hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴改30X避走234X,孰好孰壞?
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴改30X避走234X,孰好孰壞?

天空之神 發表於 2021-8-27 19:13 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2021-8-27 14:44
改走 30X 之後,234X 就會變左唯一一條起大涌道直出九龍嘅九巴路線,
佢而家要做其實始終就係拎走左 30X  ...

長遠一定係用 30X 238X 資源去加 234X 班次

一步步抽到咁上下就將條 30X 楊屋道直上西橋再慳車

荃威?班人一開始ban 30x/230x 合併都預左架啦

係田二少咁天真以為有得傾
.
ATENU135 發表於 2021-8-27 20:29 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-8-27 15:40
就係既然有元佐直通車搶大涌道客,荃灣的旺角特快唔係應該去避開紅小,走去荃景圍/西站/楊屋道拉客,好過 ...

會唔會230X+30X 30 min全日 230X楊屋道搵客 30X跟934A行會好啲
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-27 20:40 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2021-8-27 14:44
改走 30X 之後,234X 就會變左唯一一條起大涌道直出九龍嘅九巴路線,
佢而家要做其實始終就係拎走左 30X  ...

234X下繁出九龍都勉強夠載嘅
2076站友都數咗灣景1730班車都係88個上公路,九巴肯定係認為仲可以塞多廿個
係1800同1815呢兩班車可能會祈德尊上唔哂
不過我諗九巴係有信心荃景圍回流加楊屋道新客至少可以抵消祈德尊走咗嘅客
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-27 20:45 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-8-27 19:13
長遠一定係用 30X 238X 資源去加 234X 班次

一步步抽到咁上下就將條 30X 楊屋道直上西橋再慳車

改都未改就話楊屋道無客
荃景圍繼續頭也不回
先入為主咗啲喎ching

而我講過嘅「自殺」係專指回程
去程30X/234X本身都得祈德尊重疊

當然,假如福來邨班客接受要永康樓先有得落
荃灣廣場吉之島祈德尊班客接受要楊屋道街市就落
咁30X就算回程改埋行楊屋道都無太大影響嘅~
.
天空之神 發表於 2021-8-27 21:17 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-8-27 20:45
改都未改就話楊屋道無客
荃景圍繼續頭也不回
先入為主咗啲喎ching

我其實無講過楊屋道無客

但呢個走勢下只會繼續比 30X 搶 238X upgrade 少少
但兜楊屋道下根本無人想荃威碌半個鐘仲係荃灣區內

但 234X 就一定多謝 30X 倒哂客比佢
隨時爆到有車加,就係多謝30X 238X 互搶楊屋道三寶同埋工廠客

餅從來無做大過,就係睇爭食既人有幾多
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-27 21:20 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-8-27 21:17
我其實無講過楊屋道無客

但呢個走勢下只會繼續比 30X 搶 238X upgrade 少少

去程祈德尊都係下繁同假日多啲人
但除番二多極咪又係十至廿個左近
呢個數唔夠234X加班,改嗰陣又叫做應承荃景圍暫時唔減30X班
咁根本係九巴睇好楊屋道先咁做
.
石頭 發表於 2021-8-27 22:54 | 顯示全部樓層

238X橫龍街一定上到車,30X係就係經楊屋道,

但橫窩仔街尾站繁時真係上到車?

到時唔駛兜如心總站,楊屋道街市兩個站上公路都幾吸引,

唔塞車10分鐘到美孚,可能荃灣廣場都有人行過去搭車~

佢咁改仲有個好處,就係日後39A改唔經楊屋道更容易,

而家只係果隻熊貓點趕都唔走,但唔代表日後無機會做到野~
2076 發表於 2021-8-27 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2021-8-27 22:54
238X橫龍街一定上到車,30X係就係經楊屋道,

但橫窩仔街尾站繁時真係上到車?

30X據知有唔少剩餘運載力,尤其係早繁有230X時段。39A隻熊貓往西站方向冇得搞(仲有綠楊拖住),但北行其實叫做有30,加番$4.6分段就係一個合理替代。楊屋道街市到時30X又好230X又好,加番個$4.6分段又搞掂埋,39A就可以西站開直上沙咀道天橋去港安醫院,啱啱好慳到16分鐘行車時間,30分鐘行完一轉,40分鐘連休就可以用2部車走全日。
AVD1 發表於 2021-8-28 06:54 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-8-27 21:20
去程祈德尊都係下繁同假日多啲人
但除番二多極咪又係十至廿個左近
呢個數唔夠234X加班,改嗰陣又叫做應承 ...

咁睇好楊屋道係正路,始終都叫荃灣新區;
而家佢係食得幾多得幾多客。

而家其實都係要等下星期睇下改經楊屋道之後 30X 有冇可能好似 930A 開線咁風光架姐
咁呢個就當然要睇下九記個宣傳個方法啦。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2021-8-28 06:57 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-8-27 17:30
拎32應該容易過又多過234A/B
234A/B話哂唔算少客,又係區內線
就算併哂落一條234B,都減唔到幾多

我都想佢借用 32 去搞左荃灣區幾條 X 線,私心就當然我認為拎黎搞荃景圍好過搞西約,
但反正如果係用到 32 搞到其中一條 X 線,其實對於另外一條黎講都係有益處。

但係始終都要回歸現實,
除非荃灣區有大形重組,
否則我係同意拎 32 出黎搞 30X 或者 234X 難度唔低。

(除非區議會真係 buy 32 可以做到一直以黎佢地有爭取過嘅荃景圍 <> 石圍角一段服務或者都叫算係甜頭)
LJ7006 = MF5119 = AVD1