hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【新機遇】建議30X/39A交換總站、39A/40P合併、234X改快 ...
開啟左側

【新機遇】建議30X/39A交換總站、39A/40P合併、234X改快

Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-7 16:19 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-7-1 11:50
咁講,假如要深長荔>力生維持不變,其實幾乎乜都無得搞
之前30X改兜如心,去到而家行楊屋道,大河道出九 ...

要開發新客源當然係好事
但因為咁要去郁而家批客
仲要唔係極少數既就真係唔太合情合理

倒返轉係商家佬諗法
唔要而家班固有唔錯既客量
而走去搏一堆一樣唔易打既客
一樣唔係咁理想
最起碼而家234X咁做尖咀有少少客執下
同完全唔做倒落鐵係兩回事

返去最原本既問題
如果30X唔係要咁山上下倒轉走
其實就會有其他既走線空間

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tonychow 發表於 2021-7-7 16:48 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-7-7 15:30
當32改行長沙灣道OK,都仲有個問題係全日230X就會變咗荃灣有兩條線出尖沙咀
當年30X方案唔過,機會都應該 ...

30X 如果要變 230X 特快,就算唔搭荃灣市都可以行滿樂搭楊屋道,甚至三區做齊,變相唔做麗城,但應該點都唔會唔夠客先
相反其實我唔覺得荃景圍好需要一條尖沙咀線
咁我身為前居民搬走咗啦,但成個荃景圍去新東九東咩線都無,如果開到條西站特快,俾人落去轉西鐵同行街係咪實際過死攬尖沙咀

最後 quota 問題,係咪 230X 唔經彌敦道就得?
 樓主| Ricky403 發表於 2021-7-7 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-7-6 16:46
反而我諗如果拆深長茘線唔夠客、尖沙咀線又怕同西鐵鬥,但係市區又做緊尖沙咀 - 深長茘貴價流水
咁不如深 ...

先唔考慮黃埔流水,本來深長荔搭尖沙咀、油旺搭番紅磡黃埔,fit哂234X、30X路線,只要荃灣段可以互補就得,理論上呢個選擇係唔錯
但係衰在道路網會搞到回程太子真空,或者要兜入大角咀或深水埗內街,無快過

假如唔認為30X或234X九龍段對半拆開 (或間接對半拆開) 可以做得住,九巴運署就索性好似而家咁,揀荃灣段改,改到條30X越黎越避走234X,順手睇下楊屋道做唔做得過,九龍段就不變
佢地相信都懶得諗荃景圍搭麗城再向東走應該點行,否則934非繁都一早做埋荃景圍開源
AVD1 發表於 2021-7-7 17:04 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-7-7 16:48
30X 如果要變 230X 特快,就算唔搭荃灣市都可以行滿樂搭楊屋道,甚至三區做齊,變相唔做麗城,但應該點都 ...

Ricky 兄其實係擔心只做油旺唔做尖沙咀,玩特快怕唔夠客所以先想做埋。
而對於荃景圍黎講,你比得佢地去尖沙咀全日其實係叫 bonus (因為而家根本就係冇)。

LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2021-7-7 17:08 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-7-7 16:58
先唔考慮黃埔流水,本來深長荔搭尖沙咀、油旺搭番紅磡黃埔,fit哂234X、30X路線,只要荃灣段可以互補就得 ...

事實上用楊屋道開拓新客源我又唔覺得佢有錯,點都好過同 234X 疊埋一齊。
最重要一點係而家 30X 荃灣區走線根本就兜完又兜(就算唔入如心之前都係),改行楊屋道其實里數係短左。咁當然楊屋道燈位加貨車有幾麻煩,作為荃灣人大家都心中有數;但假如真係比 30X 吸到堆客又唔係壞事。對於荃景圍黎講,30X 有返 234X 個種班次已經叫好好。

至於你話荃景圍加西約點樣玩,其實我又唔覺得老九唔識玩,只係 934 佢玩大左。
如果唔係 R934、N934 就唔會有咁嘅定線。

你而家要西約放返條 934 出黎比荃景圍就難囉,除非老九開價比西約 934 全日但係要經荃景圍,睇下佢地又受唔受囉   (不過以而家呢個情況,我諗老九都未必想 934 玩全日)。荃景圍要睇未睇下 930X 有冇機會啦。
 樓主| Ricky403 發表於 2021-7-7 17:09 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-7-7 16:48
30X 如果要變 230X 特快,就算唔搭荃灣市都可以行滿樂搭楊屋道,甚至三區做齊,變相唔做麗城,但應該點都 ...

