hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴申請於屯門赤鱲角隧道收費廣場興建車廠 ...
開啟左側

九巴申請於屯門赤鱲角隧道收費廣場興建車廠

樓主| dcyw 發表於 2021-8-4 09:32 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2021-8-4 07:08
消防條例唔知畀唔畀,始終主幹道上面整工業用途嘅建築物,有一定危險程度 ...

而且規劃聲明裡已經指出,除了擬建車廠的A地段及電力支站的部分B地段外,B地段其餘部分及C地段均處於公路構建物上,不宜興建任何建築物。
巴士的膠 發表於 2021-8-4 10:11 來自手機 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2021-8-4 09:32
而且規劃聲明裡已經指出,除了擬建車廠的A地段及電力支站的部分B地段外,B地段其餘部分及C地段均處於公路 ...

整車維持喺A、B果邊,講緊B同C中間如果起一、兩層,已經唔駛起到11層樓咁高。

照計齋泊應該唔太危險。
 樓主| dcyw 發表於 2021-8-4 10:31 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2021-8-4 10:11
整車維持喺A、B果邊,講緊B同C中間如果起一、兩層,已經唔駛起到11層樓咁高。

照計齋泊應該唔太危險。 ...

可是要維持路面通車,同時在上方興建頗大型的平台,甚至在現有南北行之間的山坡建建支柱、平台,成本應該比現有計劃高一截。

C地段上方應該不用考慮,整個C地段均在行車天橋上。
AVBWU291 發表於 2021-8-4 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2021-8-4 10:11

照計齋泊應該唔太危險。 ...

齋泊都有一定危險,08年天慈廠、20年頭SH963都係例子
kitarolo 發表於 2021-8-4 14:03 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-8-4 13:37

而家仲要考慮埋電動車添
話就話消防局喺附近,望后石
如果回旋處塞住晒都好難上到去
滅火輪亦無助解決,一係就港珠澳
大橋消防局經隧道派人/車趕過嚟救火(?)
AVBWU291 發表於 2021-8-4 17:56 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-8-4 14:03
而家仲要考慮埋電動車添
話就話消防局喺附近,望后石
如果回旋處塞住晒都好難上到去

火捉嘅話,隨時成條路封哂唔畀車過。到時火捉車都嚟唔到喎。唔通直升機放水彈咩
KE7066 發表於 2021-8-4 18:15 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2021-8-4 17:56
火捉嘅話,隨時成條路封哂唔畀車過。到時火捉車都嚟唔到喎。唔通直升機放水彈咩 ...

緊急車輛會有例外,除非完全行唔到
你係咪搞笑

AVBWU291 發表於 2021-8-4 18:19 來自手機 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2021-8-4 18:15
緊急車輛會有例外,除非完全行唔到
你係咪搞笑

就係講緊火捉嗰陣即刻封,啲車就郁得行塞哂喺度走唔到,咁緊急車輛都冇得郁啦。除非可以整只供緊急車輛用嘅路
kitarolo 發表於 2021-8-4 18:31 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-8-4 18:19
就係講緊火捉嗰陣即刻封,啲車就郁得行塞哂喺度走唔到,咁緊急車輛都冇得郁啦。除非可以整只供緊急車輛用 ...

就係想講呢種極端情況
假設望后石消防局政府車
准經浩逸街、浩和街上去
始終會有一小段屯赤連接路
有可能塞滿晒而去唔到新廠
kks 發表於 2021-8-5 10:23 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2021-8-4 13:37

無錯同埋除左考慮車廠有火警
仲要考慮埋如果主幹道有嚴重意外 對於車廠既影響

例如如果SD6028 幾年前在構築物下面既道路著火既事件再次發生
對車廠黎講都幾危險