hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴月票幫到你幾多
開啟左側

九巴月票幫到你幾多

271_N271 發表於 2021-7-6 20:48 來自手機 | 顯示全部樓層

我自己返工907C
放假上堂307
大埔區內優先上271
約人交收、幫人補習零車費
用咗差唔多兩年,每月起碼慳$200

最煩係港島區
中環去灣仔車海,去CWB少咗一半,去東區冇
去尖沙嘴冇,去旺角慢,有時焗住保鐵

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

ahken 發表於 2021-7-14 21:15 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-7-5 18:14
又未必
萬一你返工時間不幸撞中屎水時段
張月票都係浪費咗

撞正嘅話, 唯有用轉車神功...(例如: 銅鑼灣過旺角, 102同112都係屎水時段, 唯有108或116或106轉104/117/171等等, 要睇下第二程車係唔係都係屎水時段, 唔係就得了)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2021-7-14 21:23 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2021-7-6 20:48
我自己返工907C
放假上堂307
大埔區內優先上271

我仲有個極端少少嘅用月票方法, 之前提過調景嶺冇九巴隧道線, 唯有黨鐵搭一(油塘: for過海用, 尤其是灣仔以西e.g. 603, 681 etc)至兩個站(藍田: for北行轉277系等等, 或者轉601或619去北角至銅鑼灣咁), 咁計都只係另外俾多$4.5, 但張九巴月票勉強仲可以cover到大部份錢

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
chamberlain 發表於 2021-7-14 23:18 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2021-7-3 15:35
一個月內買兩張 $780 x2 = $1560
交津回贈 $453
KMB 信用卡簽夠一千回贈 20% = $312

原來仲可以咁樣玩
咁計真係抵到爛
就算淨係返工22日先搭,都係$9一程
KC6994 發表於 2021-7-15 20:54 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-7-6 05:47
藍田往返黃竹坑唔想忍671都唔值得用月票囉,你自己逐程俾錢轉車都好難搭到$780嘅九巴掛。尤其係轉車嘅話, ...

一個月買兩張月票, 計埋補貼, 加埋放假遊下車河
其實同逐程俾唔差得遠

miklcct 發表於 2021-7-16 04:03 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2021-7-14 21:15
撞正嘅話, 唯有用轉車神功...(例如: 銅鑼灣過旺角, 102同112都係屎水時段, 唯有108或116或106轉104/117/1 ...

有啲位得一兩條線係九巴,嗰條入咗屎水時段就拜拜(例如西環咁,904 905 970 971 973,有時撞正904同905都係新巴時段就真係無哂辦法,焗住俾錢搭過西隧)
進智公交
lsc04d11 發表於 2021-7-16 05:00 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-7-16 04:03
有啲位得一兩條線係九巴,嗰條入咗屎水時段就拜拜(例如西環咁,904 905 970 971 973,有時撞正904同905 ...

西環咪睇埋101,104,113係咪九巴 中環轉960,961 968 978囉 不過就咁嘥左兩程(如果要再喺西九龍站轉車去旺角深水埗就要再俾多程) 心裡不服者  正如屯門去天水圍用九巴月票都至少兩程一樣 心理上....

conclusion 買唔買自行決定 買左780諗唔諗住再要俾額外支出 就睇你慳錢個心有幾大

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

HV7025 發表於 2021-7-16 08:29 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-7-6 05:47
藍田往返黃竹坑唔想忍671都唔值得用月票囉,你自己逐程俾錢轉車都好難搭到$780嘅九巴掛。尤其係轉車嘅話, ...

南區有條兩巴時段比較平均嘅107,要用月票應該無想像咁難

真係難用嘅係北角炮台山,1字頭同6字頭車都有唔少時段超過半個鐘一架九巴都唔會有
就算鰂魚涌西灣河有613,班次都有限

利申:住沙田,之前返炮台山,用過一個月月票,覺得非常難夾班次,唔會再考慮,反正計埋放假搭車,一個月交通開支都係900鬆啲,月票唔慳到啲乜,維持自由身好過
miklcct 發表於 2021-7-17 03:02 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-7-16 05:00
西環咪睇埋101,104,113係咪九巴 中環轉960,961 968 978囉 不過就咁嘥左兩程(如果要再喺西九龍站轉車去 ...

101 104 113 唔係直入西隧,唔啱我搭。
有時我喺西環尾出發,揸九巴月票嘅話,如果有電車開先過新巴904/971,而905係九巴時段嘅話,我會搭程電車過去山道轉905過海;但係如果905都係新巴時段咁就唯有死等新巴,否則入唔到西隧。

不過因為當時我淨計搭960嘅次數已經值得用月票,所以一早買咗。
進智公交
cruisesnet 發表於 2021-7-17 08:56 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2021-7-16 08:29
南區有條兩巴時段比較平均嘅107,要用月票應該無想像咁難

真係難用嘅係北角炮台山,1字頭同6字頭車都有 ...

住炮台山之前夾雲閃付半價焗等新城都有同感🤣🤣🤣