hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【趁火打劫】建議238M/X合併,30X改道,234X相繼改快 ...
開啟左側

【趁火打劫】建議238M/X合併,30X改道,234X相繼改快

tonychow 發表於 2021-6-7 18:46 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2021-6-7 14:26
30 改做美孚循環單向回程上荔景山兼全日 30 分一班 (繁忙時間 20 分一班) 已經可以抽到一架車出嚟.
上面我 ...

只用荃景圍資源下,我最理想嘅方案係:
- 3 架車拆欽州街總站開嘅循環線,經長沙灣道、祈德尊後直上荃景圍,經大涌道出天橋,美孚後行茘枝角道返總站,另外美孚站加車海 BBI
- 8 架車荃景圍開,經青山公路,大窩口尾站,頭站鴉蘭街,經彌敦道、佐敦道做循環,回程頭站荃富街

無咗嘅位只有:
- 去程荃灣站一帶去深長茘同黃埔,但一路 30X 不論時間價錢都慢過鐵
- 欽州街至太子站一段返荃景圍,而呢個係我選擇取捨嘅位
當然如果條深長茘循環線可以再抽車劃大少少,又或者同 238X 合併,會開心 d

樓主| Ricky403 發表於 2021-6-7 18:56 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-6-7 14:38
熊貓一帶有兩蚊機, 就會少人搭巴士?
咁 934A 依家回程客量都唔算差喎.
如果只係將 30X 視為執雞作用的話, ...

我係認為熊貓嗰邊慣性係搭鐵,要令佢地肯搭巴士有難度
934A回程都係頭班比較見得人,但佢再好話哂都係特快過海線
以前九巴放棄咗238S畀番班車海濱,而海濱同三寶的確更捧場,238P四班車都坐滿企人
所以其實兜熊貓最大好處同誘因係食咗39A,但我相信前提係嗰三架車可以直接收走

30X呢種九西線,如果改做荃景圍單搭眾安街嗰邊,要儲客嘅時間隨時好耐
喺嗰段時間入面,返荃灣嘅客量幾可能係而家跟234X尾食自己咁款,講緊係掃勻南北都得二三十個左右
去程都叫做有啲可能研究下分家,但回程兩個大山頭無咁多客,單靠自己唔多夠做,就可以話已經有少少綁埋咗一齊做荃灣市嗰段執雞
Waiyin12 發表於 2021-6-7 21:55 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-6-7 18:46
只用荃景圍資源下,我最理想嘅方案係:
- 3 架車拆欽州街總站開嘅循環線,經長沙灣道、祈德尊後直上荃景圍 ...

如果要做埋荃灣站就要放棄祈德尊、改大窩口尾站,不過祈德尊同荃灣站比,我覺得前者更值得做
似終千色、綠楊坊一帶坐鐵優勢太大

我反而會諗將深長荔/油尖旺線荃灣區定線調轉,深長荔線做青公,油尖旺線做大窩口
咁可以方便234X分拆,亦可以吸返大涌道去油尖旺客
(似終青公去油尖旺坐鐵優勢會更大,反而深長荔線可以當半流水做)

當然,唔怕拖慢油尖旺客車程,停一停美孚加一大堆大西北X線BBI已經補到位 (順便放走埋63X)

至於太子,行呈祥道做埋太子都唔係唔得
不過會因為車程耐咗倒客咁
2076 發表於 2021-6-7 23:54 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-6-7 18:11
你話九巴會顧慮234X回程改快間接分薄934客源,但又話天星轉改快後20分班234X難預,好似係自相矛盾
就算計 ...

又係喎,不過分薄934客源唔算係重點,始終都係尖沙咀-美孚的客佔大多數,先撇除搶934客的問題再作討論。
我覺得將30X改經麗城食234X深長荔段始終唔算係十分理想,一來荃景圍依然係冇得去尖沙咀,二來富華街返荃景圍少左條線分擔,三來對荃景圍其實依然係冇吸引力,而我相信留234X做到的麗城客,一定多過留30X做到的荃景圍客。現時荃景圍出城的客倒左去39M<>MTR都7788,變相荃景圍提速的重要性應該遠比麗城高,而麗城本身234X大涌道直出已經唔差。如果拉238X去荃灣站,234X回程唔駛停荃灣市中心,維持15分鐘一班,其實對麗城客來說更加理想,一來街上等10分鐘以內就有234X的機會大好多,二來唔駛行荃灣市中心的提速效果已經同飛西廊唔差太遠,因為彌敦道左轉亞皆老街某程度上係超負荷。

至於234X平日非繁的深長荔需求唔大,我又唔認同。次次搭親234X都係好均衡咁,太子前係一半客,太子後係一半客,如果冇左234X之餘,得番疏落的30X,呢堆客好大機會唔會賣帳。

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| Ricky403 發表於 2021-6-8 19:41 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-6-7 23:54
又係喎,不過分薄934客源唔算係重點,始終都係尖沙咀-美孚的客佔大多數,先撇除搶934客的問題再作討論。
...

