hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議]九龍5系重組,及開辦X2、83線[#15更新] ...
開啟左側

[建議]九龍5系重組,及開辦X2、83線[#15更新]

xdxd 發表於 2021-8-11 12:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

屯馬線通車後,部分路線客量出現下跌跡象,為此現建議繼紅磡-九龍東路線後,對5系進行重組,使資源得以善用,同時增加巴士之競爭力,吸引中長途乘客回流。

1.5X提升至全日服務。
跟隨運輸署建議,提升至全日服務,班次為8-20分鐘一班,與5C共用車隊。
此舉動將減少慈雲山、彩虹道一帶往返尖沙咀的行車時間,並吸引部分選乘37M+鐵路的乘客改為乘搭5X。

2.5改為途經佐敦道、彌敦道前往尖沙咀碼頭,同時11取消服務。
運輸署建議取消11號線,唯彩虹道一帶往返佐敦、伊利沙伯醫院一帶仍有需求;
同時5雖作為老牌路線,近年客量卻受不同競爭者影響而下跌。
就此,為配合5X全日化後彩虹道一帶往返尖沙咀可選乘更快捷的5X,及取消11號線,現建議5號改經佐敦道、彌敦道前往尖沙咀碼頭,取代11之服務,同時來回程改經九龍城天橋,
平治街至中間道一段停站、走線改跟26,非繁忙時間班次改為12分鐘,減2車。
此舉動將保留彩虹道一帶往返佐敦一帶之服務,同時開拓富山、彩虹道一帶前往彌敦道的巴士服務。
同時取消11(-11),合共可節省13輛用車。

3.5C縮短至紅鸞道,並取消3B。
3B、5C多年來大幅重疊,使得班次較疏、路線相對迂迴的3B客量較低。
配合5X提升至全日服務,慈雲山、彩虹道一帶往返尖沙咀的行車時間獲得縮短,
現建議5C縮短至紅磡碼頭/紅鸞道,以縮短行車時間,提升服務效率,專注下路-彩虹道、慈雲山流水,
停靠民裕街後改跟85X前往紅鸞道。
班次方面,非繁忙時間班次改為12分鐘一班,車隊和5X共用,並增加三部用車。
同時取消3B(-8),合共節省5輛用車。
增設5<>5C及5D<>5C優惠,以彌補富山-下路及啟德-土瓜灣、黃埔空缺。

4.合併5A、5D和8A、改為5D德福花園尖沙咀碼頭
5C縮短後,下路-尖沙咀一帶流水出現真空,
同時5A、5D兩線亦錄得客量下跌,故現建議合併兩線,將5D延伸至尖沙咀碼頭,改經上路、紅磡站及漆咸道。並吞併路線末段客量較差且重疊之8A線。
班次方面,全日開15-25分一班,收費$6.2,
用車為8輛,合共節省3輛用車。
新5D在太子道-世運道天橋/K72橋通車後將改經,並同保留改經承啟道及全段下路之可能性。

5.8P改為九龍城碼頭-尖沙咀碼頭(循環線),並更改編號為3。
5C縮短及5D改路後,尖沙咀前往九龍城碼頭一帶仍有真空情況,
就此建議8P從8A獨立成線,並延伸至九龍城碼頭,路線編號改為3,
以填補尖沙咀->土瓜灣之空缺(相反方向有28)及5D改路後黃埔-下路空缺
班次方面,全日開12-15分鐘一班,收費提升至$5.2,海逸打後往尖沙咀$4.6,
用車為4輛,共增加1輛用車。

建議完畢,歡迎各位討論。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

紅磡人。
typhoon_york 發表於 2021-8-12 00:36 | 顯示全部樓層
斧山道一下子冇3B,5號由合理車程變咗又碌黃大仙又塞佐敦道,應該好難接受
再者呢組建議慳到嘅資源冇開新線,又屬可惜
ATSE40 發表於 2021-8-12 00:50 | 顯示全部樓層
啫上路無咗最快最平同第二快嘅得返兩條線累鬥塞加士居道或者係貴八毫但係下路有返一樣咁嘅線只係減少少班都幾過癮
腦補當真,真要補腦
 樓主| xdxd 發表於 2021-8-12 06:41 來自手機 | 顯示全部樓層

typhoon_york 發表於 2021-8-12 00:36
斧山道一下子冇3B,5號由合理車程變咗又碌黃大仙又塞佐敦道,應該好難接受
再者呢組建議慳到嘅資源冇開新線 ...

