hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [屯馬綫通車建議] Part 3 翠屏九碼流水(5D/11B/17) ...
開啟左側

[屯馬綫通車建議] Part 3 翠屏九碼流水(5D/11B/17)

2076 發表於 2021-7-11 18:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景
因應屯馬綫已於6月27日全線通車,為迎合官方減車目標並保留對乘客重要之路線,建議進行重組,減少進入旺角道、九龍城迴旋處、馬頭角道等擠塞路段的巴士數目,善用九龍城區內的天橋,以及利用半直通概念,提供較快捷之巴士服務。最後,本建議亦會利用長途線尾段的剩餘運載能力,下調分段收費,從而令傳統流水線的資源能夠更妥善利用。

上回提要
[屯馬綫重組建議] Part 1,2 紅土/尖咀<>東九/康翠

本次建議
調整5D走線,以及 長沙灣(甘泉街)<>觀塘碼頭 招標線的走線,並延長17至翠屏,取代11B之服務。

Part 3 - 翠屏及九龍城碼頭流水線重組
(5D/11B/17/85X)->(5D/17/85X/703X)
用車數變化(不計招標線): -5

11B 觀塘(翠屏道)<>九龍城碼頭 $5.4
因與屯馬綫重疊,取消服務。原有乘客可改為乘坐5D、11D、11X、15X、17、28、85X、91M及212X/703X。
減少9輛巴士,7正2蛇。(-9)

5D 黃埔花園<>德福花園 (循環線) $6.2
https://goo.gl/maps/4bHS6RD3JNhsNXyw8
配合11B及15取消服務,改以黃埔花園為總站,並大幅更改行車路線,擴展服務範圍至定富街。
1. 黃埔花園總站
[沿5D路線]
12. 富豪東方酒店
[沿11B路線]
19. 觀塘道休憩處
20. 觀塘定富街
21. 德福花園總站
22. 九龍灣運動場
23. 麗晶花園18座
24. 麗晶花園13座
25. 沐虹街
[沿5D路線]
38. 黃埔花園總站
全程收費 $6.2

往德福花園之分段收費
中華煤氣公司 起 $5.4

往黃埔花園之分段收費
德福花園 起 $6.2 (還原全程收費)

行車時間85分鐘,一轉連休105分鐘,繁忙時間15分鐘一班,非繁忙時間20分鐘一班,增加用車3輛,使用7輛巴士行走,5正2蛇。(+3)

17 觀塘(翠屏道)<>何文田(愛民邨) $6.2
往何文田(愛民邨): https://goo.gl/maps/RMjgFbUzS7tKegcF7
往觀塘(翠屏道): https://goo.gl/maps/sxx4fPxCh4LYvahG7
配合11B取消服務,延長至翠屏。
往何文田(愛民邨)
1. 觀塘(翠屏道)總站
2. 翠柏樓
3. 寶珮苑
4. 和樂邨
5. 裕民坊
6. 創紀之城(B7)
[沿17路線]
25. 何文田(愛民邨)巴士總站
往觀塘(翠屏道)
1. 何文田(愛民邨)巴士總站
[沿17路線]
21. 創紀之城(U4)
22. 觀塘市中心(T3)
23. 觀塘游泳池
24. 翠柏樓
25. 觀塘(翠屏道)總站
全程收費 $6.2

行車時間50分鐘,一轉連休120分鐘,繁忙時間6-10分鐘一班,非繁忙時間10-12分鐘一班,增加用車1輛,使用16輛巴士行走,12正4蛇。(+1)

212X(九巴)/703X(新巴) 觀塘碼頭<>長沙灣(甘泉街) $7.6/$7.0
往長沙灣(甘泉街): https://goo.gl/maps/kRbREB8jxbJxW6Bm9
往觀塘碼頭: https://goo.gl/maps/BJMmt4WCuumgutfi7
原擬定只於繁忙時間服務之招標線提升至全日服務,往觀塘碼頭方向不經西九龍走廊,改經連翔道,並加經富昌邨、佐敦、觀塘道,以替代6F及11B之部分服務。
往長沙灣(甘泉街)
1. 觀塘碼頭
2. 觀塘巧明街
3. 觀塘順業街
4. 九龍灣國際展貿中心
5. 啟成街
6. 宏天廣場
7. 機電工程署總部
8. 翔龍灣
9. 銘基書院
10. 碧海藍天
11. 發祥街西
12. 西九龍法院大樓
13. 蔬菜統營處
14. 專業教育學院-黃克競分校
15. 長沙灣長荔街
16. 甘泉街巴士總站
往觀塘碼頭
1. 甘泉街巴士總站
2. 荔枝角站
3. 長沙灣光昌街
4. 專業教育學院-黃克競分校
5. 麗翠苑
6. 英華書院
7. 長沙灣(海達邨)總站
8. 富昌邨
9. 西九龍站
10. 佐敦上海街
11. 佐敦志和街
12. 衛理道
13. 紅磡山谷道
14. 香港盲人輔導會
15. 機電工程署總部
16. 宏天廣場
17. 九龍灣宏展街
18. 九龍灣國際展貿中心
[沿215X路線]
23. 觀塘市中心(T1)
24. 觀塘開源道
25. 觀塘碼頭
全程收費 $7.6(九巴)/$7.0(新巴)

