hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 開唔成皇后山嘅九公司資源會調去邊呢? ...
開啟左側

[問題] 開唔成皇后山嘅九公司資源會調去邊呢?

Quanta 發表於 2021-7-20 11:45 來自手機 | 顯示全部樓層

tomy2001 發表於 2021-7-20 08:28
正解,何來「失落皇后山4條線」。
莫非厹公司認為係:「有内定的」、「要包生仔的」、「一定係比自己的」 ...

九巴仲覺得自己有地區專利同利潤管制(保證)咁
咁又係嘅,間公司咁嘅管理水平,唔係有專營權保護執咗九世
VA73@2A 發表於 2021-7-20 11:52 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2021-7-20 08:55
流水線 雙輪椅 都可用既 (好似20, 22),
但公路線就真的不了

電動巴士都唔係好得去邊

淨係個電池組件,已經佔咗四分一空間,加埋收車玩上隱,d人更加難上車
Justshamxx 發表於 2021-7-20 12:14 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-7-20 11:45
咁又係嘅,間公司咁嘅管理水平,唔係有專營權保護執咗九世 ...

講起「九巴仲當地區專利喺度」,我諗返起當初九巴提出反對705(M)線開辦,又有好多城巴新巴想開嘅路線畀九巴反對,但係一時間諗唔到例子……
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
1320 發表於 2021-7-20 12:17 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2021-7-20 11:45
咁又係嘅,間公司咁嘅管理水平,唔係有專營權保護執咗九世 ...

其實 新區線 依然保護住九巴, 新線完全唔入 粉嶺 , 你話 港島, 觀塘線唔入都算 (已經叫做有),但旺角線都唔入 粉嶺 聯和 個邊就真係出晒面

The Designer
LN92830 發表於 2021-7-20 12:26 | 顯示全部樓層
九巴攞唔到皇后山嘅巴士經營權, 有剩嘅資源當然要比將軍澳南同調景嶺囉!!!!
Quanta 發表於 2021-7-20 12:36 來自手機 | 顯示全部樓層
開唔成新線,資源未必會去咗其他區,可以收起先。載通買新車返嚟擺廠等出牌、一擺就以年計太常見
LN9267 發表於 2021-7-20 13:29 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-7-20 09:18
兩間公司係度鬥發窮惡
似乎招標制度都係失敗

因為九巴見到Bravo出招有效,就有樣學樣。

其實Bravo招數不是新招數,10多年前開360後,NLB在離島區議會説不想做下去。
招數不怕舊,最緊要運輸署受。

兩間公司不斷亮劍,我們就看好戲。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
HT408 發表於 2021-7-20 13:38 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2021-7-20 11:03
宜家既城巴邊度 豪華?  咩MMC/B9/B8 頭枕硬到似木頭, leg位又短到無朋友
E500 就好坐, 但已經少左好多 ...

點都好坐過堆妖后
JX9097 發表於 2021-7-20 13:42 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-7-20 12:36
開唔成新線,資源未必會去咗其他區,可以收起先。載通買新車返嚟擺廠等出牌、一擺就以年計太常見 ...

正常
冇直接競爭嘅地區係唔會睇得上眼嘅
話知啲資源擺喺度曬太陽,係唔畀你就唔畀你

有直接競爭嘅地區?
死嘔爛嘔都嘔架車返嚟畀你

KE7066 發表於 2021-7-20 13:45 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2021-7-20 07:33
城巴招標新招係歐6雙輪椅

睇下運輸署buy雙輪椅定電動巴士

雙輪椅都玩咗好耐 已經唔係咩新招
歐六呢啲直頭係基本盤黎