hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議取消 11 線及提升 5X 線至半全日服務 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴建議取消 11 線及提升 5X 線至半全日服務

lwb701 發表於 2021-6-14 09:41 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2021-6-13 11:10
果個露天公園真係勁日曬雨淋,
下下都要迫人經過佢會唔會過分咗D?

italk係咁㗎啦,只要唔係我哋巴士迷行就冇問題,返工嗰班你死你賤啦,好天濕曬雨天又濕曬
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
GIJOE 發表於 2021-6-14 10:12 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-6-12 18:23
我估唔 cut 5A 有八成係因為老九要同善巴鬥氣,唔代表 5A 仲有得做,
啟德未來搭鐵去尖東都係 10 分鐘, ...

呢個page啲留言睇壞腦架,所以我勸你少睇為妙,費事死咁多腦細胞
S3BL100 發表於 2021-6-14 22:45 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2021-6-14 09:38
都唔知邊個己所不欲、must 施於人喇

你𠵱啲所謂巴士迷都係咁㗎啦

得喇得喇,來往九龍站乘客既利益係最神聖不可侵犯

不如全部尖碼線延長總站去九龍站,如果因此搞到要減班或者加車,或者里數跳一級,就另一邊縮短總站算數

到時 1A 可以變成裕民坊往來九龍站,5C 變成黃大仙來往九龍站;秀茂坪、慈雲山最多都係行多廿分鐘斜路去搭車,對比起九龍站乘客選擇行公園就要日曬雨淋,好小事姐

滿意未?

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
gu9434@24 + 10 九龍站先係人上人

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
gu9434@24 發表於 2021-6-14 23:34 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2021-6-13 10:37
老實講,三彩班友既然係都要腳殘到去新清水咁多車揀都話唔得,
9號縮返落坪石,啲車畀埋5X全日做,尖咀跟 ...

唔好咁天真啦
九巴既然大搖大擺建議取消11 仲會同你諗九龍站既客
發下夢好啦

唔想由柯士甸站行"15分鐘"到九龍站 大可以搭屯馬線去南昌坐回頭車
lwb701 發表於 2021-6-15 01:13 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2021-6-14 23:34
唔好咁天真啦
九巴既然大搖大擺建議取消11 仲會同你諗九龍站既客
發下夢好啦

唔緊要喎,我一早轉咗坐14善巴條A22平日仲要開佐敦特班空車起載班自閉症咁鍾意叫人坐地鐵喎,仲要6月27日多條鐵揀
三彩你班人咪慢慢同黃大仙區鬥囉
反正彩虹道多條5X都係冇你哋份

lwb701 發表於 2021-6-15 01:19 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-6-14 22:45
得喇得喇,來往九龍站乘客既利益係最神聖不可侵犯

不如全部尖碼線延長總站去九龍站,如果因此搞到要減班 ...

得喇得喇,三彩乘客既利益係最神聖不可侵犯

9號搶咗返嚟就要飛黃大仙
2X搶咗2A啲車就關人乜事
不如拉埋條24,224X,14B,5D,6D上三彩啦
最緊要拉完上去就飛走返原有服務地區,唔好阻住你哋三彩喎

十足十當年啲人係到大叫拉13X入康盛然後飛走中秀同牛頭角一樣,都唔知邊位大帝先係人上人喇
colby 發表於 2021-6-15 01:36 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2021-6-15 01:19
得喇得喇,三彩乘客既利益係最神聖不可侵犯

9號搶咗返嚟就要飛黃大仙

以後有咩新發展區就最好係天降資源
要怪就怪果期運吉興洗保鐵 冇玩巴士招標
請問咁諗會開心啲嘛?

以你咁講
28B都係係搶28A (同真廢線224M)
2X又係搶2A
咁樂華先係咪大輸家? (雖然係同區觀塘區)

客源流失 自然正常巴士公司就會開托新客源
呢個世界唔會有無限資源 好自然有調動
畀你做生意都唔會死守同一個唔夠賺錢既位掛?

9號黃大仙居民係咪用腳投票保鐵
所以點樣廢物利用 (飛黃大仙) 先係九巴果時諗既野

一座真係山頭既三彩 冇小巴落山轉鐵情況下 淨係既客八成都係上巴士
如果九巴做得好條9號線 快車飛到靚靚仔仔 真係獨市生意
咁點會想唔棄平地有大把選擇既黃大仙?

colby 發表於 2021-6-15 02:17 | 顯示全部樓層
小小提外話 其實我覺得如果11改到線 補返醫院位
而9號又正式可以抽離黃大仙 正式改快就當然最好
但因為依家9號已經變左半條流水線一段時間
可能又要搵線補三彩<>黃大仙既真空

襯沙中線巴士「重組」(CUT車)
我就覺得9A可以用呢啲資源變相重生
9A 彩福-黃大仙/九龍城 (循環線)
彩福>(彩盈)>工業貿易大樓>新蒲崗>鑽石山>黃大仙>樂富>九龍城>譽‧港灣>彩德>彩福
劣畫 希望大家明

三彩區內兜彩盈版本
線色係去程站點 紅色係回程站點

因為以上兩圖可見三彩區內道路設計有幾特別
所以去程直去只會做到彩福同彩德最高4座既客
如果兜一兜彩盈 停小學站同盈樂樓側(依家小巴站) 就可以做曬所以客源

呢條9A好處係可以一次過做曬三彩以西既流水客源
東有28B 西就有呢條9A
因為呢啲山區其實係需要接駁路線出鄰近既完善地方/商場購物
同埋由於9A經左九龍城 所以9號係九龍城部份都可以上橋加快
希望9號飛黃大仙同上橋加快都會係幫9號吸三彩客 甚至坪石邨 (去三彩方向可以停返啟業)

而係工業貿易大樓同譽‧港灣站亦都可以畀返9號同9A過面馬路轉車
總有方法可以畀要搭死9號既黃大仙忠粉轉返9A返黃大仙
dennis28a 發表於 2021-6-15 06:07 來自手機 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2021-6-14 09:41
italk係咁㗎啦,只要唔係我哋巴士迷行就冇問題,返工嗰班你死你賤啦,好天濕曬雨天又濕曬
...

我唔係想撐佢哋,但炮台街或匯翔道落車,
落隧道上天橋行到 Elements 只係 8-10 分鐘路程,
9 成路都有瓦遮頭,請問有幾日曬雨淋呢?

唔係高鐵站封左,以前係柯士甸道去 Elements 有幾可要曬?仲要 7-8 成路程有冷氣。
腦夫子 發表於 2021-6-15 12:29 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2021-6-14 00:16
仲漏咗架已經半死嘅21

21 應該拉上安達臣補真空