hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴3B、3M、21併入11K,並開辦84X和正名3M特別班次 ...
開啟左側

建議九巴3B、3M、21併入11K,並開辦84X和正名3M特別班次為11P

樓主| Bruh 發表於 2021-6-9 00:01 | 顯示全部樓層

UH6551 發表於 2021-6-8 16:25
其實慈雲山道左轉入毓華街呢個彎感覺上都幾窄,巴士會唔會唔夠扭?

如果唔夠扭, 可以改經慈雲山南總站入毓華街, 仲可以喺入面加個站
xdxd 發表於 2021-6-9 00:30 來自手機 | 顯示全部樓層
Bruh 發表於 2021-6-9 00:00
其實唔需要開21M, 因為如果行出新清水灣道, 有更頻密、便宜嘅29M, 即使落山要過天橋可能比人話遠, 亦可以 ...

咁一開頭點解要郁3M?純粹攤大手板搶車用?
如果唔係,你純粹係覺得同3D重疊浪費資源嘅,咁變返做21M係一個方便返彩雲落山嘅途徑。
彩雲↔富山客?我相信唔係一個留3M嘅好理由。

至於91M,老實講,迴旋處都係塞東行為主。
咁基本上繁時喺四美街/鑽鐵有短棍接所謂嘅科大客已經足夠;亦都可以透過飛橋又或者係經即將開返嘅舊客運大樓/K72橋解決。
反而駁去九碼,可以好好用埋91M嘅剩餘運載力,長遠保住條線發展。

留意返,我用新11K+91M延長+復活21M同你將11K拉到極長嘅資源係一樣嘅。
但你覺得你條新11K容易陰?咁_多經嘅地區,夾埋一齊嘈你仲使搞嘅?況且企喺富山、彩雲角度,呢條線嘅吸引力係0。
將資源拆開嚟做,21M+91M可以令彩雲有返更密嘅落紅土車同電梯線;我嘅新11K都令富山/鳳德喺無咗3B嘅情況下唔會慢太多。
2076 發表於 2021-6-9 00:49 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-6-9 00:30
如果唔係,你純粹係覺得同3D重疊浪費資源嘅,咁變返做21M係一 ...

較早時我寫過的屯馬綫重組方案,係用82X食11K南行,再用11K食鳳凰新邨,然後5C扔過去富山,5X全日,21併91M。

紙上面係可以覆蓋所有盲點位,但實行難度太高,尤其是11K改循環基本上係沒有可行性。

所以諗緊屯馬綫重組V2入面,考慮緊3B併11K的方案,的確煩少幾樣野,慈雲山(南)<>紅磡站,理論上富山就keep到去下路直車,但計過數行車時間大增10分鐘,原來東頭邨加聯合道遠比我想像中慢,我就唔知居民的反應會係點,而且5號變相難以陰走。

3B併11K已經係極限,再併埋3M同21一來有收費問題,二來係行車時間太長,又整左啲竹園<>彩雲獨市位,未來想郁就好難搞。

單純論重組難度,其實3B併11K,加21併91M,理論上十分簡單,而且慳到的資源亦都係非常可觀,班次水平亦都好好睇睇。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| Bruh 發表於 2021-6-9 01:07 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-6-8 17:30
如果唔係,你純粹係覺得同3D重疊浪費資源嘅,咁變返做21M係一 ...

91M拉落九碼增加唔到幾多客源, 屯馬線一通, 去九龍城同土瓜灣嘅人正常已經轉曬鐵, 就算直行彩虹道, 唔經鑽石山站總站, 行車時間都係相對唔穩定, 同埋土瓜灣人口老化, 又冇大發展, 唔見得會對91M呢類線嘅需求大.
另外, 開21M嘅意義何在?目前已經有好多更頻密嘅巴士同小巴線可以做到21M嘅功能, 包括91M, 加上彩雲人口老化問題嚴重, 現時有其他線服務已經足夠, 根本唔需要為此開一條新線.

xdxd 發表於 2021-6-9 09:28 | 顯示全部樓層
Bruh 發表於 2021-6-9 01:07
91M拉落九碼增加唔到幾多客源, 屯馬線一通, 去九龍城同土瓜灣嘅人正常已經轉曬鐵, 就算直行彩虹道, 唔經 ...

