hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦新線240,一條同時令九巴、市民同運輸署直接得 ...
開啟左側

建議開辦新線240,一條同時令九巴、市民同運輸署直接得益嘅線

Ricky403 發表於 2021-5-24 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2021-5-24 10:58
首先,個時序已經錯咗,不過個重點唔喺個時序上

重點係,我呢個建議,只係創造一個良好嘅環境,促進更多 ...

參考40而家平日兩繁行100分鐘,240合理估算要90分鐘,同234X係差唔多
但你建議揼15架落去,車數就仲多過234X
就算係之前舉嘅286C同934,都係5-6架左右,得290/290A係一開波就隊廿架落去
不過呢組線係近年第一條招標線,地區早前一直強力爭取,甚至衍生秀順同將軍澳爭線問題,導致九巴為咗中標同維持形象,豪擲20架
好明顯,240無290/290A咁得天獨厚嘅條件,單係營運商方面已經好難招標,因為運署認為鐵路外6D轉乘或296C足夠應付需求,觀塘區唔見得強力爭取長沙灣道線,深水埗區亦只係青山道間中嘈,新線行長沙灣道佢地的確未必收貨

240話就話有利九巴同運署之後再執33、40、234X、290X以致6D、30X、38A、296C,但都要佢地想執,先至會開始諗,可能有alternatives,或者直接拎車走諗都廢時諗
始終無論九巴運署定係區議員目標都唔係執靚巴士網絡,三者分別係維持穩定營收、限制巴士數目、爭取最好服務,執靚巴士網絡只係達至目標嘅手法之一
如果係真心想做建議,可能要再諗諗
如果係FF嘅,唔介意砌好哂所有詳情再post上黎
expertuser2004 發表於 2021-5-25 19:07 | 顯示全部樓層
始終覺得觀深特快跟觀荃特快不適合一條做晒, 因為速度太慢, 而且觀荃小巴直通車也是25分鐘行完全程, 240 大量停站最少需要60分鐘以上
而由荃灣經深水埗至觀塘高達 120分鐘以上, 因為 98C 由深水埗桂林街至秀暉樓站不塞車約要45-55分鐘(尾班車最快試過35分鐘, 日間正常班次45-50分鐘)
推算240係荃灣區內若20分鐘內不能離開上高速, 上葵涌道落美孚5-8分鐘, 長沙灣道20-30min(以每站停1分鐘計, 依98C 停站, 每枝燈1分鐘)
會超過一小時以上, 絕沒可能 90 分鐘(15MIN跑完界限街)到觀塘, 全部無停站或可能做到, 相反學 290 跑全段老龍點快都要 20-30分鐘先到彩雲

美孚感覺一定不收貨, 深水埗去觀塘不是特快, 應要減下票價

最有利就是用 38A 併 40 直通觀最易解決, 空降車源 or 同 33/40/38/42C/40P 改組就可以, 可等中九龍幹線通車後以特別班次名義運行
40 跟33 延長油塘就可以, 特別班可於平日上繁, 平日下繁, 星期六 0600-1800pm 改經偉業街
新 38A 去未有東九車的位(不能盡錄)
eg: 海濱花園, 大窩口村, 葵涌村, 健康街, 永基路, 大煙通墳場, 葵芳大劇院, 興芳路全段, 新都會廣場巴士總站, 貨櫃碼頭路全段(經荔景碼頭爛地逆走直上老龍), 大連排道內街, 有線大樓, 沙咀道, 揚屋道, 荃景圍 .... etc

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
Citcalag 發表於 2021-5-26 00:22 來自手機 | 顯示全部樓層
98c唔塞車要45~55分鐘由深水埗去秀暉樓?隨時坑口都去到啦,邊度要咁耐。參考一下:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1081400-1-1.html
HM3044 發表於 2021-5-26 04:23 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2021-5-22 22:25
你都識講,條線由觀塘經深水埗去荃灣,咁兩邊就係觀塘同荃灣,呢條名義上始終都係觀荃,一定有人想搭佢往 ...

呢條名義上始終都係觀荃,係,所以我寧願樓主擺240去荔枝角盈暉台變206
expertuser2004 發表於 2021-5-26 07:57 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2021-5-26 00:22
98c唔塞車要45~55分鐘由深水埗去秀暉樓?隨時坑口都去到啦,邊度要咁耐。參考一下:https://www.hkitalk.n ...

