [拯救善水] 建議取消5X,12M,18,26,40M,71,720, 並開辦5, ...
開啟左側

[拯救善水] 建議取消5X,12M,18,26,40M,71,720, 並開辦5,45,723,X720,720A

樓主| 2076 發表於 2021-5-23 12:16 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-5-21 20:15
18X兜入鯉景灣好趕客下

仲有而家930用緊12.8米

18X現時在筲箕灣道根本執唔到客......長期得5人以內上車,去中環班客個個等720。既然班客唔受18X呢套,何不比鯉景灣直出西灣河,唔駛下下行番出西灣河站,又唔駛逆走愛東筲總後再見返西灣河站。
18X入鯉景灣估計增加5分鐘車程以內,亦都不會影響西灣河客之車程,但就可以為愛秩序灣同鯉景灣提供特快落中環的服務,現時呢班客好大機會唔係搭緊要兜筲總同筲箕灣道的720,而係分別行去西灣河站以及筲箕灣站保鐵。18X在呢兩區內至少係順走,估計引到人上車的機會係大過繼續行筲箕灣道好多。

至於勵德邨12.8米問題,我係有考慮過呢個問題。
現時12.8米可以去到摩頓台。即係12.8米只要上到大坑道就沒有問題,勵德邨總站的空間亦都係闊過摩頓台,而大坑道轉入轉出勵德邨道的彎位亦明顯比軒尼詩道/菲林明道彎位寛闊。估計係可以行12.8米。26/81現時只行11.3米以下係受制於峰華邨以及跳飛機的安排。當然,勵德係極限,因為勵德邨道與怡景道交界,12米的108有時都過火位,但直入勵德邨總站的問題不大。唯一可能有問題就係銅鑼灣道上大坑道的摩頓台天橋彎位,但目測係比屯門公路落深井彎位寛闊的。若呢個位fail,930往勵德邨方向仍可考慮跟RPP,出灣仔北掉頭後入百德新街及記利佐治街,上大坑道大橋直上大坑道,但當然走線遠比直行怡和街不理想。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2021-5-23 13:08 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2021-5-22 16:49
幾佩服可以諗到個幾複雜嘅建議,不過有啲細節位唔明
1. X720應該無咩可能加到價,雖然返東區快咗好多,但係 ...

謝謝問題,逐點回覆:
1. X720應該無咩可能加到價,雖然返東區快咗好多,但係去中環快少少下無啦啦加價唔太可能
A. 車程係穩定左的,$0.8幅度亦不算大。若技術可行,我會建議往中環方向收$7.4,往筲箕灣方向收$8.2。(當然目前未有先例,而新成街開始$7.4分段亦不太理想)

2. 唔get 723 去半山果程做緊啲咩,有冇人會比$11.2 灣仔落車係一個問題;同埋上半山行紅棉路定係入蘭桂坊?23唔行蘭桂坊;同埋鰂魚涌太古去半山繼續無車
A. 去半山主要係想做3類客源: 筲箕灣/西灣河>半山區, 愛秩序灣/鯉景灣>灣仔/金鐘, 金鐘>半山區(取代12M)。我認為$11.2去灣仔係偏貴,所以特意在愛東商場開始設$10.3分段。$10.3可以港島民生書院直出舊灣仔警署,對鯉景灣來說算係值得畀。當然,有意見認為723收$11.2過貴,可以考慮再下調一級,全程收$10.3,愛東商場分段收$9.1。至於上半山果段因為改過設計,冇update番文字地區描述。現時已經改番係跟23上山,太古廣場、香港公園、堅麗閣、明愛中心的行法。鰂魚涌太古去半山冇乜辦法,因為收得人$10.3,要西灣河上橋先值,但係鰂魚涌同太古用720/722轉車其實係十分合理,我都係想盡可能減少類似18X的由頭碌到尾行法。

3. 愛東好似全面加價,除咗18X短途分段之外,無啦啦俾多好多,甚至要俾$11.2去灣仔,比較難過關
A. 2號提速收$6.3,兼且加到15分鐘一班,而且去灣仔同中環係唔慢的,加價幅度同速度增長幅度係成正比。我亦都唔認為愛東攬住條又慢又疏的2號,對佢地來講是有用的。愛東係呢個重組其中一個主力想提升服務,以及upgrade價錢牌的區域,因為離MTR都有少少距離。現時的巴士網絡對佢地來講吸引力非常欠奉,見住成班人喺B3/D2出口,步行來往愛東商場,東旭苑亦都有唔少人寧願行成15分鐘去搭鐵都唔搭巴士。善水想開源,愛東係其中一個可能性。(好似柴東班人因為巴士吸引力足夠,都明顯地出到客,而唔係行去柴灣站)

