hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 柴小乘客不滿學生自私阻走廊 班班半車空假頂閘 ...
開啟左側

[報刊新聞] 柴小乘客不滿學生自私阻走廊 班班半車空假頂閘

kei_hk 發表於 2021-6-23 13:43 | 顯示全部樓層

PK9394 發表於 2021-6-23 13:34
除非好似電車咁。後門上車,頭門落車,不如的話都好難解決。其實日本都糸伲個摸式。後閘都可以有機拍做分段 ...

簡單講﹐即係引入新加坡最新的三門車囉。
尾門在尾軸之後﹐你迫到車尾都落到車﹐咪解決左車門的限制問題。
只係﹐解決唔到人的自私問題。

VA73@2A 發表於 2021-6-23 13:53 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-6-23 13:43
簡單講﹐即係引入新加坡最新的三門車囉。
尾門在尾軸之後﹐你迫到車尾都落到車﹐咪解決左車門的限制問題 ...

但問題如果要好似MMC 咁full SLF,就會變咗尾軸係驅動軸,巴士公司又唔鐘意

或者好似MAN A95咁騎呢嘅設計,尾門有梯級之餘,空間咁又差

至於雙樓梯會攪到樓上小咗位,都仲話可以變返單樓梯
lsc04d11 發表於 2021-6-23 13:59 來自手機 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2021-6-23 12:54
8X,19西行柴灣區內應該經過唔小學校

佢冇講邊個柴灣邊個站上

如果咁”早”落 佢地咁既心態都明 但我搭62X 無論彩虹上 啟業上 九龍灣上 牛下上 啲學生都係企樓下 有時仲會企正落車門

喂 你有其他觀塘道車唔上而只上62X(排好隊等上)都係藍田之後(沒有”或”字) 而車上既乘客八成都係藍田或之前要落  你企喺落車門由同時二人落車變一人落車仲要有機會high到你 係為乜?  仲要上層大把位空左出黎  唔坐上層  下層都有先慘
1320 發表於 2021-6-23 14:06 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2021-6-23 13:59
如果咁”早”落 佢地咁既心態都明 但我搭62X 無論彩虹上 啟業上 九龍灣上 牛下上 啲學生都係企樓下 有時 ...

我反而諗緊如果有埋雙向分段, 情況會有幾差?
The Designer
b123as 發表於 2021-6-23 14:08 來自手機 | 顯示全部樓層
唔好只話學生,尾站飛站有時係批成人一樣唔企入去走廊,貪近車門可以背脊倚傍。
edhong 發表於 2021-6-23 15:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
odwinkinglam 發表於 2021-6-23 15:12 | 顯示全部樓層

派架X82或P82去,位位收$10,82,8X,19見X82/ P82飛站,只可坐不可企就無問題了
ctb234 發表於 2021-6-23 15:15 | 顯示全部樓層
講真中門之後幾窄你唔係唔知呀?
企入去又俾落車啲人話你阻住晒
辛苦過企地鐵
天空之神 發表於 2021-6-23 19:46 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2021-6-23 15:09
當我坐完新加坡嘅圓蛋呢種坐法真係thank you and goodbye

我都未講唔好跟 22xx 果種用闊凳得返 6 縱座,要窄凳 8 座位既做法

的確而家既座椅擺明根本不利企位行到最入,只係計面積果陣炒到盡而已

.
tommy14D 發表於 2021-6-23 21:37 來自手機 | 顯示全部樓層

每日坐14D啲人都自動波甘行到車尾,但係都載唔洗,想上車啲人不斷叫人企密啲,到底係人問題定巴士公司問題?