hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 玩逆走玩上腦 - 繼續用逆走方法改做 30X 線 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[建議] 玩逆走玩上腦 - 繼續用逆走方法改做 30X 線

樓主| AVD1 發表於 2021-8-12 12:24 | 顯示全部樓層

用返以前 238M 個位其實都可以,
假如以我上面個定線,條線一出荃灣站去美環街的話;
就唔似以前 238M 咁要 U-Turn。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Ricky403 發表於 2021-8-12 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2021-8-11 23:31
咁北葵涌一帶點補償?反而無客石圍角又多一條線。

上葵本身都四條九西線,唔係仲嫌少啊
如果講班次問題,都係僅限下繁,936改番行上路之後等於多條32,實夠清荔枝角站上山班客
更進一步就係35A/X全日分拆,畀安石蔭客多啲位上

石圍角本身離荃灣或大窩口站唔太遠,32又行荔枝角道,梗係客少
不如又問番你,身在「客倉」區有幾何會搭條32先

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Tre89 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

Tre89 發表於 2021-8-12 13:16 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-8-12 12:39
上葵本身都四條九西線,唔係仲嫌少啊
如果講班次問題,都係僅限下繁,936改番行上路之後等於多條32,實夠 ...

同意Ricky兄,32行荔枝角道(尤其係欽州街以西)嚴重偏離傳統大位,梗係少人搭。當初都唔知係邊個人負責定線,咁大整蠱都有嘅。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-12 15:31 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2021-8-12 00:37
起北葵涌 32 同 36B 走線重疊,
如果 36B 去到石圍角,其實已經 cover 左而家 32 嘅服務。

我諗咁講法太理想
最起碼東北葵都會要求D車放返落自己區先
單係F1版大把東北葵<>西九重組都會抽32做資源來源
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tonychow 發表於 2021-8-12 17:32 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-12 15:31
我諗咁講法太理想
單係F1版大把東北葵西九重組都會抽32做資源來 ...

32 衰極都叫做有 7 架車
如果最後係同西約或者荃景圍拆,不論邊區都好,荃景圍 / 西約 - 石圍角 - 梨木樹 - 直飛天橋出市區(不論太子定佐尖頭站)對三區而言都係吸引選項
東北葵要嘈就嘔返 2 架車俾佢地自己拆飽佢

評分

Tre89 + 10 精闢見解

查看全部評分

樓主| AVD1 發表於 2021-8-13 00:31 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-12 15:31
我諗咁講法太理想
單係F1版大把東北葵西九重組都會抽32做資源來 ...

我本身個原意係
1. 東北葵有幾條線去西九,根本拎走一條半條去做重組唔算過份。何況呢個問題我睇到,相信好多人都睇到,巴士公司都應該心中有數遲早會搞個邊。
2. 既然荃灣市本身個 pool 唔夠大,放眼睇大少少我又覺得唔係話好過份。何況石圍角其實都係屬荃灣區。
3. 之前講緊新思維,咁未拎走舊框架,無謂比所謂嘅規範限制左所有可行嘅機會。

但係我自己其實都好清楚 32 行落荃灣放棄北葵涌就肯定會有好多爭議聲音,
所以先好快咁出返呢個 post,
用返 30X 自己本身條線、資源;但係將條定線逆走會係最容易去做返 30X 本身佢嘅荃景圍目標客。

------
題外話:
拎 32 呢個諗法落荃灣市,
其實幾年前起呢到討論緊 荃景圍/西約 一齊做九龍線嘅時候已經有呢個諗法,
同埋我都好似有講過下。

即係荃景圍/西約一齊做條特快九龍南線 + 太子以北線;荃灣市區由 32 去做,過大河道天橋之後經楊屋道上荃灣路走。
當年都係一個討論方向而已,我冇咩時間去諗 detail
係突然 Ricky403 兄話玩一線幾味我先有呢個諗法出返黎
Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-13 11:28 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-8-12 17:32
32 衰極都叫做有 7 架車
如果最後係同西約或者荃景圍拆,不論邊區都好,荃景圍 / 西約 - 石圍角 - 梨木樹 ...

如果咁做法既當然唔同效果
起碼對而家石象梨有著數先

評分

Tre89 + 10 精闢見解

查看全部評分

Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-13 11:39 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2021-8-13 00:31
我本身個原意係
1. 東北葵有幾條線去西九,根本拎走一條半條去做重組唔算過份。何況呢個問題我睇到,相信 ...

當然大家都知個組線好疊
重組空間好大
不過佢地自己都想更多線落油尖旺
除非唔用32都可以做得靚個重組
否則東北葵連埋梨木樹又真係無必要幫西約定荃景圍
甚至係荃灣市抬橋

記得以前32落荃灣既另一個重點係食埋32B班客
某程度上都係do-able

樓主| AVD1 發表於 2021-8-13 23:41 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-13 11:39
當然大家都知個組線好疊
重組空間好大
不過佢地自己都想更多線落油尖旺

咁本身 32 假如逆走,由梨木樹開跟我個 plan 的話,其實對佢地黎講又唔係 0 用處。

區議會曾經係爭取過要荃景圍往來石圍角及梨木樹一帶嘅路線比學生/居民通勤用。而事實上石圍角係暫時冇路線去到大河道以西嘅荃灣區域。條新線可以滿足到佢地去柴灣區工業區同埋愉景新城。又可以上埋荃景圍幾間學校。對於梨木樹同埋石圍角黎講,因為條線基本上一過石圍角就會係荃灣西站,照道理會比 36 甚至一眾城隧線 (荃灣方向) 快,回程梨木樹方向就更加。

所以係唔係真係純幫荃灣抬橋,其實又未至於;
最少起我個 plan 入面兩區可以話係冇野 lost,但係反而得到嘅野多左。

評分

Tre89 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

PSKYeung 發表於 2021-9-3 14:50 | 顯示全部樓層

睇番原30X逆走建議,碼頭區出發經沙咀道及荃景圍天橋上荃景圍,即是經過荃灣西工業區,但那裡除假期外日日塞車,勢必影響行車時間。
愛國不等於愛(共產)黨