4. 25去中環嗰段,建議唔入中環內街落客,係干諾道中落客會快啲
A. 因為25落山係替代了26在勵德邨的服務,我都係想方便番人口老化的勵德邨客,所以跟26停番內街,而且琳寶徑/皇后大道中都唔見得係暢通。有時海旁的站太遠,亦都係推左班中環客搭小巴轉鐵。當然,呢類細節可以落地果陣同區議員傾下,睇下佢地想點。

5. 2去中環唔明點解要入港灣,行外告士打道唔係仲好?灣仔內街班客唔駛死等 新5
A. 因為2號在這個計劃入面係同18合併的,港灣道去上環冇得真空,所以2號係做返18的炮北/港灣道>上環客的同時,服務番2號的大坑客。而2號因為入左大坑,所以飛走百德新街慳番5分鐘行車時間,令2號在北角、炮台山、大坑都同時有吸引力。灣仔內街班客除了5,還有海量的1/5B/10/37A之類的流水服務,相信班次是十分充足。

6. 建議18P晚間班次直行電車路去銅鑼灣,起碼停到怡和街
A. 我自己都掙扎了不少,考慮了3個方案,分別係
a) 清風街天橋>百德新街>景隆街>利舞臺廣場>紀利華木球會>北海中心>舊灣仔警署 (建議方案)
b) 清風街天橋>百德新街>景隆街>堅拿道東, 駱克道>馬師道, 駱克道>舊灣仔警署
c) 清風街>...>怡和街>堅拿道東>北海中心>舊灣仔警署
最後揀了A方案的最主要原因,係18P現時百德新街真係晚間客倉,有唔少人特登等佢,而百德新街食街果邊去銅鑼灣站的步行距離唔算近,想保留番百德新街呢個站。另外係景隆街、利舞臺、木球會、北海中心,呢4個站,其實附近都有大量的消閒熱點,而係行番去銅鑼灣站有一定距離。18P呢個行法係特登避開番銅鑼灣站,希望吸引啲唔願行去MTR的懶客。怡和街反而同MTR係打得最正的一個站,所以先至用A方案。

7. 羅便臣道行唔行到?睇落都幾窄
A. 13號旭龢道頭車,由車廠私牌過去係行全段羅便臣道西行。而我建議的走線係特登唔行介乎羅便臣道及列堤頓道之間的一段柏道,因為實在太窄。巴士公司亦曾在2003年及2008年提出過西摩道>羅便臣道西行的走線,因此我認為若45限制行短車的話,係可以按這條路線行走。

8. 唔明開45嘅用意
A. 45可以當係40M的短棍,唔去華富,改落去堅尼地城,配合番40唔落灣仔,所以45係做 堅尼地城<>半山區<>中環<>金鐘<>灣仔北 的流水角色,亦都係補番12M/40M取消後,12/13/23/723填唔晒的窿,包括 全段堅道東行>中環/金鐘/灣仔, 金鐘/蘭桂坊/堅道>英華女書院, 蘭桂坊>香港大學東閘。原本係諗過擺蒲飛路,但其實堅尼地城來往半山的交通一直都沒有直達服務(除了早上不定時的上路紅小之外),但兩地之間的學生以及人員往來係足夠令只係服務到各一半路段的12/45A小巴生存,而兩條路線的服務都頻密,但12小巴卻一直被中西區居民投訴服務欠佳,用車殘舊。45就正正可以填補到12同45A小巴的不足。45落堅尼地城的另一方面係想爭取半山區支持重組,始終計劃入面都係有削減用車的成份,提供新直達服務係一個誘因令佢地支持重組。另外45西行走線都係屎忽數,可以同12開聯合班次然後各30分鐘一班。沒有45,12就要開20分鐘一班。亦確保西摩道有服務的同時,羅便臣道東部的居民要落金鐘灣仔,唔想等30分鐘一班的12就要upgrade搭23。

9. 4洗唔洗入中環碼頭?去中環碼頭有4X,同埋而家假期4X唔開,4/4X用車個條數應該要改

A. 4入中環碼頭,因為想補番2號原本做緊的中環碼頭平價去金鐘站以及金星大廈的服務,亦都係美其名為西營盤之學生提供多一個選擇去中環碼頭。4X開埋星期日係為了博取華富支持。假期而家4號開15分鐘一班,一轉連休75分鐘,派5部車(晚間4部)。71開30分鐘一班,一轉連休120分鐘,派4部車。重組後,4X開20分鐘一班,派3部車,4號開30分鐘一班,派3部車。埋單係慳到3部車(晚間慳2部)。

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2021-5-23 13:13 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-5-22 21:44
780平過720原因都唔知?

