hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東鐵過海段 傳延至明年第三季落成
開啟左側

東鐵過海段 傳延至明年第三季落成

ATENU364TC196 發表於 2021-7-7 08:27 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-7-7 00:50
因為會展站位置其實隔涉同深入地底
巴士喺告士打道落車唔使過橋同隧道就去到謝斐道同駱克道
齋講兩繁仍有 ...

104就係兩繁先最無得做,塞完紅隧仲要塞死亡交叉,邊個仲會同你坐落去彌敦道?

遲啲東鐵過海仲可以做到金鐘同埋會展一程直達旺角東,間接搶埋部份旺角客,104 死多兩錢重
ryandroid 發表於 2021-7-7 08:58 來自手機 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2021-7-7 08:22
少咗啲巴士紅隧就會唔塞咩

過海段通車私家車都會少咗
唔係唔塞
但會比其他地方冇咁塞
再加埋回收西隧之後實會重推三隧分流

你擔心西隧塞過之前好過
Ohm 發表於 2021-7-7 09:55 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2021-7-7 08:22
少咗啲巴士紅隧就會唔塞咩

少咗啲104/301,紅隧巴士站的確會無咁塞,理工對出嘅巴士停車場都自然會消失,而家朝早樽頸位早喺理工彎位就已經出現
JCTK 發表於 2021-7-7 10:00 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2021-7-7 09:55
少咗啲104/301,紅隧巴士站的確會無咁塞,理工對出嘅巴士停車場都自然會消失,而家朝早樽頸位早喺理工彎 ...

紅隧咪又係得兩條線, 只係多返啲位比車排隊塞入隧道, 時間上唔會塞少好多
Ohm 發表於 2021-7-7 10:24 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2021-7-7 10:00
紅隧咪又係得兩條線, 只係多返啲位比車排隊塞入隧道, 時間上唔會塞少好多 ...

唔會塞少好多,如果巴士嘅話,10分鐘左右啦我諗
dennis28a 發表於 2021-7-7 10:40 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-7-7 07:58
會展站要上橋過告士打道
東鐵紅磡站月台又真係唔深喎
話哂會展站上面係地底大堂

你又講笑啦,會展站上面係地底大堂,地底大堂上一層就地面,再上一層係天橋。
東鐵紅磡站月台要先上兩層去地面大堂,再落一層去中層大堂,再落番地面先係巴士站。

同埋我想講,時至今日荃灣綫等 3-4 班車一定上到車,咁都上唔到車主因你唔識搭車,或者壞車。
或者懶人淨係企係最多人果個位,咁你咪等 6 班車,當你等 6 班車都唔識搭去中環坐倒頭車我幫你唔到。

他日東鐵綫過左海,分流左一半人去東鐵綫,金鐘有幾難上車?會誇得過而家荃灣綫情況?

我真係幾討厭個個人成日拎東鐵好迫、屯馬綫好迫去大造文章,
如果佢而家就介意迫,根本有無沙中綫都一早搭左巴士,東鐵迫左十幾廿年,九龍塘每日上唔到車。
邊會有人迫上左東鐵,去到紅磡再轉 104?

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +15 收起 理由
nwfb1001 + 3 + 5 邊會有人迫上左東鐵,去到紅磡再轉 104?.
teddybus + 10 磚家係鐘意講笑㗎!

查看全部評分

惡意回復是不道德的行為。
S3bl430 發表於 2021-7-7 11:24 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-7-7 00:50
因為會展站位置其實隔涉同深入地底
巴士喺告士打道落車唔使過橋同隧道就去到謝斐道同駱克道
齋講兩繁仍有 ...

灣北班客忍左104班次不穩問題好耐 ……加上會展站某程度會令灣仔站和金鐘轉荃灣線更容易上車,沙中線全通後104灣北客量歸零真係唔出奇,另外灣仔天星相信都會受到嚴重打擊
teddybus 發表於 2021-7-7 11:31 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-7-7 11:24
灣北班客忍左104班次不穩問題好耐 ……加上會展站某程度會令灣仔站和金鐘轉荃灣線更容易上車,沙中線全通 ...

104歸零又未必嘅
起碼有磚家呢位捧場客
除非佢口講104幾好幾好
但身體最誠實咁搭返東鐵過海啦
ryandroid 發表於 2021-7-7 11:36 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-7-7 10:40
你又講笑啦,會展站上面係地底大堂,地底大堂上一層就地面,再上一層係天橋。
東鐵紅磡站月台要先上兩層去 ...

你咁講就真係唔係搭開東鐵
過海段一通車
依家東鐵九龍塘、鑽石山轉車去北角至柴灣都會直落金鐘轉港島綫
會展站落一兩成客都冇
金鐘站港島綫就塞爆荃灣綫同東鐵嘅客
剩講馬鐵與其大圍、紅磡迫上東鐵過海
倒不如紅磡轉隧巴
價錢時間又爭唔遠

仲話東鐵過海搶旺角東104 客
不如諗下九龍塘多咗幾多人轉東鐵過海
旺角東可能仲難上車過以前

根本大把變數
104 生唔生存到要早成一年幾去拗有咩意思?
依家估中會派彩?
nwfb1001 發表於 2021-7-7 11:46 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-7-7 11:36
你咁講就真係唔係搭開東鐵
過海段一通車
依家東鐵九龍塘、鑽石山轉車去北角至柴灣都會直落金鐘轉港島綫

如果信普通客落咗地底仲會上返地面轉巴士,又唔見將軍澳客會喺北角上返地面轉巴士?
或者東涌線客喺中環轉巴士繼續向東(柴小除外)?