hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議合併 6F 11
開啟左側

建議合併 6F 11

LAK2 發表於 2021-7-7 12:57 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-7-6 22:23
同意有 14X 15X 前提下,佐敦用 15 做好過 14

但如果因此而拉 17 入油塘,效益其實唔明顯,17 班次密過  ...

之前諗住拉17係預計鐵路通車佢會跌客
(頭盔:我無實地視察有無點跌)
不過鄰貼有板友提11B其實亦可考慮

另外好奇問下5D有啟麗包袱閣下有咩打算?
5D+6F又有無得諗
黃大仙11果度個人又會想同9一齊搞,
睇下有無得用一條線頂晒
xdxd 發表於 2021-7-7 17:39 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2021-7-7 12:57

17感覺上真係完全無變,最多係一兩班由頂閘變企十幾個咁樣但殺14之後油塘流水係咪咁值得補我會有啲保留,如果拉15X落山+谷密14B、14X會唔會好少少?

5D方面,5D+6F(+6P/202?)係版主一貫以來主張,我覺得唔差,但如果佢咁樣用咗6F嘅,我會覺得攞5A+5D重組會更好。
紅磡人。
SE7378 發表於 2021-7-7 18:18 來自手機 | 顯示全部樓層

11B 其實都自身難保,反而由 17 拉去平田補九龍城同去程上路,
等平田繼續有總站車碌到九龍城,紅土主力交俾 15X,
然後 15 改去油塘代 14 區內流水,14 直接縮落裕民坊減班減車,
應該都唔會有咩大問題,係差翠屏道出九龍城要諗下計 ⋯⋯

至於 9/11,反正後者鑽石山同黃大仙出紅土已經無曬客,
索性變成 鑽石山 - 黃大仙 - 九龍城 - 亞皆老街 - 衛理道 - 佐敦道 - 彌敦道 - 尖碼,
一次過滿足當區出九龍醫院同 QE 嘅需求,全日 20 分一班應該較易過到骨?
 樓主| S3BL100 發表於 2021-7-7 22:52 | 顯示全部樓層

5D+6F 都幾有創意,但粗略估算只能減兩部車,換言之成個重組最後減到幾多部車好視乎你打算點搞 9 11

而 11 最麻煩既位係 QE,6F+11 減到咁多車既主因係少左一條線行死亡交叉,而去黃大仙行車時間唔係比下路入九龍城碼頭長好多

而 9+11 本身又有彩福包袱,彩福要維持有全日車來往旺角同尖沙咀

5D 我個人比較想見到既係直接換條深長荔線返來,仲有條件可以順手補埋觀青

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2021-7-7 22:55 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-7-7 17:39
17感覺上真係完全無變,最多係一兩班由頂閘變企十幾個咁樣但殺14之後油塘流水係咪咁值得補我會有啲保留 ...

14B+14X 無法完全填補 14 油塘流水

樓主| S3BL100 發表於 2021-7-7 22:57 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-7-7 18:18
11B 其實都自身難保,反而由 17 拉去平田補九龍城同去程上路,
等平田繼續有總站車碌到九龍城,紅土主力 ...

拉 17 去平田同我上面回 LAK2 拉 17 去油塘既問題一樣,密車線代疏車線行遠左,無乜效益

9+11 問題係彩福,雖然而家 9 車程唔吸引,但你無可能拎走三彩往來油尖旺直達線,將 9 搬落衞理道就要爆多條線補位

typhoon_york 發表於 2021-7-7 23:16 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-7-4 22:06
你應該睇得透我用意,擺明係透過最小規模重組,用最少資源做返晒一堆唔可以唔做既客,會簡單過你或者其他 ...

慈沙可能用4架車已經夠做20分鐘一班。咁樣重組,加上5號轉半特快嘔1架車應該己經夠車做
BUSFANS 發表於 2021-7-7 23:27 | 顯示全部樓層
11唔應該同6F合併

以前既26幾兜,大家唔係唔知

樓主既方案只不過係將以前既26既迂迴問題搬落去11度

xdxd 發表於 2021-7-7 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-7-7 22:55
14B+14X 無法完全填補 14 油塘流水

太子道東、上路仲可以靠鐵或14B/X轉密車15/17搞掂
油塘呢啲鐵路優勢區真係唔係好需要掟舊式長途流水去做,唔似15/17各有巴士優勝位…
 樓主| S3BL100 發表於 2021-7-7 23:48 | 顯示全部樓層

typhoon_york 發表於 2021-7-7 23:16
慈沙可能用4架車已經夠做20分鐘一班。咁樣重組,加上5號轉半特快嘔1架車應該己經夠車做
...

我初步計過,慈沙就算只做沙田站就直入大隧,單程齋計行車時間都要 30 分多少少

但我認為慈沙跟 88 做埋大圍,或者沙田站經石門/小瀝源入大隧係基本

我會預一單連休畀一粒鐘,四部車都可以做到 30 分一班既