hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【荃景圍新氣象】30X/230X重組
開啟左側

【荃景圍新氣象】30X/230X重組

ATENU135 發表於 2021-8-10 02:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

30X近年來不斷被陰乾及繞路,令到荃景圍乘客稀少,整體客量也不佳,因此建議取消39A,230X全日,各30分鐘一班,聯合班次15分鐘一班

30X 跟隨RPP走線
班次
往黃埔花園
0600-2330 30
往荃威花園
0630-2400 30

230X
往黃埔花園
荃威花園
(原線至美環街)
愉景新城
荃灣站(青山公路)
眾安街
大窩口站
荃富街
鴉蘭街
(原線至中間道)
尖沙咀碼頭
尖東站
永安廣場
民泰街
黃埔花園

往荃威花園
黃埔花園
永安廣場
尖東站
尖沙咀碼頭
(跟234X至山東街)
旺角街市
銘基書院
荃富街公園
眾安街
富華街
(跟30X至荃威花園)

班次
往黃埔花園
0615-2015 30
往荃威花園
1115-2415 30

39A替代品
30(仁濟醫院 沙咀道)/30X(楊屋道)/230X(眾安街 仁濟醫院)

30如有需要可以繞經荃灣西站 30X/230X如有需要可考慮增設荃灣區內雙向分段收費

Ricky403 發表於 2021-8-10 13:38 來自手機 | 顯示全部樓層
尖沙咀應該唔夠撐兩條線去荃灣
AVD1 發表於 2021-8-10 13:46 | 顯示全部樓層
我都係維持返我個觀點,
荃景圍對外路線根本就唔應該下下經荃灣站先出市區。
先經荃灣站再出市區,同坐 39M 轉港鐵個差距就係一程車;而車程仲分分鐘比一程車嘅 30X 慢。

要解決荃景圍客量問題,其實根本就應該將 30X/230X 搬離荃灣站。

PS.
其實我認為 30X 今年改路,根本就應該飛起荃灣站,改用大涌道出之後行沙咀道再落楊屋道跟 RPP,都好過而家又經荃灣站先出去。
荃灣站呢個位根本就係廢,起果個位出市區邊個會等 30X。
大河道就真係雞肋位,但係為左幾個客不如飛起佢好過。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
dominic023 發表於 2021-8-10 14:02 來自手機 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2021-8-10 13:46
我都係維持返我個觀點,
先經荃灣站再出市區,同坐 39M ...

同意,所以230x係荃景圍嘅上座率算係幾好就係因為直出,然而未坐滿可以調整做20分鐘一班。

30x飛起荃灣站係必須,但如果真係咁放唔低大河道站,可以直行沙咀道。回程行樓主嘅行法係ok嘅,因為可避楊屋道塞車。
tonychow 發表於 2021-8-10 14:50 | 顯示全部樓層
我都係維持返我個觀點,

要補大河道,其實仲有個方案,係抽 32 車,西站開經 51 走線上迴旋處,停石圍角,象山都唔入,梨木樹尾站衝落山,上葵涌道天橋行西廊出旺角
呢個速度同行去地鐵站搭鐵出旺角比較,可能仲有得鬥,亦唔使其他區兜落大河道

dominic023 發表於 2021-8-10 18:53 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-8-10 14:50
要補大河道,其實仲有個方案,係抽 32 車,西站開經 51 走線上迴旋處,停石圍角,象山都唔入,梨木樹尾站 ...

如果中葵肯俾荃灣區拎走32,32擺梨木樹行石圍角落荃灣千色店再落大涌道走會唔會可能殺出重圍。
少做少錯,但唔做就大獲.
WN4156 發表於 2021-8-10 19:43 | 顯示全部樓層

夜晚荃威開同早上黃埔開咪變相減班?
 樓主| ATENU135 發表於 2021-8-10 22:38 | 顯示全部樓層
我都係維持返我個觀點,

30X可以跟你建議嘅行法 不過大涌道有234X 未必會搭30X兜楊屋道出去 同埋大河道嗰班客可能要行遠左去滿樂嗰邊坐 不過亦未嘗不可

或者最簡單可以跟39A去荃灣站 起碼都可以快少少

至於230X全日如果經大涌道上公路未必夠客 行青山公路同荃富街又未係真係咁慢 慢少少可以換取全日我覺得值得 同埋亦都令到荃景圍隔15分一班車就有一架出九龍西同埋有條西廊特快出油尖旺 點都好過30X而家嘅班次
 樓主| ATENU135 發表於 2021-8-10 22:44 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2021-8-10 19:43
夜晚荃威開同早上黃埔開咪變相減班?

係 如果唔得嘅話可以加返30X嘅班次
AVD1 發表於 2021-8-10 23:10 | 顯示全部樓層

dominic023 發表於 2021-8-10 18:53
如果中葵肯俾荃灣區拎走32,32擺梨木樹行石圍角落荃灣千色店再落大涌道走會唔會可能殺出重圍。
...

其實大河道個位都係為補位而補位,
30X 起果個位而家都係執死雞。

所以我當初建議嘅 32 係就咁補位,頂多比個站起個到;
(https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2115360-4-1.html - #32)
之後係去西站直上荃景圍兜個圈落返大涌道上橋,咁就補到荃景圍去深水埔區 + 太子;同一時間放 30X 上西九龍走廊。

即係一條 32 做幾轉客仔。
LJ7006 = MF5119 = AVD1