hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議109 113合併
開啟左側

建議109 113合併

213D 發表於 2021-8-2 07:06 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

109 113均提供由何文田至皇后大道東、中區的過海巴士服務,惟109客源過窄,而113路線迂迴,加上沿途人口老化嚴重,引致班次不斷削減,乘客改乘地鐵過海,尤其113為甚。

因此本人建議將兩線合併,編號為113,兩巴各派12輛車全日行走,由彩虹行駛至堅尼地城卑路乍灣之間,繁忙時間維持8分鐘一班(109 113原有繁忙時間為8分鐘一班),非繁忙時間為定點15分鐘一班,路線行駛如下:

往堅尼地城:
彩虹、龍翔道、橫頭磡、東頭邨、美東邨、聯合道、太子道西、窩打老道、培正中學、何文田邨、俊民苑、愛民邨、和衷街、海底隧道、皇后大道東、金鐘、中環、上環、西營盤、石塘咀、堅尼地城、卑路乍灣
往彩虹:
卑路乍灣、堅尼地城、石塘咀、西營盤、上環、中環、皇后大道東、海底隧道、仁風街、愛民邨、俊民苑、何文田邨、培正中學、窩打老道、界限街、東寶庭道、美東邨、東頭邨、橫頭磡、龍翔道、上元街、鳳德道、斧山道、彩虹

由於兩線在港澳碼頭至海底隧道一段完全重疊,因此只需沿113在港島原有路線即可,只需探討是否需要駛入堅尼地城便可,惟在九龍方面,路線討論空間相當大:
1. 黃大仙行經龍翔道或東頭村道?(113現時往港島經龍翔道,往彩虹經全段東頭村道)
2. 是否駛入何文田總站?
3. 往彩虹經基堤道或窩打老道橋底?

以本人觀點,我認為應該來回程行經龍翔道及鳳舞街,吸納橫頭磡乘客乘搭此線來往中環,而何文田總站及基堤道均不駛入,節省行車時間,而且基堤道附近亦有104 182等路線可以選擇,只是須步行一段路程,而且亦不是113的主要客源,可以經由窩打老道橋底直接駛往界限街,節省行車時間

煩請各位在上述數點問題給予意見,協助改善兩線服務🙏🙏🙏
天空之神 發表於 2021-8-2 07:26 | 顯示全部樓層
重新食 103
改竹園開,經樂富 美東 聯合道 窩打老道 公主道 皇后大道東 金鐘道 德輔道中… 堅尼地城

九龍塘窩打老道有 182
衛理道就少客到公主道上車啦
伊院就行返出加士居道上落
黃大仙以東根本無客

最大問題係半山,最差咪用 109 改好似103 既港島走線,棄部分中環換銅鑼灣補底
.
Justshamxx 發表於 2021-8-2 11:38 | 顯示全部樓層
你嫌港華太多紅隧車?係唔係?
你呢條全新113途經無數全港皆碑的名校:港華、培正、九華(比較勉強不過照計)、喇沙、應該改校巴線,學校假期停開,但是在培正數學邀請賽比賽日加開班次
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
JX9097 發表於 2021-8-2 11:56 | 顯示全部樓層

樓主知唔知點解唔跟7B/ 10咁窩打老道直接轉入界限街?
就係因為唔可以用12米車行
除非新113轉用細車,否則北行只可以繼續兜基堤道
 樓主| 213D 發表於 2021-8-2 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-8-2 11:56
除非新113轉用細車,否則 ...

但係我之前搭幾次7B 12米車行果個彎係過到架喎,我明白10號真係好多位唔得,但係果個位12米車係夠過。
2076 發表於 2021-8-2 14:17 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-8-2 11:56
除非新113轉用細車,否則 ...

7B禁令據我所知係因為南行東寶庭道,所以7B行12米車只需改行延文禮士道係冇問題。

但113基堤道果個位其實就真係有客會搭過去,其他替代品都行得遠,或者係貴。
抗議962B重組
還我962全日服務
xdxd 發表於 2021-8-2 14:40 | 顯示全部樓層

好老實,109繁時載客量係冇問題嘅,企人過海都算係基本。
咁所以本身嘅服務範圍,即使靠113食都應該要兜勻。
尤其何文田總站,本身離地鐵站都遠,新113更加應該入埋去吸引客仔等車而唔係行去何文田站。
至於113,老實講,串連起九龍城、九龍塘同何文田都算係咁,黃大仙止步夠啦。
紅磡人。
ATSE40 發表於 2021-8-2 15:31 | 顯示全部樓層

樓主講到兩線班次不斷削減,但係點肯定二合一之後維持到現有班次?
基堤道嗰邊道路所限 104 同 113 都係得單邊,改走咗班客就唔使搭回程
腦補當真,真要補腦
kmb71k 發表於 2021-8-2 21:05 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-8-2 07:26
重新食 103
改竹園開,經樂富 美東 聯合道 窩打老道 公主道 皇后大道東 金鐘道 德輔道中… 堅尼地城

103同時要做伊院往返竹園
日間幾乎每班車都有人會喺衛理道伊院門口個站上落

以上回應,是否可行?是否合適?
天空之神 發表於 2021-8-2 22:23 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-8-2 21:05
103同時要做伊院往返竹園
日間幾乎每班車都有人會喺衛理道伊院門口個站上落

咁無理由用過海線做本地客既

.