之前都講咗,我嘅主要目的唔係提升荃景圍巴士服務
事實上九巴亦對荃景圍愛理不理,資源全部都係左抽右調,除咗A38之外係無車加過落去
可能因為荃景圍客量相比西約少客,山腳仲有愉景新城總站,同埋一啲歷史因素造成今日咁
將來亦唔樂觀,曹公潭嗰帶話會發展,但隔咗個山谷,暫時睇應該會靠荃錦公路而非荃景圍出入,甚至假如政府提議補番荃灣線荃景圍站連繫社區,荃中荃景一定更多人會搭鐵,30X可以即刻唔使做咁劑

講番234X,之前都講咗回程番荃灣因為單靠麗城唔夠客,所以繼續經荃灣市中心大河道
改行大涌道北行到底,其實只係快3-5分鐘,但站位差,客路即刻窄咗唔少
平日日間靠哂柴灣角支撐,始終有通勤客都還可以,但星期六日個個都去市中心啲商場同路德圍食街,咁行又夠唔夠穩陣呢?

而且,荃灣市中心交哂棒比238X,入大河道就要兜海濱,旺角以南黎講係太耐,而我個方案起碼油旺可以上234X,比238X快15分鐘以上去到
再細心啲留意234X回程,山東街之後係無站,即係假如彌敦道左轉亞皆老街已經飽和,都可以行山東街,經塘尾道去櫻桃街上公路
至於上西廊效益,68X vs 268X嗰到已經講咗,68X一條過嗰陣都吸引多客,不過拆完268X可以更吸引更多客,正如你話234X尖碼上十幾個,我會同你話拆完可以上得更多,淨係呢排搭過,有時係可以上到廿幾個,甚至最多有到四十幾個

當然富華街係少咗一飛上荃景圍
呢個算係缺點之一,不過其實30/39A夾埋每個鐘都有五班,加番39M每個鐘七八班,無30X需求都足夠應付,亦可以加番234X>39M做甜頭
tonychow 發表於 2021-6-11 14:20 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-6-8 19:41
之前都講咗,我嘅主要目的唔係提升荃景圍巴士服務
事實上九巴亦對荃景圍愛理不理,資源全部都係左抽右調 ...

不如咁講
荃景圍仲有條做得好嘅線,叫 39M
而短途線營收好過長途線係客觀事實,九巴唔會開長途線搶自己靚線生意

結論:我會諗點樣喺節省資源情況下,推人落荃灣西 / 美孚轉車,咁嘅話九巴中短途可以收一到高一級甚至三級嘅錢,先有誘因開線

樓主| Ricky403 發表於 2021-6-11 16:05 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-6-11 14:20
不如咁講
荃景圍仲有條做得好嘅線,叫 39M
而短途線營收好過長途線係客觀事實,九巴唔會開長途線搶自己靚 ...

而家九巴改39A行大河道,就應該係做緊你口中嘅推人落荃灣西站收多啲,不過熊貓綠楊嗰邊點補就有疑問
peterkwan兄提議30X行嗰頭,但其實執少咗南半邊,眾安街荃富街要重新儲,分分鐘玩死條線
至於美孚站,落得去就至少要做埋深水埗,變咗長途線,九巴都覺得麻煩唔想再大執條30X

長遠30X想做好少少要甩黃埔,但黃埔始終可能搬番QE出黎,或者反對無咗荃灣直車,攞36X落去換又唔湯唔水,變咗條線點都無乜前途
所以我先提議搵佢加車落逆向,主打深長荔補位
咁234X順勢改快,荃尖個使用率都可以改善,好過同2/6/35A/102/112/171爭九西流水餅碎
tonychow 發表於 2021-6-11 17:00 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-6-11 16:05
而家九巴改39A行大河道,就應該係做緊你口中嘅推人落荃灣西站收多啲,不過熊貓綠楊嗰邊點補就有疑問
pete ...

39A 其實有種另類行法,係荃灣站做總站,經綠楊熊貓、沙咀道、荃灣西站,跟住天橋上港安,兜一圈落去大涌道,後門入荃灣西,再經原路,眾安街後返荃灣站,當然荃灣站只係用來擺位
經大河道就咪玩,大家一樣只會荃灣站轉鐵唔會荃灣西轉

比較大嘅問題會變咗港安去荃灣站無直車,要揾其他線補位

樓主| Ricky403 發表於 2021-6-11 19:55 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-6-11 17:00
39A 其實有種另類行法,係荃灣站做總站,經綠楊熊貓、沙咀道、荃灣西站,跟住天橋上港安,兜一圈落去大涌 ...

荃景圍未必接受39A唔直落荃灣站,因為39A始終係第二平選項
而港安落山同富華街上山呢兩度基本上綁死咗條線最快都要行大河道
至於後門就真係算吧啦,連私牌車都無得行嗰陣,應該得小巴(同已經批咗嘅34)先叫做可以單邊咁行

假如荃威要西站真特快,向84小巴打主意好過,落咗橋轉右隊入去海盛路,再喺301總站出面放人,跟住100米跑過去,搞掂
Waiyin12 發表於 2021-6-12 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-6-11 19:55
荃景圍未必接受39A唔直落荃灣站,因為39A始終係第二平選項
而港安落山同富華街上山呢兩度基本上綁死咗條 ...

西站後門家陣似係車長問題,要行就唯有用ASV ATSE

但對西約、荃景圍而言,行大涌道去荃西真係快過塞大河道好多