hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議取消 11 線及提升 5X 線至半全日服務 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴建議取消 11 線及提升 5X 線至半全日服務

ctb234 發表於 2021-6-2 13:01 | 顯示全部樓層

5c 咁樣減法,慈雲山人已經開始嘈緊(仲要係爆粗果隻)
慈雲山4區嘅區議員已經開始做嘢.
2076 發表於 2021-6-2 15:10 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-6-2 00:16
我覺得未必殺得到11和85S,但都非常肯定殺到85B和286M.

原因係11經過政府醫院,而且冇合理替代,影響甚大,所 ...

11其實西行只停九龍佑寧堂,呢個站在政府角度來說,應該唔算係服務伊院的,因為正正對住佐敦站,乘客亦可以搭鐵。

至於東行,由伊院去新蒲崗,其實仲有E23呢個選擇,所以11未必可以留得低。而且14都係叫做做到半邊新蒲崗。
抗議962B重組
還我962全日服務
KG1428 發表於 2021-6-2 22:43 | 顯示全部樓層

聽番區議員錄音
他們反對取消九巴11
原因係九巴11係黃大仙去QE唯一一條路線
沒有九巴11是等同虐待老人家要叫他們搭MTR行樓梯上上落落又轉車
注:即使屯馬線通車,鑽石山去佐敦都不是取代九巴11
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
hongkonger1997 發表於 2021-6-2 23:14 | 顯示全部樓層

九巴除左取消11、85B、85S、286M線外,還有約40條巴士路線減班,但未有交代減班路線詳情

至於重組5C/5X,區議會反對5X收費太貴,亦反對減少慈雲山往返土瓜灣的巴士服務
2076 發表於 2021-6-2 23:18 | 顯示全部樓層
hongkonger1997 發表於 2021-6-2 23:14
九巴除左取消11、85B、85S、286M線外,還有約40條巴士路線減班,但未有交代減班路線詳情

至於重組5C/5X, ...

慈雲山來往土瓜灣已經服務過剩......本身需求又唔係支持到5條線。(3B/5C/116/E23/A23)
至於5X收費問題,想講慈雲山一向搭開37M轉MTR去尖沙咀,又唔見佢地嫌貴......
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| ATSE40 發表於 2021-6-2 23:36 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-6-2 23:18
慈雲山來往土瓜灣已經服務過剩......本身需求又唔係支持到5條線。(3B/5C/116/E23/A23)
至於5X收費問題, ...

而家 5C 最密一個鐘十班車,抽咗 5X 之後變咗 5C 一個鐘五至六班車加 5X 一個鐘四班車加咗價,非繁由七至八班變咗最多七班,上山仲可以搭 E23,但係落山要硬食,反對都係可以理解嘅。

OT:最尾會做到幾多我都唔知,淨係知佢哋好鍾意水晶球
腦補當真,真要補腦
JX9097 發表於 2021-6-3 00:05 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-6-2 23:18
至於5X收費問題, ...

116/E23/A23都只係單向上山會用
嚴格嚟講只係半條線
3B收費上最平,九巴最終目標都係陰乾(even取消)
5C減到咁勁的確真係最對辦嘅一條
2076 發表於 2021-6-3 00:28 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-6-2 23:36
而家 5C 最密一個鐘十班車,抽咗 5X 之後變咗 5C 一個鐘五至六班車加 5X 一個鐘四班車加咗價,非繁由七至 ...

問題係,就算唔開5X,5C都會減班減到10-15分鐘一班,但減左出來堆車就會跌落咸水海。始終紅土流水需求下跌就是必然會發生的事,所以慈雲山唔要5X,根本對佢地冇任何好處,希望當區區議員認清呢個事實。
如果問題係落山,其實折衷方法係開單向往慈雲山的5X......去尖沙咀方向照開5C。反正5X去尖沙咀其實行條條路都唔係好快得起。
抗議962B重組
還我962全日服務
GW4866 發表於 2021-6-3 05:22 | 顯示全部樓層
ATS131@45 發表於 2021-6-2 01:56
吓? 有咩問題? 大把人都係咁做
過海線冇車咪出佐敦轉地鐵過海囉, 好出奇咩?
...

乜101/111/116幾時疏到要咁轉車法?

就算當真係有人咁轉,唔一定要搭11喎,同路仲有14/26
唔構成11留線原因之一
打開門,行出去,去遠啲!
neosan 發表於 2021-6-3 09:53 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2021-6-2 00:19
以一個完全無鐵路既社區黎講我相信 11 的確有一個唔細既比例,係土瓜灣去佐敦既轉鐵客
...

11每朝返工時間, 佑寧堂落車既8成都衝過對面落地鐵站