hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【趁火打劫】建議238M/X合併,30X改道,234X相繼改快 ...
開啟左側

【趁火打劫】建議238M/X合併,30X改道,234X相繼改快

樓主| Ricky403 發表於 2021-6-4 22:35 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-5-31 11:32
我好耐之前提出過 238X 上荃威,咁荃威就可以自己拆特快,不論旺角定尖沙咀,咁對資源運用好好多
而反正 23 ...

荃威經荃灣市兜海濱,始終路程太遠好少人接受
荃景圍自己開條特快,都要兜其他小區先夠客
.
2076 發表於 2021-6-5 01:52 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-6-4 22:35
荃景圍自己開條特快,都要兜其他小區先夠客 ...

我之前提出過荃威經石圍角象山梨木樹葵涌道天橋出九龍,用32延長去做,都快過荃威經荃灣市再入海濱......

海濱條238X最盡都只能服務到荃灣市,對荃景圍來說實在太慢,完全不可行。

另外234X現時其實客量唔錯,荃景圍天橋成日都有10+客等佢,祈德尊又有10+客,再執埋餅碎,唔見得有提速必要。麗城出旺角又冇比234X更好的選擇,出尖沙咀又唔會夠西鐵鬥,倒不如keep住全日15分鐘一班的流水。另外234X回程尖沙咀碼頭次次都上到10+客,沿途執下執下,差唔多次次搭佢都係坐滿離開美孚站。唔見得234X係一條冇效率的路線。

反而荃景圍就真係要革新,30X個朵真係臭到喊,差唔多同梨木樹的36B齊名。30X又疏又慢又貴又脫班,荃景圍居民真係疊埋心水39M駁鐵都唔會理30X埋站。西約對234X的態度就好唔同。荃景圍開旺角特快兼落埋尖沙咀其實係十分合理,亦都容易夾到楊屋道做旺角特快。
抗議962B重組
還我962全日服務
peterkwan 發表於 2021-6-5 20:45 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-6-5 01:52
我之前提出過荃威經石圍角象山梨木樹葵涌道天橋出九龍,用32延長去做,都快過荃威經荃灣市再入海濱...... ...

唔清楚依家名逸居果一段沙咀道繁忙時間會唔會塞車, 如果唔會既, 我有一個新諗法. 就係 30X 出九龍方向跟 39A 去到悅來酒店之後左轉入沙咀道, 再右轉入德士古道上荃灣路, 荃景圍 -> 悅來酒店有分段 $4.6.
呢個行法應該只係比唔經如心既走線多 5 分鐘左右, 又可以做到綠楊/名逸居出九龍,  回程可以跟 934A 回程荃灣走線,  咁荃景圍就唔洗因為無車去回悅來酒店/仁濟而 lock 死 39A 既資源.

另外, 條 234P 開線咁耐都係得一班, 將 234X 改快即係將 234P 全日, 非繁客量支唔支持到都成問題, 會唔會到時又變 934 翻版?

樓主| Ricky403 發表於 2021-6-6 20:31 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-6-5 01:52
我之前提出過荃威經石圍角象山梨木樹葵涌道天橋出九龍,用32延長去做,都快過荃威經荃灣市再入海濱...... ...

今日見過幾班30X來回程,整體黎講去程客量還好,但回程有兩三次跟喺234X後面就好少客
認同30X改更迫切,但唔同意單改30X唔改234X

234X尖碼其實唔係班班都上10+人,不過尖沙咀四站就通常夾埋有20+人,但我觀察深長荔甚至油旺就落車嘅佔比其實好少,前者<5個,後者<1個,咁啱2/35A走咗無耐直頭0個,多數人都係坐番去荃灣
15分/班,流水線計亦太疏,2/6老牌流水都開緊唔少10-12分/班,1A更加全日10分以內/班
以長遠資源運用效率計,將呢批客交番畀2/6/35A甚至過海線分段,使荃灣客可以旺角就上公路,吸引更多西鐵客回流,係更理想

30X無錯個名對於荃景圍都幾臭
但呢個係無辦法,就算砍掉重鍊,九巴收多一架甚至兩架,八架十架擺九龍站,都幾肯定唔會比而家好太多
改到成個荃灣西來往深長荔直車得番30X同AN,都幫到兩繁個客量嘅,非繁就算啦,九巴都無乜心機做
 樓主| Ricky403 發表於 2021-6-6 21:26 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-6-5 20:45
唔清楚依家名逸居果一段沙咀道繁忙時間會唔會塞車, 如果唔會既, 我有一個新諗法. 就係 30X 出九龍方向跟 3 ...

熊貓有兩蚊機,嗰頭鐵路慣性收視
30X而家呢種班次,去程都仲可以就到時間,回程無得執234X雞,條數圍起上黎隨時仲差
至於234P全日夠唔夠客,有而家234X旺角以南班捧場客墊,點會係你口中講嘅934咁樣?
況且而家934客量唔算好差,今日頭班見到頭三站成功儲到客,站站都十幾廿個,未計大涌道已經坐咗超過一半,拍得住同時段234X
2076 發表於 2021-6-6 23:16 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-6-6 20:31
今日見過幾班30X來回程,整體黎講去程客量還好,但回程有兩三次跟喺234X後面就好少客
認同30X改更迫切, ...

