hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有地區組織就屯門區巴士服務與運輸署交流 ...
開啟左側

有地區組織就屯門區巴士服務與運輸署交流

leo_ku 發表於 2021-7-31 09:02 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-7-31 09:56 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-7-30 23:38
屯門前進 只係工聯會分支,無乜 bargaining power,唔洗多理

唔怪得運吉之前咁大篇幅回佢

好似天水圍之前
運吉完全HEA答

有時都要睇你咩背景同後台

所以點解有D巴迷會癡住區佬就係咁既原因

以前都有人想嘗試係議會外做野
但最後係唔WORK

不過運吉對住D咩無咁HEA
就係一D BUG位

當年我都見過D有趣案例

城仔條48轉左循環
華富兜一圈就走
但搞到華富商場對面無站
之後有人寫信要求補救
區佬亦有同樣訴求

運吉最後係拖到加左華富南
先回返個寫信人"48已於某月某日加站回應訴求"

當然唔知頭唔知路既人就會問
點解華泰同華富南咁近距離都會有兩個站
個站原意係比人上車多過落
但RUN左10幾年
華富南都係多人落車既站
世界很簡單 人類很複雜
Anonymous 發表於 2021-7-31 13:50 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-7-31 09:02
全唔全日係次要,定線先難處理,屯元天區內線行唔行元朗公路好?早排元公因意外塞車,班地區人士日日叫龍 ...

定線其實都唔難處理
一係就龍逸直去市廣場,一係記就龍逸安友去市廣場
天水圍段就直入天耀天盛,然後上天北/入天中

時間就淨係唔開兩繁/兩繁唔開塞車方向嘅班次
呢啲線唔開到夜晚唔得
珀島魚蛋 發表於 2021-7-31 15:17 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-7-31 15:51 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2021-7-30 17:02
屯門至元朗線通勤需求應該大過天水圍, 天水圍其實都係得返學時段去屯門需求大啲, 同埋天水圍西鐵區內接駁咁 ...

K2P唔係客量唔得而係要谷西鐵客, 西鐵由屯門站開出去到天水圍站落得愈多愈好, 反正點都唔會夠天水圍站上得多, 係咁既情況下做咩仲要另外開K2P, 除非條線係另一間公司做
天空之神 發表於 2021-7-31 16:49 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-7-31 15:51
K2P唔係客量唔得而係要谷西鐵客, 西鐵由屯門站開出去到天水圍站落得愈來愈好, 反正點都唔會夠天水圍站上 ...

K2P 其實繁時都夠坐滿
仲要有輕鐵轉乘

所以先殺 K2X
當然 K2X 如果唔係西鐵根本延長去天水圍北就會好好客
.
ricky 發表於 2021-7-31 19:24 | 顯示全部樓層

258P/267X有乜野研究?
前荃葵青區居民
miklcct 發表於 2021-7-31 23:19 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2021-7-30 17:35
全日用巴士做無前景可言, 密車唔夠客疏車又趕客, 除非好似條垃圾 73B 咁頹做社會責任線
...

其實而家搞成咁基本上已經無得再搞,A37 E36 E37被嘈到屯門唔停站,結果改咗線之後發現塞車塞到加站已經變成不切實際,得返68A A36同E36A。而家只能夠睇下E36A將來有無機會搞雙向分段,加密到15分鐘一班,再加天水圍九巴路線BBI。
進智公交
HY1012 發表於 2021-8-1 23:57 | 顯示全部樓層
珀島魚蛋 發表於 2021-7-31 15:17
有252轉59M/60M/66M就夠,開乜252M

係囉,唔通做生意嗰個諗唔通,但你又諗得到
kay 發表於 2021-8-4 09:15 | 顯示全部樓層

其實屯門前進同運輸署既交流值得SAVE低
再見到運吉HEA答市民既話
就有野可以大返佢轉頭
世界很簡單 人類很複雜