hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦新線240,一條同時令九巴、市民同運輸署直接得 ...
開啟左側

建議開辦新線240,一條同時令九巴、市民同運輸署直接得益嘅線

Man@MFHK 發表於 2021-5-23 23:04 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2021-5-23 21:31
其實師兄你有無查過40號嘅行車時間? 係87至92分鐘

觀荃所謂嘅「慢」,其實無你想像中咁慢。所以話,即 ...

40我坐唔少,不過只係半條線,往來荃灣至黃大仙,只以呢段路計又平又夠快,非繁唔使半個鐘就到,一定快過保鐵,官方行車時間好明顯係預留埋塞車時間,特別係官塘段。
你個plan話唔使加車,但係由40抽車做,仲拉埋33同290X入美孚黎成就你開線,究竟麗港城人、油塘人同將軍澳人會唔會俾你咁做先?
Volvo B8L
Man@MFHK 發表於 2021-5-23 23:11 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2021-5-23 22:35
同意樓主方向。如果唔行太子道東,就算行龍翔道都係要塞彩虹及下繁入獅隧車龍,而且不論龍翔道用南昌街定大 ...

佢方向係無錯,但我覺得既然當年大改40已經飛走左九龍城,依家想做返觀深荃無必要再入返九龍城,反而上竹園俾老九機會一換一殺埋2B仲有誘因令佢開線,咁條線仲多埋鳳德同竹園特快往返深長荔既兩班客。
https://graphhopper.com/maps/?point=22.313649%2C114.225565&point=22.323843%2C114.215755&point=22.345114%2C114.193729&point=22.341145%2C114.169192&point=22.332511%2C114.161768&point=22.336486%2C114.141221&point=22.368166%2C114.110233&locale=zh-HK&elevation=true&vehicle=car&weighting=fastest&turn_costs=true&use_miles=false&selected_detail=Elevation&layer=Omniscale
Volvo B8L
Ricky403 發表於 2021-5-24 01:29 來自手機 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-5-23 21:30
老實講,上面呢句簡直係F1版萬能key,以此原因,唔好講F1,B2版其實都可以執。

如果單用係咪一炮過解決 ...

嗱,我無意為潑冷水而潑冷水,但有時細節位真係要斟酌下
你今次建議,時序/優次上係選擇先開240,之後再搞33、40、234X、296C、etc
咁自然第一條問題就係:開完240,就包保做到後面呢堆改動?我唔敢,策劃部班人亦唔敢

240行車時間75分鐘,其實同234X差唔多
而家九巴234X都周不時搞到收一甚至中段收二收三甩哂班,開240呢件事上面認真唔樂觀
240比較有保證嘅客源,係觀荃,但40又繼續做緊喎,仲可能飛埋美孚打番自己......

乘客觀感上都麻麻
各30分/班聯合15分/班,係當年41、45、46重組不成嘅替代止蝕方案
33、40、290X至少我認為唔係差到咁
荃灣仲有啲交通組織同區議員拋megabox問題,假如33撤出九商,又要諗辦法招呼佢地
見到你提議33經麗港城,呢度講番sorry先,回嗰陣無為意

至於296C、13D、16,相對再間接好多
搞得296C黎,都隨時兩年以上,當中九幹通車,格局又會唔一樣
況且之前都分析過,九巴未必好熱衷觀深尤其觀青市場
幾年前都仲有觀青死忠抗議嘅,而家,都無人再出聲了,甚至情願加密6D畀佢地密轉密
 樓主| AV296 發表於 2021-5-24 10:08 來自手機 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2021-5-23 23:04
40我坐唔少,不過只係半條線,往來荃灣至黃大仙,只以呢段路計又平又夠快,非繁唔使半個鐘就到,一定快過 ...