搭得234X的客,其實都係為了舒服唔想由荃灣西站行返麗城,或者在富華街等服務欠佳的接駁服務,競爭冇荃景圍咁激烈,因為39M實在做得太好。

加上234X提速間接搶934客,九巴未必有咁的誘因去做。而234X往九龍方向祈德尊尾站,全日開15分鐘一班,對麗城來講,就算搭到去旺角佐敦都唔慢,實在沒有非常迫切的理由改線。改線行西廊慳10分鐘,但班次跌落20分鐘一班,去程尚且可以夾時間出門口,但回程船駁234X客見到20分鐘一班,個感覺會差過15分鐘一班唔少。

而用30X出深長荔,個班次都變得難睇好多,荃灣廣場/柴灣角班234X客見到時間表開20-25分鐘一班,應該個感覺會好差,結果我都係覺得234X保住全日15分鐘祈德尊特快係十分重要,至少堆客真係願意等佢,同埋認為234X係一個幾唔錯的選擇。
抗議962B重組
還我962全日服務
tonychow 發表於 2021-6-7 12:22 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-6-4 22:35
荃景圍自己開條特快,都要兜其他小區先夠客 ...

本身 30X 就無咩人荃景圍搭去黃埔嘅,我心目中係 30 改循環抽 1 架車俾 QE 黃埔 H 線,然後深長茘同太子旺角分家
但 11 架車,深長茘線如果用咗 4 架車嘅話,自己 7 架車未必拆到一條密車線
而我心目中嘅九龍段係想行西廊鴉蘭街彌敦道南行佐敦道走,不論最後係搭麗城定荃灣市都好,比較大嘅問題係深長茘點 compromise
如果加落 238X,太子回程有快車,深長茘又唔使跌落 20 以下,仲要只係無咗 3 架車,成件事無咁嘔心
當然真係想快,可以用我之前講欽州街總站,行一圈荃景圍循環,咁用 3 架車可以勉強開到 20,但夠唔夠客會係一個問題,亦唔知有無 39M 客貪快搭新線去美孚轉鐵;如果最後要加蛇車嘅話就輪到快線少咗車
當然最後如果唔係荃景圍自私拆而係同其他區一齊拆,觀感會好咗,但係規模都大咗,以荃景圍少資源嘅問題,其他區未必一齊玩

peterkwan 發表於 2021-6-7 14:26 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-6-7 12:22
本身 30X 就無咩人荃景圍搭去黃埔嘅,我心目中係 30 改循環抽 1 架車俾 QE 黃埔 H 線,然後深長茘同太子 ...

30 改做美孚循環單向回程上荔景山兼全日 30 分一班 (繁忙時間 20 分一班) 已經可以抽到一架車出嚟.
上面我所提議將 30X 改經熊貓就係想抽埋 39A 果 3 部車走去幫 30X 分拆 (當然點補償荃威去西站同埋楊屋道返荃景圍要再諗), 盡用咗荃景圍現有資源先, 如果唔夠先再去諗同其他地區既路線重組.

peterkwan 發表於 2021-6-7 14:38 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-6-6 21:26
熊貓有兩蚊機,嗰頭鐵路慣性收視
30X而家呢種班次,去程都仲可以就到時間,回程無得執234X雞,條數圍起上 ...

熊貓一帶有兩蚊機, 就會少人搭巴士?
咁 934A 依家回程客量都唔算差喎.
如果只係將 30X 視為執雞作用的話, 根本唔洗搞任何野.  
將 30X 改去熊貓一帶, 可視為同 234X 做類似 934/934A 既分工,
30X 回程跟 934A 去熊貓果頭可以做埋尚文苑一帶, 唔洗一係行去搭地鐵一係搭兜到傻既 33A.
當然改去熊貓既就會連埋將條線分拆一齊搞.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-6-7 18:11 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-6-6 23:16
搭得234X的客,其實都係為了舒服唔想由荃灣西站行返麗城,或者在富華街等服務欠佳的接駁服務,競爭冇荃景 ...

你話九巴會顧慮234X回程改快間接分薄934客源,但又話天星轉改快後20分班234X難預,好似係自相矛盾
就算計哂等多咗嘅5分鐘,跑西廊已經追得番有突,淨係睇268X同68X,出城方向元朗本身都似麗城,基本盤算幾穩,但268X拆出黎,雖然班次疏咗,但一樣多客咗,加番幾次班應付需求
至於深長荔,你講嘅20-25都係平日非繁,需求本身就唔大,況且仲有AN紅小跟足哂路線停站,星期六日都係15-20,如心都有幾個以上搭,大涌道更無有怕啦