35分鐘去到秀暉樓有幾出奇?桂林街去旺角道有沒試過5分鐘內行完?沒就不用再爭議,即是剩返30min 比司機停車上落客,同開行巴士二邊分,同埋依個表是2018,依家2021啦,有左肺炎之後條條線都大縮班,依家98C 點快都要15-20分鐘先有車,自己去桂林街站看幾多人等98C,您估仲熱狗時代6-9分鐘一班? 班班都十幾廿人等,根本就沒可能一分鐘內就上完,個表我有少少質疑是不是做假?…
tonychow 發表於 2021-5-26 10:49 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2021-5-26 07:57
35分鐘去到秀暉樓有幾出奇?桂林街去旺角道有沒試過5分鐘內行完?沒就不用再爭議,即是剩返30min 比司機 ...

樓主條線唔係經界限街咩? 旺角道塞車有咩問題

樓主| AV296 發表於 2021-5-26 13:36 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-5-24 21:58
參考40而家平日兩繁行100分鐘,240合理估算要90分鐘,同234X係差唔多
但你建議揼15架落去,車數就仲多過2 ...

唔使參考繁時,因為繁時需求唔同、道路情況唔同,而且用車亦唔同
我#1 #15 #24都講過,40官方行車時間係87分鐘,而我預計嘅官方行車時間係75分鐘,兩暫家義一樣,都有預留塞車時間,所以唔使擔心無法比較。
無錯,同234X嘅官方行車時間77分鐘差唔多,但240係用多3架車

重點係,15架車唔係天跌落嚟,所以招唔招標、額外新增資源、維唔維持形象,喺呢條線之下並唔適用

一條線開唔開辦嘅可行性,唔係取決於有無得天獨厚嘅條件,而係在於乘客、九巴、運輸署接唔接受。好明顯,我都唔止第一次,條線其實直接符合九巴、市民同埋運輸署利益

而我成份建議,的確係有一個假設:市民、巴士公司同埋運輸署都係理性嘅
而師兄就係講緊一個好特殊嘅情況:
市民有直車唔搭搭轉車、有快車唔搭搭慢車、有密車唔搭搭疏車
九巴有金執唔執、有效率嘅巴士唔做做燒錢嘅巴士
運輸署寧願俾效率低嘅巴士繼續霸住繁忙地區,都唔主動的走佢地

296C問題係嘥旺角quota,如果有方法可以釋放quota,咁運輸署係咪繼續坐視不動?
觀塘都唔止一次希望可以開到深水埗嘅雙向路線,你睇區議會紀錄就知,不過近嗰幾次會議都無講
點解行長沙灣道,的喺隔離都有講過,唔重覆喇

下一個問題就係問:你無爭取政府派錢,咁政府派錢你係咪唔攞? 你無爭取加人工,咁老闆加三倍人工,但要你每個禮拜OT一個鐘,咁你又會唔會reject? 你無爭取綠燈加兩秒,咁如果綠燈加長兩秒,你又受唔受? 調轉諗,你叫老細加三成糧,咁老細加兩成半,你係咪唔攞,跟住繼續爭取?

九巴利益唔單止係穩定收入,如果唔係佢大可以開條安泰觀塘線,唔使拉條11X上去啦。
運輸署無錯,係限制巴士數目同埋提升巴士效率,所以開咗240,其實有助其他線整合重組,達到兩個目的。
市民嗰個唔解釋啦,太明顯

所以話,240除咗直接令市呢同九巴受惠,更重要嘅係,佢正正係創造咗一個「得天獨厚嘅條件」,或者係你所講嘅「alternatives」,促進其他路線重組,去進一步滿足各個持分者。至於佢地想唔想執,呢個係後話,但喺common sense嚟講,有人送錢俾你你無理由唔攞㗎。所以以「九巴未必想進一步重組」為原因,覺得240唔應該開,其實係有啲偏離2021年嘅香港。唔係香港嘅話,你講嘅或者100%啱;喺廿年前,你講嘅或者100%啱;但始終唔適用於2021年嘅香港。
 樓主| AV296 發表於 2021-5-26 14:02 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2021-5-25 19:07
始終覺得觀深特快跟觀荃特快不適合一條做晒, 因為速度太慢, 而且觀荃小巴直通車也是25分鐘行完全程, 240 大 ...

