hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴改30X避走234X,孰好孰壞?
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴改30X避走234X,孰好孰壞?

AVD1 發表於 2021-8-27 14:44 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-8-27 14:22
所以其實我都唔傾向郁234X,其他頹線圍繞234X重組就比較大機會。本身234X全日15分鐘一班,易夾易等,重組 ...

改走 30X 之後,234X 就會變左唯一一條起大涌道直出九龍嘅九巴路線,
佢而家要做其實始終就係拎走左 30X 個副作用。

234X 夠唔夠載,尤其繁時。
如果唔夠,而九巴又冇辦法加到 234X 班次,即等同將堆客送比紅小(或者西鐵線),
而呢堆客一走就好難返轉頭。

然而 30X 改路已成定局之時,九巴如果要分流返 234X 呢堆客,
短期措施緊係加 234X 班,
但長線黎講點都要疏導返 234X 班客。230X 先試水溫開埋下繁其實先係正確選擇

要快出九龍市區,旺角以南: 230X @ 每位 $10.20,
要跟返以往路線:234X @ 每位 $ 9.40。

30X 就慢慢自己起楊屋道同 33A 玩飽佢
LJ7006 = MF5119 = AVD1
2076 發表於 2021-8-27 14:46 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-27 14:27
又咁講
用而家234X既走線
正路都係深長荔會有優勢而佐尖就趕客

對比港鐵做緊的時間同價錢,南行旺角其實都有優勢,但客量其實都係都唔係好,可能真係個基本盤唔好......

就算234X提速做到多一倍客,荃灣落旺角都只係得30人左右。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-27 14:53 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-8-27 12:56
234X
24/8 (Tue) 17:30 VE1594
1. 1730 灣景花園總站 +7 -0

首先都多謝ching分享
如果你講下繁,班深長荔客係由柴灣角出黎
所以柴灣角同深長荔佔比都特別多,呢到你搵啲上繁入荃灣班次睇都會一樣

如果按照呢點調整,將柴灣角放工客 (~50個) 剔走,當全部深長荔落
就會變咗深長荔落14、油旺落18~21、佐尖落3~6

但理解數字都要知道背後代表嘅意義
祈德尊落旺角點解客量差 (其實都算唔上好差),因為同時段柴灣角有線出面有紅小,巴士站仲有元佐直通車拉客
畀多四蚊直出旺角,又包有位坐,呢度先至搶234X搶得緊要
其實屯馬線對於天橋陣/K11以外嘅人並唔好坐,荃灣同尖沙咀都有排行
只不過234X實在太慢啦,加上下繁祈德尊尾站例牌要企到元州邨,大大減低舒適度

FYR,之前384047x兄都數過客:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... wthread&tid=1106542
呢度個比例就差唔多,深:旺:尖大約各佔一份,亦係我點編訂班次嘅依據
(深長荔夾荃灣其他區25分鐘一班、
自拆油尖旺特快20分鐘一班、
尖沙咀特快夾荃灣其他區20-30分鐘一班、
自己甩走尖沙咀段20分鐘一班)
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-27 15:22 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-8-27 14:06
長沙灣越黎越塞

不過234X雙向有客

西約234X分拆有樣唔好係拆出黎一定有一邊係唔夠客獨立成線
變相一定要拉其他區落水 (無論深井荃景圍定象石梨)
不過老實講回程入天星但碌到美孚先上公路,某程度上有少少浪費
反正天星班流水都係去油旺多,如果肯執返正,尖沙咀啲巴士流量都用得抵啲

而隔離荃景圍條30X九巴都放棄咗
拉黎拉去,無非都係嫌荃景圍唔夠捧場要搵新客
祈德尊去程又其實倒哂落234X,都係下繁一兩班有啲驚唔夠載
.
2076 發表於 2021-8-27 15:40 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-8-27 14:53
首先都多謝ching分享
如果你講下繁,班深長荔客係由柴灣角出黎
所以柴灣角同深長荔佔比都特別多,呢到你 ...

就係既然有元佐直通車搶大涌道客,荃灣的旺角特快唔係應該去避開紅小,走去荃景圍/西站/楊屋道拉客,好過同一定快過234X的紅小,甚至西鐵鬥搶?