我講嘅係因為荃灣出尖沙咀暫時睇都好難加線,所以假如荃景圍想全日入尖沙咀,230X就要係取代234X喺尖沙咀個角色,而必須兜麗城
結果就會變咗類似之前提嘅新230嗰種走線 (荃景圍>美環街>青公>麗城>海興路走)
至於30X旺角特快入黃埔,唔係唔得,但油麻地打後係塞車路段同紅磡燈陣,幾快都難吸黃埔客回流,所以理應比234X較唔需要上西九廊
要救線,都係好似而家咁更深入荃灣市而已
 樓主| Ricky403 發表於 2021-7-7 17:19 來自手機 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2021-7-7 17:08
事實上用楊屋道開拓新客源我又唔覺得佢有錯,點都好過同 234X 疊埋一齊。
最重要一點係而家 30X 荃灣區走 ...

其實A38都係荃景圍搭麗城做嘅全日線,不過係向西走再做埋汀九深井擦邊青龍頭
至於荃景圍開經麗城向東走嘅線,好似真係一條都無,R934 N934都係灣景開經荃景圍向東走
AVD1 發表於 2021-7-8 10:15 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-7-7 17:19
其實A38都係荃景圍搭麗城做嘅全日線,不過係向西走再做埋汀九深井擦邊青龍頭
至於荃景圍開經麗城向東走嘅 ...

地理位置始終都係西約比較西,
就算之前 S3BL 兄計過數話由荃景圍先向東去西約再出返荃灣市區時間上係同西約個邊兜上荃景圍再出返荃灣市區時間相若,
但係觀感上就真係好唔同。

當然如果麗城做尾站係一定的話就冇得講。

tonychow 發表於 2021-7-8 11:05 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-7-7 16:58
先唔考慮黃埔流水,本來深長荔搭尖沙咀、油旺搭番紅磡黃埔,fit哂234X、30X路線,只要荃灣段可以互補就得 ...

我個深長茘搭尖沙咀諗法同你有少少唔同,關鍵係 30X 234X 只要加埋 34M 或者 30/32/39A 抽車重組等等,理論上可以二拆三
當然道路配額所限,運吉唔知批唔批,但係如果其中一條係循環線,其實只係用咗半條線配額
而二拆四(即係 234X 同 34M 重組、30X 同唔知咩線自己重組),本身可能係對乘客最好嘅方案,因為自己夠車唔使兜另一區,只係因為配額問題搞到無得爆 4 條(當然夠唔夠車都有影響)
所以比較自私嘅做法,係荃景圍或者西約其中一區自私傾好,另一區自生自滅
如果係拆 234X 嘅方案,我會一條南昌街後跑公路落尖沙咀,不過回程要行九龍公園徑;另一條太子落橋,佐敦道轉返上公路做循環
咁當然會變咗你所講 34M 抽車等於加車問題,但係因為做多咗所謂嘅深水埗 - 尖沙咀特快,仲要收 $9.4 嘅話應該幾符合九公司心意
不過如果推行咗,荃景圍條 30X 九龍段就無乜機會再拆,而太子至南昌街一節返西約就會變咗兜佐敦或者 30X 轉乘
如果太子至佐敦線可以兜一兜入愉景巴總加轉乘,我唔知山頂居民點諗

樓主| Ricky403 發表於 2021-7-8 15:40 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-7-8 11:05
我個深長茘搭尖沙咀諗法同你有少少唔同,關鍵係 30X 234X 只要加埋 34M 或者 30/32/39A 抽車重組等等,理 ...

最大問題係無論30X 11部定234X 12部自拆都勉勉強強
更加唔好話呢兩條線長期都收一架,234X星期六仲同112互跳,衰起上黎星期六中段可以得19部行緊,搞到30X拉疏234X甩班,兩條都20-25

而家兩條線都未係減無可減都仲蝕緊錢,重組唔係top priority
做得重組,應該預計要喺最壞情況下,都可以維持到比而家好嘅服務
我目前個方案係就算30X+234X星期六中段得19+1架行,只係夾埋收一,尚可接受