hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【砌積木】32逆走改32X、36B延長改道、234X改特快 ...
開啟左側

【砌積木】32逆走改32X、36B延長改道、234X改特快

tonychow 發表於 2021-8-27 14:13 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-8-27 12:38
你知唔知自己講緊乜?_?
無論呢個方案嘅32X/36B,定係改良方案嘅232X/36B,象石梨都無分開過喎
話埋畀你聽 ...

所以,我至今都係覺得同荃景圍夾順走線係最合理方案
西約本身就算拆唔拆 40 都好,都夠資源自拆;真係唔夠,同荃景圍拆佐尖特快又得,但 234X 明明做得幾好,重組唔成可以唔搞佢
30X 32 唔係,基本上做到好差,一條收車,另一條行茘枝角道
如果你呢個方案拆完之後,梨木樹有另一條線經東北葵或者葵芳出尖沙咀,咁都仲講得通
但係尖沙咀又有配額問題,如果梨木樹會收你條 32X 貨,人地永遠出尖沙咀都要經西約,講緊區內兜半個鐘先去到茘景

樓主| Ricky403 發表於 2021-8-27 15:36 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-8-27 14:13
所以,我至今都係覺得同荃景圍夾順走線係最合理方案
西約本身就算拆唔拆 40 都好,都夠資源自拆;真係唔 ...

西約自拆資源都唔太夠,客又唔太夠
點樣分界更加係R爆頭

既然你都識講尖沙咀有配額
除非玩到234X食12咁樣去慳配額
否則都無機會畀荃景圍象石梨一齊夾尖沙咀線
對象石梨黎講,同荃景圍夾仲要就荃景圍拆230X,慢線會有收費問題
拉埋36B,就都係衰重疊,同拎走人地總站線

同時,梨木樹直出嘅油尖旺特快一定唔夠客全日
所以對嗰區黎講都係兜石蔭行上路直出旺角同兜西約行海皮直出佐敦嘅分別
兩者時間唔係爭咁遠
你可以話前者多啲人受惠,但既複雜又有排搞,區域性重組都無咁深入
後者純粹圍埋三線重組,簡單得多
.
tonychow 發表於 2021-8-27 17:16 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-8-27 15:36
西約自拆資源都唔太夠,客又唔太夠
點樣分界更加係R爆頭

36B 本身服務範圍仲有東北葵,快線梨木樹直出嘅話只係得梨木樹一站重疊,根本唔係 36B 主力部分
然後尖沙咀配額唔夠,其實配額只係講緊彌敦道一帶,新線可以唔行入去?
重點係,你嘅方案下,因為象石食咗 234X 配額,結果荃景圍一樣無尖沙咀線
但象石係講緊旺角以南都到唔到,仲要依家 32 只係擦邊到旺角,站位不便;36B 仲要行塞車走線
所以與其俾條尖沙咀線人地象石,我會想做好旺角一段彌敦道先,即係我早排提出嘅荃灣四線重組方案
亦處理咗梨木樹無總站線問題,因為夠車爆多條短短地嘅快線出來
加上其實一向尖沙咀都無旺角咁好客,象石有幾多人要去尖沙咀,好難講;梨木樹又有兩班走線好過經西約嘅 36X

樓主| Ricky403 發表於 2021-8-27 18:20 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-8-27 17:16
36B 本身服務範圍仲有東北葵,快線梨木樹直出嘅話只係得梨木樹一站重疊,根本唔係 36B 主力部分
然後尖沙 ...