我嗰個估算都有預留時間,同40嗰個「官方行車時間」定義一樣
所以唔使擔心標準唔同,難以做比較

至於點解新嘅240行車時間會比40號少呢? 一嚟即使非繁,龍翔道塞車已經比廿年前惡化唔少,二嚟長沙灣道塞車真係無青山道咁嚴重,你睇返當時796C改路、31B 32合併,運輸署都係因為「荔枝角道無客/青山道塞車嚴重」,建議行長沙灣道。仲有個原因,師兄睇返#1,可能會搵到答案。

40號抽車? 我睇唔出。老實講,名義上係變成30分鐘一班,實際上只係有一半班次延長至油塘及縮短至荃西。你睇返麗港城或者西約,佢地照舊保持一個鐘4班。油塘照舊保持一個鐘2班。所以單用一條線嘅班次去判斷成效,而非現實上乘客嘅實際影響,咁似乎未如理想

麗港城要反對,應該都係反對無咗灣景花園直車啫
油塘人要反對,應該都係無咗海濱花園直車啫
我諗將軍澳人更加少機會反對

最後,我所成就嘅,唔單止係一條線咁簡單,更係喺唔加車之下,直接滿足幾類龐大客源群嘅而求,亦滿足九巴想增加盈利嘅目標。更重要地,240創造咗一個良好嘅環境,令其他路線更客易進行重組,促進其他路線整合。呢樣野,係單單一條觀深未能做到嘅,反而240能夠喺唔加車之下,同時達到以上咁多個目標。
 樓主| AV296 發表於 2021-5-24 10:15 來自手機 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2021-5-23 22:35
同意樓主方向。如果唔行太子道東,就算行龍翔道都係要塞彩虹及下繁入獅隧車龍,而且不論龍翔道用南昌街定大 ...

首先好多謝師兄嘅意見

太子道西最主要塞車嘅時間,都係大概朝早七至九點,仲有下晝四至七點,所以以非繁嚟計,我覺得行太子道西會係最好嘅選擇

至於啟德道唔網問題,我覺得個完全可以歸因於當初嘅規劃,仲有零散嘅發展計劃。唉,所以真係好可惜,一塊咁靚嘅地竟然搞到不倫不類
 樓主| AV296 發表於 2021-5-24 10:22 來自手機 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2021-5-23 23:11
佢方向係無錯,但我覺得既然當年大改40已經飛走左九龍城,依家想做返觀深荃無必要再入返九龍城,反而上竹 ...

我自己咁睇

竹園深水埗特快我係支持嘅,尤其是荃葵仲有好多慢線,但貿貿然拆做旺角同深水埗,又驚深水埗線太平,又驚無位,又驚唔夠車。解決呢三種問題嘅方法,就係將深水埗嘅唔線延長去到九龍東。不過就咁延長只會大材小用;所以最好善用呢段延長段,食埋啲平線,令九龍東乘客亦可受惠

不過觀深、九深、竹深係咪一家要三揀一呢? Why not all? 荃葵有大把慢線,老實講,我覺得呢個方向你一個破局,俾糾纏多年嘅深水埗旺角分家問題,得到解決。

另外,呢條新嘅240,同舊嘅40,只有美孚、花墟、喇沙、富豪東方、譽港灣係一樣,所以與其比較舊40,不如將240當係一條新線。40上龍翔道同240嘅動機唔同,分開睇會好啲。
 樓主| AV296 發表於 2021-5-24 10:58 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-5-24 01:29
嗱,我無意為潑冷水而潑冷水,但有時細節位真係要斟酌下
你今次建議,時序/優次上係選擇先開240,之後 ...