城巴收費表平過新巴收費表。

其實最理想係X720西行收番$7.4,東行收$8.2,但暫時未有先例可以咁樣做。
到時區議會嘈得好緊要,收番來回$7.4都可以,反正成本低左,預期客量又會增加,都有誘因去做。

(但主題係想善水改善營運狀況,所以建議入面係開天殺價,跟足車費等級表收上限)
抗議962B重組
還我962全日服務
brianso198 發表於 2021-5-23 13:15 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-5-23 13:13
城巴收費表平過新巴收費表。

其實最理想係X720西行收番$7.4,東行收$8.2,但暫時未有先例可以咁樣做。

咁你點解要講呢句?

但遲上橋又係咪一定要平,又未必。780對比720,780又去得遠又遲落橋都平720一毛。當初720X收平左善水應該好鬼揼心。想知720X唔加價咁有良心的原因。始終繞道線有附加費都係合情合理。

樓主| 2076 發表於 2021-5-23 13:22 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-5-23 13:15
咁你點解要講呢句?

但遲上橋又係咪一定要平,又未必。780對比720,780又去得遠又遲落橋都平720一毛。當初 ...

只係唔太清楚新巴城巴在制定路線收費的準則。到底有沒有當中環灣仔繞道是需要收取進一步附加費的路段?
拎780例子出來只係想討論一下特快路段之長度,是否跟收費成正比,而合理化X720比720X遲上橋但行相同特快路段的收費差距。而新巴路線定價方面,在一家親後,又有沒有考慮到既存城巴路線的定價? (720同780開辦的時候,兩巴還未被同一公司收購)

抗議962B重組
還我962全日服務
brianso198 發表於 2021-5-23 13:30 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-5-23 13:22
只係唔太清楚新巴城巴在制定路線收費的準則。到底有沒有當中環灣仔繞道是需要收取進一步附加費的路段?
拎 ...

一句, 拎城巴同新巴收費表直接比較毫無說服力

樓主| 2076 發表於 2021-5-23 13:59 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2021-5-23 13:30
一句, 拎城巴同新巴收費表直接比較毫無說服力

咁興發街8P去到小西灣,行東廊張振興落橋收$5.0
8H全程慢碌,又係去小西灣,銀幕街收緊$6.0

所以特快路段長短又真係同收費可以脫鈎
抗議962B重組
還我962全日服務
brianso198 發表於 2021-5-23 16:07 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-5-23 13:59
咁興發街8P去到小西灣,行東廊張振興落橋收$5.0
8H全程慢碌,又係去小西灣,銀幕街收緊$6.0

8P個分段幾多年嘅產物?
當年新巴城巴為了競爭爭生意生咗好多唔合常理嘅分段。

新巴自己加價次數多過城巴導致成個收費表新巴貴過城巴一截,呢個先係點解780貴過720嘅直接原因,而唔係你講果一大段文字。

管理層講到明合併嘅其中一個障礙係收費。

根本唔應該直接拎多年前同而家嘅收費標準則作比較。
720X收緊7.4你可以話屎水傻,但呢個已經存在緊係無辦法。

又,唔通你走去話2X減價走去話佢傻?當年開2X新巴原本唔係收5蚊而係8P水平。

kmb71k 發表於 2021-5-23 20:10 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-5-23 12:16
18X現時在筲箕灣道根本執唔到客......長期得5人以內上車,去中環班客個個等720。既然班客唔受18X呢套,何不比鯉景灣直出西灣河,唔駛下下行番出西灣河站,又唔駛逆走愛東筲總後再見返西灣河站。
18X入鯉景灣估計增加5分鐘車程以內,亦都不會影響西灣河客之車程,但就可以為愛秩序灣同鯉景灣提供特快落中環的服務,現時呢班客好大機會唔係搭緊要兜筲總同筲箕灣道的720,而係分別行去西灣河站以及筲箕灣站保鐵。18X在呢兩區內至少係順走,估計引到人上車的機會係大過繼續行筲箕灣道好多。

鯉景灣個圈5分鐘以內?順燈或者勉強得
唔順燈一定唔只5分鐘

仲有
入鯉景灣的確係唔影響西灣河
不過就影響+趕走咗筲箕灣堆客
以上回應,是否可行?是否合適?
brianso198 發表於 2021-5-24 00:05 | 顯示全部樓層

評論18X前不如大家睇清楚樓主條定線點行

只不過,
港島民生書院 > 西灣河站 > 太祥街

唔可以咁樣停囉...