尖沙咀配額應該唔止彌敦道
不過可以話要入彌敦道會更緊手

始終270A淨係由九龍站搬落尖沙咀都拗咗好耐
睇唔到梨木樹可以自己有全日額外尖沙咀線唔同其他現成區夾
又唔似得安達臣青沙西貢咁與眾不同

再講,以而家36X走線,叻極咪都係兩繁
運署近年為咗幫鐵路減負,對兩繁線係鬆章咗,但全日線唔係
否則934出港島晨早開到夜晚
948又唔駛揤牙膏式出港島先拉長假日再睇下拉唔拉長平日

荃景圍夾梨木樹尾站出個分工都值得疑問
除非九巴肯拉60M入去海濱
否則海濱畀你搞完得番38A同238M兩條頹線擺站
238X拆完兩條全部歸哂其他區
但海濱海灣明明都仲算係半個客倉 (無論238P/X)
就算唔係嗰位唱歌議員都實嘈你
.
tonychow 發表於 2021-8-30 10:37 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-8-27 18:20
尖沙咀配額應該唔止彌敦道
不過可以話要入彌敦道會更緊手

270A 行彌敦道,手緊係預咗
其實依家 36X 都有兩繁班次,如果一步一步行,先開半全日,再 upgrade 做全日,加埋唔經彌敦道,未必咁難過
始終梨木樹 - 新區 - 大窩口道直出呢條走線,同荃灣線唔係好多重疊
當然重組完有 5-6 架車,係咪一定要開尖沙咀線唔可以其他區嘅線,都可以拗,但係我就 prefer 新區大窩口有着數

海濱呢,新界段太短,其實點拆都唔會拆得好,因為唔夠客自然會減班,要夠客就要九龍段夠長,咁除咗唔重組外無得玩
我兩條線都可以兜入內街,加上旺角特快只係搬去西站做總站,都唔算太遠
真係要嘈,可以照海濱開,先去西站,再兜返入海濱內街,不過咁就好無謂
加上其實呢種拆法除咗旺角特快外,仲多咗條去西站嘅線去取代 99/行路,仲要無區議員,未必過唔到

樓主| Ricky403 發表於 2021-8-30 13:32 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-8-30 10:37
270A 行彌敦道,手緊係預咗
其實依家 36X 都有兩繁班次,如果一步一步行,先開半全日,再 upgrade 做全日 ...

270A當年都爭取咗好耐,搞哂地區組織,至有得搬去尖麼
但南行係唔入彌敦道,特登兜過去廣東道
之後北區過咗大 (減車) 重組至換取到270A南行入彌敦道
30X當年RDP入面亦要荃景圍放棄直達深長荔先有得入尖沙咀彌敦道
可見地區要新線入尖沙咀唔係易事

36X而家做法意義不明
話佢想做大,但回程定線又劃得咁樣衰
旺角唔做之餘塞埋美孚掉頭位
參考番35X,油尖旺線最有條件做起都係夜晚回程
偏偏佢個定線開夜晚回程係唔合適
其實,會唔會係地區拒絕畀35X去程上西九廊
所以用36X去畀石籬一個選擇?
35X去程定線怪,36X回程定線怪,打個和咁話

新區大窩口應該都當同荃灣線有所重疊
之前33A改快或縮短全部都減少咗同荃灣線重疊
只係同東涌線無重疊,先開到930行入去
攞嗰邊做尾站出油尖,一黎全新服務客源無保證,二黎因同鐵路重疊可行性低
掉返轉,我搞232X,併象石梨入西約柴灣角,甩祈德尊,拆走234X尖沙咀段
資源分配上係可以減少同屯馬線或荃灣線重疊

至於海濱238X,我始終傾向一係唔掂,一掂就夾30X、60M、238M玩舖大嘅
如果話同30X去程三寶同橫龍街重疊,減海濱開班次已經ok
反正而家兩邊班次都唔平均,平日非繁統一開18或20都慳到車
.
cz9328 發表於 2021-8-30 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層

36B 延長至石圍角後, (如果)係經象山邨嘅話, 咁32 號線是否再需要服務石圍角/象山一帶呢?

如果出現資源重疊, 倒不如36B 延長, 把32 線資源用作其它用途...或者假如可以擺東普陀(32S 線總站), 之後落石圍角, 荃灣市中心往九龍, 應該比起樓主方案能慳到1架車2名司機, 不過新32可能要全線用短車。