往長沙灣(甘泉街)之分段收費
銘基書院 起 $4.2(新巴)
碧海藍天 起 $6.2(九巴)

往觀塘碼頭之分段收費
衛理道 或之前下車 $5.2(新巴)
伊利沙伯醫院 回贈機拍卡 $5.2(九巴)
香港盲人輔導會 起 $5.4

繁忙時間20分鐘一班,非繁忙時間20-30分鐘一班,中標之巴士公司需新增資源投入本線。

85X 馬鞍山市中心<>紅磡(紅鷥道) $9.1
配合重組,下調由采頤花園前往紅磡之分段收費至$5.4。

抗議962B重組
還我962全日服務
E500facelift 發表於 2021-7-12 16:54 來自手機 | 顯示全部樓層
唔好當而家11B,15冇人撘先得架,我唔覺得15少左客,而且11B有下路客撘,下路一帶又唔係近屯馬綫車站
xdxd 發表於 2021-7-12 17:18 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2021-7-12 16:54
唔好當而家11B,15冇人撘先得架,我唔覺得15少左客,而且11B有下路客撘,下路一帶又唔係近屯馬綫車站 ...

11B問題係沿路多人競爭+平,
批客仔可以照上14/15/17,14載客量亦都的確係差過另外兩條,
摺平線救貴線都符合厹作風
跟樓主方案嘅缺點係觀塘道上游(牛頭角/九龍灣站一帶)少咗條線返紅土,而新5D顯然唔係一條好嘅替代方案

反而最近諗緊如果拉15出佐敦(單程經紅磡),11B落油塘+陰乾,17去翠屏,執14符唔符合效益
紅磡人。
ATSE40 發表於 2021-7-12 20:45 | 顯示全部樓層

5D 個行法幾創新,但係去程咁兜啟德變相得返半條線,九巴會唔會咁容易放手?(雖然而家都係頹到不得了)
腦補當真,真要補腦
E500facelift 發表於 2021-7-13 17:18 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-7-12 20:45
5D 個行法幾創新,但係去程咁兜啟德變相得返半條線,九巴會唔會咁容易放手?(雖然而家都係頹到不得了)
...

5D最應該要來回都改經承啟道,反正太子道東有大把選擇,如下路有11B,紅磡有15,啟德九龍灣有5A,20,22,24,至於德福就行返落觀塘道有大把路線去太子道東,如1A,13D,14,15,16,17
 樓主| 2076 發表於 2021-7-18 15:10 來自手機 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2021-7-12 16:54
唔好當而家11B,15冇人撘先得架,我唔覺得15少左客,而且11B有下路客撘,下路一帶又唔係近屯馬綫車站 ...

11B係有人坐,但大部分路段有17,推堆客落17保住17密車會好過留返條11B吊命執雞。至於九碼,去觀塘有新招標線經承啟道,回程有15X。去牛頭角沿途仲有5D。(5D建議改跟11B去定富街循環上德福)

至於點解唔推5D落承啟道,如果做得到,九巴一早做左。呢度板友都認為運輸署現時不明文規定九巴除投到招標線外唔入得承啟道延長段,所以我建議5D作為下路出觀塘道主路線。
 樓主| 2076 發表於 2021-7-18 15:26 來自手機 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-7-12 17:18
11B問題係沿路多人競爭+平,
批客仔可以照上14/15/17,14載客量亦都的確係差過另外兩條,
摺平線救貴線 ...

上面都講過,cut 11B保住17同11X/15X班次係我認為對大家都理想的方案。14載客率差,所以cut 11同15推客落14。留14唔留15係因為15X全日化,唔想15同15X互搶客。現時15都多客,但係宜家係冇15X,開左15X後我覺得15會去到cut得的客量。如果拉11B去油塘,油塘去紅蘋果都係真空,如果呢個唔係大問題,配合14X來回行佐敦道,兼加停曲街,都未必唔得,但一來14X疏車,二來14X停曲街會倒客。

至於觀塘道回程:
創紀之城/牛頭角站:11X/15X
定富街/牛下/德福:5D(循環段/德福平台)
九龍灣站(淘大客):28(淘大花園)

所以冇左11B都冇問題。
 樓主| 2076 發表於 2021-7-18 15:33 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-7-12 20:45
...

