hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 八達通消費券可用於搭車
開啟左側

[報刊新聞] 八達通消費券可用於搭車

Quanta 發表於 2021-6-18 21:01 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-6-18 16:29
仲有一個古怪安排。

八達通要分3期﹐首2期係 $2000 x 2﹐7個月內用晒才可以領取第三期的 $1000。

八達通要分3期,係因為佢本身個儲值上限得3000,所以一次入3000會有爆額問題
kei_hk 發表於 2021-6-18 22:14 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-6-18 21:01
八達通要分3期,係因為佢本身個儲值上限得3000,所以一次入3000會有爆額問題 ...

點解另外3間唔跟埋 2000 + 2000 +1000 ﹐統一派券期數?

又點解八達通原則上無使用限期﹐但另外3間就12月31日前要使用﹐過期作廢?

註 : 八達通首$4000 需要在7個月內完全使用﹐才可以領取最後的$1000﹐最早於12月16日發放。

擺明八達通系統設計上﹐係做唔到政府最初的要求﹐政府又肯放生比佢過關。
口講就多個 "細水長流" 的玩法﹐實際係八達通做唔到有期限。

peterkwan 發表於 2021-6-18 22:25 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-6-18 21:01
八達通要分3期,係因為佢本身個儲值上限得3000,所以一次入3000會有爆額問題 ...

喺記者會度又話如果張八達通儲唔足 $2000, 八達通會記住先, 到再拍卡先拎埋果期剩下果筆. 咁既話又洗乜分 3 期呢?
kei_hk 發表於 2021-6-18 22:59 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2021-6-18 19:19
根本就係登記左用八達通拎嘅客嗰度 set番俾2000蚊交津佢  好有可能第三期會計好條數  嗰1000蚊會扣番多領的 ...

如果真係學你所講﹐尾期 $1000 做回扣之前已發的補貼﹐都係有問題的。

假如我頭4個月只收到$100交通補貼﹐即係尾期有$900收。
但係這$900 變相無限我點用﹐我又可以用來坐車﹐一樣有交通補貼產生的。
這樣﹐就有違最初所講﹐唔想有雙重優惠的情況。

純粹做到無法雙重補助都好簡單﹐反正佢地系統都係要等交易結算﹐才知道有幾多交易額符合消費券。
只要派券後所產生的交易﹐睇番有幾多係交通﹐將個支出總數 fing 去交通補貼一邊做調整支出﹐就可解決到問題。

連最後一期錢﹐都可以避免到有交通補貼的產生。

反而﹐最後一期的 $1000 其實就無再限你的銷費類別﹐即係你可以用來交政府賬單之類。
這就是八達通的死症﹐現時系統設計應該無法處理。

peterkwan 發表於 2021-6-18 23:08 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-6-18 22:59
如果真係學你所講﹐尾期 $1000 做回扣之前已發的補貼﹐都係有問題的。

假如我頭4個月只收到$100交通補貼 ...

唔知用八仔去搭的士會點記錄個交易? 如果又係歸類為交通, 八達通公司咪分唔到囉?
slsso 發表於 2021-6-19 00:27 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-6-18 22:59

假如我頭4個月只收到$100交通補貼 ...

講經咩,已經講清楚唔會理交津

所以日日搭車既一定係入落八達通食雙重補貼最簡單
kfm 發表於 2021-6-19 01:54 | 顯示全部樓層

其實只要將登記領消費券的八達通卡,在系統上識別出來,凡持卡人拍有交補的交通工具收費器時,就不能成功扣錢,需要用過另一張,咁應該解決到雙重補貼問題。
不過竟然政府都開綠燈,咁我就梗係將消費券匯入八達通,用來買九巴月票遊河啦!
我累積的飛行里數,勉強也活出另一種滿足。
shakugan2005 發表於 2021-6-19 11:00 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-6-18 22:14
點解另外3間唔跟埋 2000 + 2000 +1000 ﹐統一派券期數?

又點解八達通原則上無使用限期﹐但另外3間就12月3 ...