首先,個時序已經錯咗,不過個重點唔喺個時序上

重點係,我呢個建議,只係創造一個良好嘅環境,促進更多對運輸署、巴士公司同乘客嘅重組
無話九巴會珍惜呢個機會
咁師兄可能會問:既然九巴可能會暴殄天物,咁搞嚟把鬼咩
答案可能比你想像中簡單:有錢執唔通唔執咩,仲要唔使額外付出

無人應夠包保上面嘅改動,但現實少少諗,而家九巴唔使額外付出,就可以將7.6/8.8升級,兼做多批新客,又間接釋放旺角配額,又摺埋啲燒錢嘅路線,正常生意人會點諗?
香港嚟講,一個計劃搞唔搞到,最重要嘅係運輸署同巴士公司肯唔肯搞,同乘客受唔受。呢幾年無大重組,就係因為無一個計劃能夠同時滿足上面嘅人。而家240,好可能會係第一條做到嘅路線。

另外,240有三大客源,詳情我都唔重覆喇,所以話「有客量保證嘅係觀荃」,呢句理論上啱,但實際上起碼仲有觀深同深荃。
234X 同 240行車時間差唔多,但兩者用車又係咪差唔多? 師兄不妨睇番#1同google下234X,你就會明我講咩

至於觀深市埗,講到尾都係錢作怪啫
而家240價錢算係咁啦,唔通要元朗價先肯咩
「加密6D畀佢地密轉密」呢句一樣,理論上啱,但實際上6D行到九龍城,架特快240都飛咗去牛頭角就啦,仲要行條比較塞嘅青山道,效率同價錢嚟計亦不及240。

乘客觀感? 老實講,假如我唔係乘客,我只需要理會架車邊到上、邊到落、幾快、價錢等等。話知條線叫689,話知條線深水埗之後係去荃灣定大帽山定天水圍,呢啲對乘客都唔重要,因為乘客只需去到深水埗就夠喇。
33, 40, 290X一啲都唔差,反而開咗240之後,資源更有效率地被運用,減少浪費資源,亦令唔少乘客由被迫轉車變成享受直車;咁樣對乘客、對九巴都係好事。而且240肩負住三大功能,一架車同時做幾類客,又不失特快,價錢又對得住九巴,直情係互惠添喇

所以話,240所成就嘅,唔單止直接令人受惠,更創造一個良好嘅格局。就以296C為例,幾年段六幹通車,假如佢地想郁296C,以前而要顧及埋觀深嘅乘客,而家唔使。所以喺細節上,240嘅功能,又何止單單一條線呢。
Man@MFHK 發表於 2021-5-24 13:49 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-5-24 10:22
我自己咁睇

竹園深水埗特快我係支持嘅,尤其是荃葵仲有好多慢線,但貿貿然拆做旺角同深水埗,又驚深水埗 ...

問題係你做得九龍城你條觀深荃就唔夠快,因為仲要塞埋太子。
唔係話一定要二揀一、三揀二,但觀九太深就度度都唔夠快,飛走九龍城太子先有明顯提速效果兼做多班客又幫老九清埋瘀血,佢會更有興趣做。
Volvo B8L
gu9434@24 發表於 2021-5-24 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層

開240其實未必對九巴著數 單係麗城花園<>深水埗就要整$9.4雙向方段   另外觀青非繁收9蚊 仲有電話留位 淘大有2X 點樣掠觀青客俾荃灣價先?仲有一點 美孚東行上40可以20分鐘到九龍灣 要佢地硬食半個鐘一班33 就算有240 都沒誘因放行
 樓主| AV296 發表於 2021-5-24 16:14 來自手機 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2021-5-24 13:49
問題係你做得九龍城你條觀深荃就唔夠快,因為仲要塞埋太子。
唔係話一定要二揀一、三揀二,但觀九太深就 ...

我諗我終於知你個疑問。

架車係會飛哂太子同埋九龍城嘅橋,所以唔會經太子。而且九龍城亦都唔係站站停,詳情可以睇返#1。
我當然有諗過啲站位嘅編排,確保牛頭角道20分鐘去到深水埗。

無錯,所以240係一條唔使加車之下,做多幾批客同肩負緊幾個大功能嘅路線,亦創造一個良好嘅環境,促進其他路線嘅重組,更善用現有車隊同道路網。

乘客又開心,九巴亦都因為可以收貴啲而開心