5仔我冇郁九龍城以東嘅走綫,只係純粹見有5X嘅話,可以5/5C/5X三條分流,彩虹道↔佐敦/漆咸道/紅磡各一,咁重複嘅3B/11就取消。
斧山道↔下路/尖東本身都係諗住轉乘搞掂,當然有人會話市區綫唔應該諗轉乘,但三條都仲算係密綫,同時諗住靠增加5嘅覆蓋率,一程車直入尖沙咀核心+飛橋加快車程去做一個取捨,睇下富山接唔接受。
其實本身有諗過5X落彌敦道而5就係咁以減少少班,但咁樣嘅話(齋講舊線)對斧山道甜頭唔大。

至於新線,例如慈沙同X2F就稍後出,呢兩條嘅定綫我都要再執執,要研究下點先補償到多啲人,就一定唔係廿部全部收歸國有嘅。
 樓主| xdxd 發表於 2021-8-12 07:20 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-8-12 00:50
啫上路無咗最快最平同第二快嘅得返兩條線累鬥塞加士居道或者係貴八毫但係下路有返一樣咁嘅線只係減少少班都 ...

咁好老實,5A的確係運緊櫈,而上路/啟德↔尖東又有大大條鐵,咁唔同鐵正面競爭仲要鬥唔贏,開拓新客源都好嘅。
而同新5有走綫相同嘅26喺上路都仲有唔少捧場客源搭去彌敦道,咁咪改5去疏導,同時比彩虹道客可以一程車直落彌敦道。

至於話下路,冇咗5C嘅話只係得半條28服務上遊(即九碼一帶),好老實係唔夠,仲要相對嚟講有部分位離地鐵站更遠,巴士嘅競爭力唔會細,所以都要做返。
3仔同5D嘅重點都唔同,3會想做尖碼→九碼嘅快綫(反向有28),同埋黃埔↔九碼/尖沙咀;新5D係做啟德↔紅磡內街↔漆咸道之間流水。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

流星☆雨 發表於 2021-8-12 16:35 | 顯示全部樓層
5仔入彌敦道浪費quota
趕客路上 理_得你
HM3044 發表於 2021-8-12 17:08 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2021-8-12 16:35
5仔入彌敦道浪費quota

5仔要食11又要補QE就要咁行㗎啦
一係叫26來回經彩虹道囉
JX9097 發表於 2021-8-12 20:09 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-8-12 17:08
5仔要食11又要補QE就要咁行㗎啦
一係叫26來回經彩虹道囉

26行彩虹道
彩雲/ 四順反硬枱
kmb71k 發表於 2021-8-12 20:35 | 顯示全部樓層
咁搞條5號
肯定倒走晒尖沙咀客
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| xdxd 發表於 2021-8-12 21:33 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-8-12 20:35
咁搞條5號
肯定倒走晒尖沙咀客

我嘅諗法係
點都會新增一條線做彩虹道往來佑寧堂+彌敦道。
可以係5X做,亦都可以係5,兩邊都各有千秋。
改5X落佐敦道嘅,一來做到少少3X嘅功能,二嚟慈雲山+鳳凰嘅人口毫無疑問都多過富山。
但另一方面咁做都扼殺咗3X未來全日化嘅可能,同埋5X會失去彩虹道-漆咸道之間嘅走線靈活性,
有唔少版友都提出過5X上晝出城應該要跟交通選擇唔同方法,紅繞/公主道等等。
至於改5號,一嚟同11收費相同,
二嚟富山抽走咗條3B,照計點都要比返啲甜頭嘅(稍後更新會加入X2F同慈沙),
就諗到如果直接攞5去頂彩虹道(唔入黃大仙總站)往來QE呢個位,
再加飛橋加快車程,一程過直入尖沙咀核心地段,說唔說服到富山放走3B呢。
當然,如果富山寧願要去漆咸道,而慈雲山又想有直車落彌敦道嘅咪調轉囉,
彩虹道-漆咸道有5X補,上路-漆咸道有半條新5D同28,鐵路優勢又大,
唔太想係呢個位鬥。
紅磡人。