hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃15X提升至半全日
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴計劃15X提升至半全日

ricky 發表於 2021-5-31 22:14 | 顯示全部樓層

hojohn525 發表於 2021-5-31 22:08
點解要拎14啲車去15x
15x藍田去紅磡,14油塘去佐敦
藍田要提速點解要油塘找數 ...

我估啫
前荃葵青區居民
2076 發表於 2021-5-31 22:19 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-5-31 22:07
講開又講,我另一個反對陰15嘅原因係藍田去上路要搵嘢補位。
油塘就話有鐵(which is 點解我一路都傾向殺 ...

17只係舉例,我覺得11B/17兩者去平田皆可,但其實注意番,17去翠屏道一樣要食油站塞車,因為要停容鳳書,不過就可以唔駛加車落17度。

不過諗一諗我有另一個諗法,11B唔郁,17都唔郁,將11D延長去平田食左15個位佢。平田上落觀碼其實算係幾順路。

油塘係冇肉食,但油塘鯉魚門道去觀塘道流水實在冇辦法用其他線補位,所以14係好難郁的。

至於215X全日飛曲街,相信15X半全日後遲早會上RPP,然後過1部車比15X加班。

抗議962B重組
還我962全日服務
xdxd 發表於 2021-5-31 22:28 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-5-31 22:19
17只係舉例,我覺得11B/17兩者去平田皆可,但其實注意番,17去翠屏道一樣要食油站塞車,因為要停容鳳書, ...

唔係,我舉11B/17係諗緊藍田去上路呢個位點補番,唔單單係15號個平田坑...去程就話有15X做,但回程冇呢支歌仔唱,11B仲可以靠聽宋皇臺道,17直頭唔使煩,但11D做唔到呢個功能...

紅磡人。
2076 發表於 2021-5-31 22:34 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-5-31 22:28
唔係,我舉11B/17係諗緊藍田去上路呢個位點補番,唔單單係15號個平田坑...去程就話有15X做,但回程冇呢 ...

宜家肯定11要死了,那14就肯定冇事,加埋15X半全日,相信15死期亦都不遠,但唔會係鐵路通車重組果陣即刻做,可能下年RPP先做。
藍田去上路只係單向需要補位,拉14上一上啟田道都唔係難,問題在於平田觀塘單向流水 (回程有38),咁樣11D就派上用場了。

隔離都講了5X會半全日化埋,所以5P又係冇可能全日了。
抗議962B重組
還我962全日服務
Quanta 發表於 2021-5-31 22:50 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-5-31 20:56
陰15而留14會係個錯嘅決定...
不過對紅磡嚟講算係進步嚟嘅

留14 嘅目的應該有二,
一係想陰乾11, 將啲客推上去貴啲嘅14
二係因為油塘嗰邊人口升緊, 唔可能唔留返一條有咁多獨市位嘅線

znc1911e 發表於 2021-5-31 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層
hojohn525 發表於 2021-5-31 22:13
你講咩呀,你睇下我覆咩先,樓上建議嗰條所謂嘅15P關聯合醫院咩事,碧雲道去唔到聯合㗎,要去聯合最少都 ...

碧雲道有76A去聯合
S3BL100 發表於 2021-5-31 23:06 | 顯示全部樓層

如果唔係因為有今次殺出個程咬金,無啦啦 15X 做半全日,我既諗法會係:

11X 東行直接改快,飛起九龍城,觀塘道直行
15X 東行改行繞道,最多麗港城落橋,油塘道上山,兼加開上繁東行

就算

至於上面有版友提出 11B 17 甚至 11D 拉埋落水一齊重組,觀塘區總站洗牌,其實點洗都會有收費問題,11B 17 同 14 15 本身已經係三個級數既收費,亦唔難理解點解九巴費事搞

14 應該非繁減到廿分班最盡,參考九巴用 11 換 5X、用唔知咩資源換 15X 半全日,其實 14 減班換 14X 加到基本廿分班已經做足,14X 可以考慮埋來回改行偉業街做觀塘商貿區往來佐尖,已經可以收工

fb.com/scientisthk2usa/
znc1911e 發表於 2021-5-31 23:08 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-5-31 22:34
宜家肯定11要死了,那14就肯定冇事,加埋15X半全日,相信15死期亦都不遠,但唔會係鐵路通車重組果陣即刻 ...

藍田去上路唔係無車
有架車叫藍佐線
仲要有交通補貼有運輸署監管固定收費及行車路線
ATS131@45 發表於 2021-5-31 23:08 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-5-31 23:06
如果唔係因為有今次殺出個程咬金,無啦啦 15X 做半全日,我既諗法會係:

11X 東行直接改快,飛起九龍城, ...

11B 東行至少都應該改行承啟道, 牛頭角道避塞車
kmb71k 發表於 2021-5-31 23:10 | 顯示全部樓層

其實我覺得15X同16X應該要拉到油塘開
同時16X可以又考慮開半全日
尤其16X
油塘得小巴落旺角
又得條流水線落土瓜灣紅磡
拉15X同16X落去
起碼叫俾多個選擇俾油塘
唔駛俾港鐵同小巴玩晒

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
znc1911e + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?