hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運城記A車出路
開啟左側

[其他] 龍運城記A車出路

KV8948 發表於 2021-6-7 13:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

依家得部分A線早繁幾班會經國泰城,效法嶼記珀客愉記兼全日來回程經國泰城會唔會幫A線止血呢

兜一兜只係用多幾分鐘,而且國泰城附近有貨站 幾間空廚,全日都Keep住有人返工收工,吸引到部分想快/趕返工/收工趕下場既客唔多唔小可以幫手止血

GU9338 發表於 2021-6-7 13:52 | 顯示全部樓層
一堆專二車曬咗一年太陽其實有心想加強 AE 服務就一早加咗

龍運都識搵博覽館生意 , 但城巴真係乜都無做過咁滯
請用文明來說服我。
VA73@2A 發表於 2021-6-7 14:02 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-6-7 13:52
一堆專二車曬咗一年太陽其實有心想加強 AE 服務就一早加咗

龍運都識搵博覽館生意 , 但城巴真係乜都無做過 ...

冇辦法,龍運做嘅地方,正正就係機場島做嘢嘅人主要居住嘅地方(特別係屯元天)

城巴就除咗將軍澳、東九龍之外,做都係遊客區或者就係冇乜機場員工住嘅區
edhong 發表於 2021-6-7 14:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Sita1004-1017 發表於 2021-6-7 14:57 來自手機 | 顯示全部樓層
1粒鐘一班 就唔到時間都係放棄ga la
tunghang 發表於 2021-6-7 16:51 來自手機 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2021-6-7 14:02
冇辦法,龍運做嘅地方,正正就係機場島做嘢嘅人主要居住嘅地方(特別係屯元天)

城巴就除咗將軍澳、東九龍之 ...

E21 E23日日頂閘入機場點會無人住
JH_LE4612 發表於 2021-6-7 17:04 來自手機 | 顯示全部樓層

佢地應該寧願A車兜港珠澳多啲
kitarolo 發表於 2021-6-7 17:49 | 顯示全部樓層
S64/S65與龍運A線轉乘首程回贈,
但機場島覆蓋有限,城巴亦兩程收足。

國泰城中途站又是否適合
咁多車途經? 何時「回復」
不再加停國泰城? 我就傾向A線
維持現狀,本身停珠橋嘅就繼續停。

上面已有意見A線疏到咁
時間上未必可配合,而且現時
機管局都財政不充裕,設立一條
南環路來往GTC嘅穿梭車係有必要
僅需繁忙時間開數班,也可舒緩S52。
GU9338 發表於 2021-6-8 08:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-6-7 14:57
1粒鐘一班 就唔到時間都係放棄ga la

100 個人可能有 90 個人就唔到
但有 10 個就到上 A 車已經贏咗

真實例子
朋友住深井,收工放 00 分,5 分鐘無可能去到 GTC 搭 A38 所以唯有 S64 <> TCL <> 308M
如果呢班車經國泰城,成件事就唔同講法

你可以話呢啲「就到」既客只係少數
但相信唔係個別例子
053h4 發表於 2021-6-8 08:33 來自手機 | 顯示全部樓層