hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 迴避重組虧損路線的邏輯
開啟左側

[其他] 迴避重組虧損路線的邏輯

流星☆雨 發表於 2021-6-12 22:30 | 顯示全部樓層

除左係社會責任問題,冇鐵區理應有合理巴士服務之外
特別唔係只提供駁鐵線就算數

長遠根本應該考慮用補貼甚至續牌條件去推動跨公司轉乘
批狗巴加價時亦應該將轉乘優惠納入考慮之列,以免再出現今次加價個情況
趕客路上 理_得你
S3bl430 發表於 2021-6-12 23:27 | 顯示全部樓層

我有一個諗法, 唔知應該在B2或是F1講

虧損路線本身好難變返賺錢, 但用黎經營虧損路線的巴士係有價值,

賺錢小巴士本來可以更加賺錢, 但19座限制令到小巴無法賺更多錢.

我在想,
政府可能自己成立一間專利公交車輛租賃+外判公司
類似港鐵的機構,但只負責車隊管理,路線營運會外判給小巴/巴士公司,
至於編號就用新的系統命名

然後協助將(1)好多客既小巴線(中長途鐵路接駁線), (2)鄉郊小巴線,(3)醫院小巴線,(4)與好客小巴線重疊的小客巴士線, (5)好小客既巴士線 的資源重新整合
例如新界小巴20C,20R, 28K,44系小巴, 以及九巴80M,281M等路線

政府向願意參加計劃的營運公司 以合理價格收購巴士/小巴(車價+折舊)收購小巴/單層巴士, 自己亦可買入電動巴士和低地台小巴
然後政府租回那些 小巴/巴士 給營運公司
當中可以以(1)將19座小巴還原至28-29座規格, (2)幫巴士加座位, (3)提供低地台小巴租賃 為誘因來吸引小巴/巴士公司參與計劃
簡單來說
營運商出人, 政府出交通公具,

在計劃下,
小巴營運商可以租29座/低地台小巴/單層巴士 來服務多客路線的乘客,
至於巴士營運商可以租29座/低地台小巴  來服務社會服務線,
政府通過控制租出車輛亦能監測它們的運營情況(有没有收車一目了然)

除此以外,
政府亦可考慮引入路線競拍系統, 定時將線投標出售(i.e. 10年一次),或者引入淮許回報率概念,
將賺錢線收益所得用來補貼蝕錢線,
甚至可以同意區議員試辦路線 為制訂路線規劃作準備

錯字連篇
HN745 發表於 2021-6-12 23:33 | 顯示全部樓層

痴線

一個0生搞到啲人見其他人出post又話係咪0生

大佬咪傻啦,你直接報告咪得囉 洗乜直接話人

呢啲理性post 起碼唔會見到某啲一言堂言論先 係大家一齊討論好冇?

咁都要入人地數,用下腦啦
-----------------

不過真既,重組得與失好取決乘客搭車習慣會唔會改

多私家車>易左塞車>巴士客見塞車>又買車或者搭鐵>巴士冇人搭逼住取消>抗議

但最基本係政府冇正視過私家車過多既問題 理得你係咪免費行車隧道定乜 一個路口塞車連貫塞埋後面堆私家車 大家齊齊塞

咁樣就算做基多重組都冇用架喎
PV4082 發表於 2021-6-13 01:58 | 顯示全部樓層

政府補貼呢步先例一開真係會出事,點解唔用另一方向,例如地鐵開少dd?比少少生路巴士行?

屎水諗到大執路線係好好嘅,但都要睇到底佢加價之後有冇比番相應服務出黎

睇番屎水收車,講真,有邊條冇鐵地區線比人大收先?真係一條都冇,唔會斷晒居民後路

講真南區區議會連4同71合併都講到"華富會上唔到車",咁係完全唔理巴士公司做唔做到生意。

JH_LE4612 發表於 2021-6-13 03:48 來自手機 | 顯示全部樓層
PV4082 發表於 2021-6-13 01:58
政府補貼呢步先例一開真係會出事,點解唔用另一方向,例如地鐵開少dd?比少少生路巴士行?

屎水諗到大執路線係 ...

如果地鐵特登為左保巴士 (一個競爭對手)而特登開少啲,咁當初政府比舊基建錢起嘅鐵又會少左 justification,大家同樣會質疑點解政府當初要比咁多錢出嚟起條鐵 (仲要鐵自己都已經爆,仲要倒落巴士?) 。公共交通嘅生態平衡唔應該單純等同維持選擇,另一種嘅累鬥累倒不如冧辦法幫巴士公司節流開源仲實際。
kitarolo 發表於 2021-6-13 08:58 | 顯示全部樓層
PV4082 發表於 2021-6-13 01:58
政府補貼呢步先例一開真係會出事,點解唔用另一方向,例如地鐵開少dd?比少少生路巴士行

我心目中「港鐵開少啲」
會係提早尾班車時間,尤其
做C類D類食肆並唔多,曾有一段
時間更加全港18:00後無堂食,咁
相關服務可以由巴士代替、港鐵
可多返時間做維修/訊號升級。

記住0066票務收入遠不及物業
收益,0066一樣暫時無得做邊境
服務,機場快線客量一樣大幅下滑。

另一方面將短途接駁
到鄰近港鐵嘅巴士線轉為
K巴模式,轉乘港鐵全數回贈車資
咁鼓勵搭鐵之餘又可補貼社會責任線
九汽新西做得咁旺,某程度就係大部分
資源都唔係區內短途,既然機場邊境等
大賺線短期難恢復,就要考慮呢個方向。
吳宗錡 發表於 2021-6-13 12:23 | 顯示全部樓層

我可唔可以話港島北岸流水,電車同巴士兩者淨係可以保存其一?
如果係嘅話,我建議政府先將電車公司公有化,然後研究電車現代化重建嘅可行性。本人心目中嘅改善項目包括:
  • 改為標準軌距,增加車廂闊度,增加載客量;
  • 改為同輕鐵一樣嘅高地臺,提供無障礙服務;
  • 提速至80km/h;
  • 提升至B型路權,節省停車等候交通燈時間;及
  • 喺車廂加建落車鐘,喺車站加建上車鐘(同山頂纜車中途站一樣),減少停車次數。
而如果電車現代化重建地理上同技術上唔可行嘅話,就拆咗電車路,畀返流水巴士線做。

流星☆雨 發表於 2021-6-13 16:12 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-6-12 23:27
我有一個諗法, 唔知應該在B2或是F1講

虧損路線本身好難變返賺錢, 但用黎經營虧損路線的巴士係有價值,

政府唔會放權俾地區搞咁多野去威脅自己集權領導

不過有一樣真係交通組織講左好多年 而又值得做少少野
就係消除大巴小巴呢個分野
趕客路上 理_得你
cruisesnet 發表於 2021-6-13 23:32 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2021-6-13 12:23
如果係嘅話,我建議政府先將電車公司公有化 ...

大西北既經驗,香港吾會再有新既輕鐵系統。
同埋點解一定要電車讓路比巴士?
eternalflame 發表於 2021-6-13 23:55 來自手機 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2021-6-13 12:23
如果係嘅話,我建議政府先將電車公司公有化 ...

世界上傾向係低地台增加可達度
你卻反其道而行玩輕鐵化
仲要過百年香港歷史拆除
呢一代係咪只識得仰慕大灣區
定係俾發展就是硬道理荼毒左?