5D咁行可以食到11B的同時,車程都接受到,在唔行得承啟道的前提下,想幫5D增加客源我剩係諗到呢個方法。5D九碼來往啟德其實都冇競爭力的,客本身唔多之餘,本身5D現走線都係極不吸引,班客有需要都已經上左608。上路要同城巴22M同鐵鬥仲有5A同108。

至於紅磡去啟德,我建議5A同8P合併,咁民泰街/紅磡道/庇利街的5D客可以搭新5A去啟德。
xdxd 發表於 2021-7-18 16:10 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-7-18 15:26
上面都講過,cut 11B保住17同11X/15X班次係我認為對大家都理想的方案。14載客率差,所以cut 11同15推客落 ...

我自己都出咗po講我嘅諗法
而家客量應該大致上係咁:17>>15X>15>>>>11B>14,老老實實有冇鐵都係咁上下。我自己期望就會係15,17做密車主軸,11B好明顯係輔助角色

17唔多駛靠11B去救濟,自己班何文田/九龍城客都將條線養到fatfat冇咩必要大搞/擔心。
大部份人計劃都係14/15結合做一條佐敦-上路-觀塘道嘅線,我嘅做法只係將15做骨,再加相對獨市、難處理嘅紅磡舊區、平田做;師兄嘅做法就係加油塘、彩虹道呢兩個位去做,我諗都係相對衡量返取消咗另一條(14/15)之後嘅補位,我就覺得15取消難攪過14取消。
至於師兄認為15/15X並存會唔會爭客呢?
我認同,尤其東行,所以我都傾向將15取代14嘅佐敦-上路-觀塘道服務;
西行就相對地咁嚴重,甚至可以稱上係兩種客源,觀塘道-上路係得14、15,而明顯地5D/28唔係一個好嘅15取代方案,5D實在太慢(對比起現時),28唔到紅磡內街,藍田-上路/上路-家維真空,有必要照留15嘅半上半下走法,最多半直通(eg飛橋、行紅繞)去壓縮兜紅磡所可能拉長咗嘅行車時間。(同埋師兄建議將15X西行拉上地面而唔行觀塘道下通道想倒走藍田客?)
拉11B去油塘,明顯地唔諗住話包晒取消14之後嘅真空位,
油塘係一個鐵路優勝位,相比之下藍田山發揮空間大好多,15/15X並存都未嘗不可。
(當然有留意師兄嘅post當中有215去彌補平田一帶,不過我唔係觀深嘅使用者所以唔方便評論)
掟11B去油塘只係想搵嘢塞返住14嘅空檔,至於油塘-土瓜灣好明顯14競爭力極低。

(覆下面)
另,紅磡-啟德使用量並唔高,黃埔人上5D只係貪佢快過12A出下路,無謂又辣着8P得唔得...

紅磡人。
 樓主| 2076 發表於 2021-7-18 22:46 來自手機 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-7-18 16:10
我自己都出咗po講我嘅諗法
而家客量應該大致上係咁:17>>15X>15>>>>11B>14,老老實實有冇鐵都係咁上下。我 ...

先謝謝師兄回覆。11B/17呢一組,我認為用5D食左11B部分服務開20分鐘一班,好過留返條半天吊的30分鐘一班5D加陰乾版11B,兩條鬥頹。始終5D唔入得承啟道,要搵客係好難的事。17客量固然唔需要擔心,但佢咁密變相留11B的作用真係好細。
我建議係14/17主軸,有諗過14去中港碼頭方向入紅磡(初版建議),但因為11取消比人熱烈關注,如果14入紅磡變相令11更難取消,所以打消14入紅磡家維的計劃。
5D慢,但要快的客都去搭鐵,另外德福平台更就腳。28我另有打算,會建議佢停家維,然後入黃埔總站後,直飛紅繞入尖碼,所以淘大果頭去下路唔係問題。
另外留意返14去中港碼頭方向我係建議入啟田道,藍田-上路唔係真空。至於采頤-上路-家維,有架$5.2的796X,亦都唔係問題。
至於15X停apm,11X停裕民坊,主要係想配合觀市重建,令觀塘道兩面都有紅土快車,同埋11X本身行車時間長,行裕民坊慳到少少時間都好。至於藍田-紅土搭15X優勢大,停埋apm都唔會慢到趕走客,加上我觀察15X下繁去紅磡真係冇客,法院直飛創紀站位太差,參考215X西行客量係差好多,我比較擔心11X/15X客量唔平均。
拉11B去油塘,明顯地唔諗住話包晒取消14之後嘅真空位,
對藍田山而言,15/15X並存作用唔太大,反而215/15X的組合係有用得多,藍田本身冇車去深水埗(得碧雲道有214),加上215都係保留到平田流水。
紅磡-啟德使用量並唔高,但我想問黃埔人上5D係咪純粹想去下路?需求都夠多?我覺得黃埔用E23較多。至於12A,我都有諗法,令黃埔客肯上佢多啲。另外5A/8P合併的甜頭一定會畀足,例如上面講緊的28。始終5A同8P各載緊30個左右一單,合併可以做到60個一單,再加埋黃埔/海逸更方便去啟德的好處,而且5A尖碼係起點,班次會穩定過8P。