91M落九碼係要食返21往來彩雲同下路嘅客,而唔係吸新客源。(當然可能有少少土北去科大嘅新客仔嘅,不過唔係重點。)
而家11K同21嘅客量實際上唔係超級差,夜晚九點都仲車緊五、六十人左右。
同時,竹園、彩雲呢啲離鐵路沿線遠嘅地區無可厚非喺鐵路通車之後,而畀人cut服務係會輸蝕啲,咁斬21,搵條相對直接啲而班次又ok嘅91M車佢哋落返下路會比較容易過骨,而唔係一條兜到嘔嘅奇葩11K。
新91M要做嘅係彩雲-下路同清水灣道/科大-鑽鐵/寶琳。

講到21M,咁我想反問,你當初點解要殺3M?
同沿線服務重疊?斧山道就話有3D,彩雲?你口中嗰四條巴士得91M相對合理啲,21M翻生起碼都可以密啲上落山同16系打下。
當然,可以唔開21M嘅,但如果要保返巴士服務嘅,21M會係一個可以考慮嘅方案,一定好過11K兜勻成條蒲崗村道。

紅磡人。
xdxd 發表於 2021-6-9 09:32 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-6-9 00:49
較早時我寫過的屯馬綫重組方案,係用82X食11K南行,再用11K食鳳凰新邨,然後5C扔過去富山,5X全日,21併9 ...

期待緊師兄嘅作品。但新11K又係咪一定要放上山?我個人覺得富山開,行鳳德道/黃大仙道去竹園已經夠,唔使再刻意上埋慈南...
紅磡人。
Quanta 發表於 2021-6-9 19:21 | 顯示全部樓層

成個方案, 基本上係打劫慈雲山上半同埋彩雲嘅資源同客源,
然後利益最大嘅唔係佢哋

3B 3M 兩條線被人抽走咗, 原有山上乘客係零補償,
你仲要連84X嘅分段都要收貴一級

21 又係, 你淨係諗去下路係「塞住居民把口」, 簡單講係打劫車源,
彩雲去彩虹道又係冇咗車 (91M 淨係停大磡村嗰邊, 而且貴咗)

84X入鑽石山站又係浪費時間之舉
上山你入去然後整個4.6分段都話會搶到客, 落山邊個會俾8蚊搭佢?
流星☆雨 發表於 2021-6-10 04:14 | 顯示全部樓層
11K同21可以做聯合班次
或者抽21車去大搞26X都好(彩虹道仲有5X,或者隔籬S3BL板友5仔半直通)
甚至91M食半條21都好

都一定好過夾硬拉長晒條11K
3M亦唔適宜再陰乾了
趕客路上 理_得你
2076 發表於 2021-6-10 17:20 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-6-10 04:14
11K同21可以做聯合班次
或者抽21車去大搞26X都好(彩虹道仲有5X,或者隔籬S3BL板友5仔半直通)
甚至91M食半 ...

九巴點會比11K同21玩聯合班次......緊係整個每30分鐘來兩架的聯合到站班次,等下路堆客上5C、5D,甚至係85X,所以重組方案最好唔好比九巴有機可乘。

26X都係可取的,但其實服務範圍頗狹窄,未必夠客半全日,又加大唔到服務範圍,因為上面又有213X,秀茂坪又有13X,樂華仲有28,單靠四順彩雲出尖沙咀不太樂觀。

加上就算唔開26X,四順彩雲去尖沙咀搭26的車程都叫做合理,亦有流水需要。
抗議962B重組
還我962全日服務
JH_LE4612 發表於 2021-6-10 21:29 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2021-6-9 19:21
成個方案, 基本上係打劫慈雲山上半同埋彩雲嘅資源同客源,
然後利益最大嘅唔係佢哋

所以 #2 我已經話要比雙向分段佢地,唔覺得換一條慈沙線要放棄咁多野。另外其實彩雲同樣少左一堆車,翻放學得條 11P覺得會哽得好辛苦。