hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵否認「 金鐘月台實際上可以以十卡車行駛」的說法 ...
開啟左側

港鐵否認「 金鐘月台實際上可以以十卡車行駛」的說法

樓主| ryandroid 發表於 2021-7-18 11:26 來自手機 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2021-7-18 11:12
上年加訂嘅次批6抽R train都只係9卡車
咁第10卡真係冇十幾年都唔使出現
更何況而家上繁市區分向已經開始出 ...

但呢度啲人覺得
就算東鐵通車後快速迫爆
有得改十卡就解決到問題

但問題係等幾多年先有十卡
日後討論東鐵都應該緊貼官方口吻以九卡為基礎
十卡要咁多程序又冇時間表就變成另一種FF
如同西鐵9 卡同馬鐵過海嘅FF
kei_hk 發表於 2021-7-18 11:57 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-7-18 11:26
但呢度啲人覺得
就算東鐵通車後快速迫爆
有得改十卡就解決到問題

根本﹐路線資產係KCR(政府)的﹐設計時KCR及MTR 取到共識係用9卡營運設計﹐就唔好預佢會短時間內用埋第10卡。

就算MTR 覺得有需要加第10卡﹐KCR無視要求﹐都係無得開展加第10卡的工程。
斷估﹐MTR 唔會自資去加第10卡﹐自己送資產給予KCR的。

變相﹐第10卡的使用話事權就在KCR手中。
真係有需要加第10卡﹐到時政府咪開聲叫MTR著手研究可行性﹐成本要幾多﹐工程要幾耐囉。

這件事幾時會發生?
起碼十年八載啦﹐又或者兩三年後經濟及旅客突然起預期的增加﹐加速增加車卡的需要啦。

開通後首十年八載﹐唔夠載咪想方法加班﹐用盡最高班次囉。
唔夠車可以買車的。
用盡班次密度﹐才會考慮加車卡。

rickywk 發表於 2021-7-18 12:02 | 顯示全部樓層
黨鐵嘅意思係: 入錢入錢入錢
 樓主| ryandroid 發表於 2021-7-18 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-7-18 11:57
根本﹐路線資產係KCR(政府)的﹐設計時KCR及MTR 取到共識係用9卡營運設計﹐就唔好預佢會短時間內用埋第10 ...

龜鐵買車加班唔通又係自資咩
冇人話龜鐵自資十卡喎
九鐵政府係資產擁有者
但龜鐵作為管理人係有責任安排相關方案同向公眾解釋作為資產管理人對改行十卡車嘅睇法及相應條件
包括班次密度及載客率等條件

齋等資產擁有者指示
要個資產管理人做乜?

不過同官腔版友討論都唔會討論到啲乜
groom1002 發表於 2021-7-18 16:11 | 顯示全部樓層
點解新紅磡至金鐘唔像西鐵站一早整好第10卡幕門?
eternalflame 發表於 2021-7-18 16:42 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2021-7-18 16:11

有迫切性嗎?
groom1002 發表於 2021-7-18 21:49 | 顯示全部樓層

咁九鐵起西鐵一早預留9卡幕門,最後因屯馬合一先只用8卡,浪費第9卡幕門,但東鐵唔同,以前行12卡,因過港島限制而縮至9卡,雖然可透過加密班次來提升運載力,但沿線人口上升,終有一日飽和,我估計未來15年內東鐵有加至10卡需求
hokachung 發表於 2021-7-19 02:31 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2021-7-18 16:11

明顯係唔想畀人知
巴士的膠 發表於 2021-7-19 11:14 來自手機 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2021-7-18 21:49
咁九鐵起西鐵一早預留9卡幕門,最後因屯馬合一先只用8卡,浪費第9卡幕門,但東鐵唔同,以前行12卡,因過港島限 ...

或者咁講,點解係揀用盡班次而九卡,而唔係未用盡班次而十卡咁過海,理論上加車嘅工作量係遠少過逐抽車攞返廠加卡。
jpoon 發表於 2021-7-19 14:53 | 顯示全部樓層

之前唔知邊度睇到話做唔到十卡係因為過海後彎位問題實際係點可能等專定或抽水磚家出嚟講了
http://jpoon9394.blogspot.com/