間間都放水嫁喎, tap & go未即係比VISA同MASTER, 唔好講到好多商戶用得到, 比人感覺係度度都用唔到;
比得 tap & go就唔比PAYME, 其實係同匯X有仇;

ALIAYHK上個月先話未認證用戶減到500, 認證用戶減到1000, 當1000都冇仲同人講2000, 3000就算啦, 而且COUPON又係咁減, 仲要十次有九次拎唔到, 唔信未去百佳睇下囉,

WECHAT PAY好似2019已經未認證得$500, 不過最近比多左優惠, COUPON拎哂真係會同人講而唔似得ALIPAYHK咁鬼鬼祟祟話網絡繁忙其實係唔比你拎就唔比你拎, 不過算啦ALIPAY母公司都有難仲邊有咁多銀彈

另外買多項交通月票係只限八達通, 當冇左轉帳OEPAY依樣之後真係同本地實體消費最有關既係八達通先真, 其他果D未要用銀彈攻勢比多$30睇人受唔受落, 如果冇coupon冇銀彈, 用八達通/VISA同MASTER先係方便, 當然依度大把打手甚至某D見係我就反對果D係要反對咁我無謂講落去, 反正現實有眼睇
clivetock 發表於 2021-6-19 23:28 | 顯示全部樓層
kfm 發表於 2021-6-19 01:54
其實只要將登記領消費券的八達通卡,在系統上識別出來,凡持卡人拍有交補的交通工具收費器時,就不能成功扣 ...

咁即係焗人開多張八達通 會衍生退卡/不常用行政費等問題 又會增加地鐵客務中心工作量
kei_hk 發表於 2021-6-21 10:55 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-6-19 11:00
間間都放水嫁喎, tap & go未即係比VISA同MASTER, 唔好講到好多商戶用得到, 比人感覺係度度都用唔到;
比 ...
比得 tap & go就唔比PAYME, 其實係同匯X有仇;

ALIAYHK上個月先話未認證用戶減到500, 認證用戶減到1000, 當1000都冇仲同人講2000, 3000就算啦, 而且COUPON又係咁減, 仲要十次有九次拎唔到, 唔信未去百佳睇下囉

T&G 就係debit card﹐用master card 網絡﹐你當佢係信用卡就可以﹐普及性真係毫無疑問。
HSBC 的PayMe﹐出面有幾多商戶接受?  明顯係輸在普及程度

信用卡於各大電器鋪﹑超市﹑酒樓﹑連鎖商戶......﹐你都話普及度唔高﹐我真係無話可說。

Alipay 減到 500?  每單定係每個月?  有無資料可睇睇?

剛睇app內 或 官網﹐都係這樣寫的: https://www.alipayhk.com/zh/faq- ... yment-bill-payment/
付款限額
1. 餘額:未認證賬戶選用餘額付款的單筆消費限額為HKD 3,000,全年累計消費限額為HKD 25,000;中級認證賬戶選用餘額付款的單筆消費限額為HKD 5,000,全年累計消費限額為HKD 100,000;高級認證賬戶選用餘額付款的單筆或全年累計消費限額皆沒有上限。 2. 銀行賬戶:中級認證賬戶選用銀行賬戶付款的單筆消費限額為HKD 10,000,可自行修改為HKD 3,000,而單日付款限額為HKD 10,000;高級認證賬戶選用銀行賬戶付款的單筆限額為HKD 20,000,可自行修改為HKD 3,000或HKD 10,000,而單日付款限額為HKD 20,000,亦可自行修改為HKD 10,000。 3. 信用卡:選用信用卡付款消費上限視乎個別信用卡的簽賬額為準。
至於alipay的優惠券﹐我未試過用唔到。

大家用邊間取消費券﹐大家咪睇下你想取幾多額外優惠﹐想一炮用大額買心頭好﹐定係波叔所講的細水長流囉。
最後﹐咪睇下自己想買的心頭好﹐係收邊一間公司囉﹐否則比你額外優惠多都無用﹐人地公司唔收你都係用唔到。