hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 277A 回程首航匯報(無詳細數據)
開啟左側

[經歷分享/報告] 277A 回程首航匯報(無詳細數據)

ricky 發表於 2021-7-6 07:46 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2021-7-5 20:28
去程可以坐滿座位,相比之下客量實在一般。
1750 開出,1755 已經到 apm,1818 已經去到大老山隧道入口, ...

可以在18:15開多一班。皇后山入伙後,佢或皇后山至啟德線可全日玩一粒鐘一班
前荃葵青區居民
lsc04d11 發表於 2021-7-6 07:47 來自手機 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2021-7-5 22:01
講開又講,聯和墟只係得三四個人落。
有啲喺 apm 等 277X 嘅客見「直達>聯和墟」個轉頁上咗車,結果一見 ...

會唔會係見到聯和墟三個字就先入為主以為一樣經華明 上車係見到”不經華明”先落車呢?

有時有啲港人諗法你係唔會明,正如有人見到258P 洪福邨三個字就問經唔經大欖隧道/(元朗)大馬路
勁多先入為主例子 不在此列舉

平時有啲情況都唔覺價錢牌咁重要  定係有港鐵比較
因為好多人都”覺得”有交津會抵番數(但當然事實並非啦)
反而新線驚搭錯要再補錢/即使直達聯和墟 去到最後都發覺要行好遠(落車行好”遠”呢個定義真係唔同人唔同諗法,巴士客同鐵路客個行遠標準又係唔同) 咁19.x就真係。。。。貴
 樓主| asv98.kw131 發表於 2021-7-6 08:32 來自手機 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2021-7-6 06:49
原RPP計劃係增設回程服務時,早晚各提供兩班單向
去程:0710, 0720
回程:1750, 1810

係呀
九巴其實仲未找到數
但係去程開出時間係咪應該 0700 0710 好啲⋯⋯
而家 0710 嗰班要 0830 左右先到,沙田又成日塞車,好似首航嗰日咁,要 0900 鬆啲先到,整班早啲吖大佬⋯⋯
 樓主| asv98.kw131 發表於 2021-7-6 08:54 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2021-7-6 07:47
會唔會係見到聯和墟三個字就先入為主以為一樣經華明 上車係見到”不經華明”先落車呢?

有時有啲港人諗 ...

apm 啲人多數睇側面紙牌,寫「直達>塘坑 聯和墟」,而且站牌有宣傳單張,事實上亦都有人望宣傳單張先再上,望完價錢再落
kenny0323 發表於 2021-7-6 09:55 | 顯示全部樓層
開遲 5 分鐘可能就搵到個平衡

我估好多人唔知多左個 277
見到 277 三個數字就衝左上車
後來發現唔經華明就落返車既多
另外可能就係無月票

再抽車過 277A 未必係壞事
分流到一批客直去聯和墟
但係無月票最後都係唔會上
結果正線開疏左車,就留留留後
日日多 4 蚊條數好襟計
做人須經歷一生一死
搭車須經歷一上一落
 樓主| asv98.kw131 發表於 2021-7-6 10:28 | 顯示全部樓層
kenny0323 發表於 2021-7-6 09:55
開遲 5 分鐘可能就搵到個平衡

我估好多人唔知多左個 277

我講係上一上車之後即刻落返,印象中就好似冇聽到司機講唔經華明。
司機都係去到大老山隧道先上樓上開金口提話唔經華明,唔見有人聽到之後落,相信啲人見到車側紙牌所以就知。
況且除咗 apm 外,其他站都有齊 277E 277P 277X,所以啲人都會望清楚。
tommylaihc 發表於 2021-7-6 10:35 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-7-5 21:49
30-40人對鄉郊市區繁忙線回程班次可能已經叫做係好,
上星期五踏單車入大尾督在魚角見到部73P,其實都只係大 ...

73P, 74E都係開車時間太早先冇人。。。
277A又係開17:50,點會多人。。。

全部應該開18:00/18:10啦!
chamberlain 發表於 2021-7-6 19:40 | 顯示全部樓層
開咁早,唔係個個搭到
開1800,1820應該會好啲
貴$3.7,唔好期望聯和墟人會狗衝,除非真係好趕時間,一定快10分鐘先會上
jocosben 發表於 2021-7-6 19:47 來自手機 | 顯示全部樓層
chamberlain 發表於 2021-7-6 19:40
開咁早,唔係個個搭到
開1800,1820應該會好啲
貴$3.7,唔好期望聯和墟人會狗衝,除非真係好趕時間,一定快10分 ...

唔經華明同粉中,快10分鐘一定得啦
chamberlain 發表於 2021-7-6 19:49 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2021-7-6 19:47
唔經華明同粉中,快10分鐘一定得啦

我意思係除非有客為左快10分鐘肯比多$3.7
表達得差