234X宜家盤數唔差的主因都係因為佢逆向做到柴灣角通勤客的同時,順向的行車時間都唔太差,兩批客加埋一齊,就好多時都坐得滿大半座位。

楊屋道同西站本身係未來新增人口的重點區域,橫龍街果邊又有重建項目,加上佢地行去西站都唔算近,去旺角仲要行美孚,而且去搭荃灣綫都好麻煩下,本身就算33A慢到離譜都有收視,如果有230X快出旺角尖沙咀,相信比起234X在大涌道再搵新客係容易得多。而且本身大涌道直出的234X去旺角的速度都唔失禮 (就算下繁時段都係30分鐘左右),麗城去旺角應該本身都大部分搭緊234X,再提速吸到的新客都未必話好多,呢個先係234X應該不變應萬變的主因。而本身30X個名太臭,改頭換面做230X,比荃景圍重新考慮巴士的戰略意義都大過234X拆快塘水滾塘魚。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-27 15:45 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-8-27 14:22
所以其實我都唔傾向郁234X,其他頹線圍繞234X重組就比較大機會。本身234X全日15分鐘一班,易夾易等,重組 ...

如果你唔改234X argument之一係時間表本身簡單易記好等
咁我會同你講九巴就算出足車,灣景平日0854 0906 0918 0930呢四班都極少準時開出
但具體幾點開出係無定向,純粹睇上一單幾時番到灣景
更加唔好講間中收車,一收到變20,單靠睇時間表實有人要企喺個站十分鐘

就我觀察,而家平日間中會有幾個,收車都照跟原定時間等
至於去到星期六日,呢啲客係接近零,個個都學識睇ETA
灣景1035先開,荃景圍天橋會1035先開始多人排
咁時間表簡單易記就唔再dominant
.
Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-27 15:56 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-8-27 15:40
就係既然有元佐直通車搶大涌道客,荃灣的旺角特快唔係應該去避開紅小,走去荃景圍/西站/楊屋道拉客,好過 ...

咁我又有另一個睇法
其實兩條線拆唔拆特快與否
又唔一定係你有就我無既關係

一條現有車數同客量仲有走線上可以拆
一條so call做到楊屋道可以試下玩玩
兩者無衝突位
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-27 16:01 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-8-27 15:40
就係既然有元佐直通車搶大涌道客,荃灣的旺角特快唔係應該去避開紅小,走去荃景圍/西站/楊屋道拉客,好過 ...

荃灣油旺特快紅小周圍都係啦
你走去搞230X,咪又係同荃新天地同橫龍街紅小硬撼
仲要楊屋道本身無巴士出旺角以南,建議嘅230X站位又同紅小唔同
就算234X改快吸得一倍客,都實多過230X

至於荃景圍
其實你232X直接KO哂30X 32
全日20分鐘一班
我諗除咗收費都夠照顧
反正你個argument只係30X名臭

而西約柴灣角做旺角特快定尖沙咀特快,好睇同邊區拆
同荃景圍拆係做旺角特快好過尖沙咀特快
同深井或者象石梨拆就掉番轉
.
AVD1 發表於 2021-8-27 16:48 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-8-27 16:01
荃灣油旺特快紅小周圍都係啦
你走去搞230X,咪又係同荃新天地同橫龍街紅小硬撼
仲要楊屋道本身無巴士 ...

西約要特快出九龍南其實最易都係同深井玩,最重要係深井到今時今日仲有條 234A 可以拎黎用。

今時唔同往日,昔日 234A/234B 因為屯門公路同青山公路真係有時間差距,但係今時今日兩條線車又唔係密,而下路又要比上路平;仲有小巴同佢爭。兩線合併換條九龍南特快線對於佢地黎講有著數啦。
就算佢地死攬 234A,未大不了留繁時,本身 234A 堆車拎架比 234B 加班,之後四架車再加 234X 2-3 架已經夠玩九龍南特快*。就算跟 230X 收 $ 10.20 都唔過份。

* 資源唔夠都仲有條 34M 可以考慮下。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-27 17:30 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2021-8-27 16:48
西約要特快出九龍南其實最易都係同深井玩,最重要係深井到今時今日仲有條 234A 可以拎黎用。

今時唔同往 ...

拎32應該容易過又多過234A/B
234A/B話哂唔算少客,又係區內線
就算併哂落一條234B,都減唔到幾多

除非玩到兩繁234A/B各20非繁一條234B開15
咁就有兩部車吉出黎
但係呢度兩部加埋234X兩部,仲係唔夠
.