其實我#1 #15 #24都有講過,240非繁全程約75分鐘

呢個數點推斷呢? 我將240斬開三段:新界段、美孚至彩虹段、彩虹至觀塘段

而家40非繁約87分鐘,但240喺新界區比40號行少好多,足以慳咗15分鐘。當時40改去龍翔道預計慳15分鐘,但240唔使兜石峽尾、行條暢通啲嘅青山道,同埋九龍城飛哂橋,而且龍翔道擠塞程度亦越趨嚴重,所以保守估計會比40慢7至8分鐘。而且240唔係行觀塘道,而且觀塘停站無40咁密,同埋唔去觀塘不頭同麗港城,所以40會慢大概10分鐘到

98C正常點會55分鐘? 35分鐘已經得啦掛,十年前可能真係55分鐘,而家無咩機會
而且98C最哂時間嘅位有兩個:旺角同埋行地下嘅亞皆老街。而240採用飛橋模式,避開哂非繁最塞車嘅位,所以約需20分鐘到就能由深水埗到牛頭角道。

240所做嘅觀荃,主要係西約同市中心西面;呢段本身搭40號已經好慢好慢,因為要行埋荃灣市中心、大窩口同葵涌。所以老實講,坐240由觀塘去荃灣,仍然係合理時間

葵孚無啦啦一個鐘多咗兩班去觀塘、兩班去將軍澳、四班去九龍城 (仲要係快速去九龍城,唔係2A 6D嗰種兜),多謝都嚟唔切啦
而240由美孚去觀塘,估計約需35-40分鐘,比而家40嘅30-35分鐘慢咗小小
收費問題,我#40都講過,無論點收費,乘客一定嫌貴,九巴一定嫌平,即係話總有一方唔會滿意;而且有太多方法解決收費問題,例如即日回贈、拍卡機、分段收費等

樓主| AV296 發表於 2021-5-26 14:06 來自手機 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-5-26 04:23
呢條名義上始終都係觀荃,係,所以我寧願樓主擺240去荔枝角盈暉台變206

觀荃問題,#46講過,240所做嘅觀荃,主要係西約同市中心西面;呢段本身搭40號已經好慢好慢,因為要行埋荃灣市中心、大窩口同葵涌。老實講,坐240由觀塘去荃灣,75分鐘仍然係合理時間,對比40嘅70分鐘

所以名義上,240嘅觀荃仍然係符合西約利益

而且我#5亦講過,240有三大功能,第一,幫234X改快;第二,重新做番觀深;第三,令觀荃唔使再為咗觀塘<>美孚而兜路,減少觀荃改快嘅難關。以前要理觀塘同黃大仙,而家只需搞掂黃大仙就得。

縮短去到盈暉台,起碼第一個功能做唔到
而且要天降資源,唔似240咁可以唔使加車之下開辦
expertuser2004 發表於 2021-5-26 23:14 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2021-5-26 14:02
其實我#1 #15 #24都有講過,240非繁全程約75分鐘

呢個數點推斷呢? 我將240斬開三段:新界段、美孚至彩虹 ...

214 秀暉樓 30分鐘就到深水埗郵局站, 45分鐘就到長荔街總站, 樓主覺得呢?

98C 的問題, 其實好易比較到 240 走線用的時間,  Quota 不在考慮之列

用 98C 比較 240 其實己知道有沒可能 70-75min 行完全程[我指是荃灣區內時限段 + 采賢花園至裕民坊段 - 98C vs 新240 段] 有沒可能做到留比其他版友決定啦
75除3 = 25, 不好問點解, 基本上兜得長沙灣道+界限街15+15分鐘走不甩, 多客上落 + 停燈分分鐘半粒鐘以上(30+30), 自己計有沒可能飛頭斬尾

個人認為速度上完全不能接受, 請不要用 Quota 做擋箭牌
因為我是非常注意時間流失, 浪費時間絕對以全人類為敵(我就不敢同版友為敵拉你呢?) 我答得出塞車趕不到時間到站基本上都中硬

另外上面提左 30X 縮班問題非常嚴重, 太子站 <> 長沙灣道應有大量反對聲音, 因為被加價會好趕客落地底
更何況 40 飛走左美孚, 不好美化多左"慢車"去觀塘呢個事實, 240 不是[本線特快]而是[各站停車], 實際多左七架荃灣慢左的33入美孚同40一樣
結論: 快是快不到, 平是平不到, 由快變慢, 由平變貴, 做不到觀荃特快, 做不到觀美特快, 做不到觀深特快, 時間用車有問題