hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 假設「區域性巴士路線重組」在區議會幾乎停運下再提交 ...
開啟左側

假設「區域性巴士路線重組」在區議會幾乎停運下再提交

樓主| tszhinchan3 發表於 2021-8-13 20:05 | 顯示全部樓層

請問我點解要尊重我個區議員?

//去年,北區巴士重組討論得如火如荼之際,去年5月本組與天主教勞工牧民中心(新界)一同提議開辦不經粉嶺直達九龍東的277E(當時我們稱為277A),在居民間都得到正面反應,就連九巴都採納敝組的建議之際,那些民意代表居然提出反對,甚至屢次派員衝擊我們在地區的居民會與及街站。//
jocosben 發表於 2021-8-13 20:12 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-8-13 20:05
請問我點解要尊重我個區議員?

//去年,北區巴士重組討論得如火如荼之際,去年5月本組與天主教勞工牧民 ...

佢哋私底下d恩恩怨怨我又無參與同見過,我就好難評論
不過當年區議會表決,民建聯同建制派係全票支持277E開辦, 會議上佢哋既發言係覺得277E走線快捷
可以睇番會議紀錄
https://www.districtcouncils.gov.hk/north/doc/2012_2015/tc/committee_meetings_minutes/ttc/ttc_2012-2015_minutes_10_ch.pdf
kmb71k 發表於 2021-8-13 20:35 | 顯示全部樓層
喺泛民區議員大辭職之前
已經通過咗大部份利民建議
如果換著係建制派
山頭主義更為明顯
呢堆建議肯定全反
唔全反都反大半
以上回應,是否可行?是否合適?
cz9328 發表於 2021-8-14 02:11 來自手機 | 顯示全部樓層

沙田區又唔可以話完全失敗,起碼87A變287x,280P變280x係成功嘅,只不過係重組規模遠比建議嘅細很多。
kay 發表於 2021-8-14 11:54 | 顯示全部樓層
當年北區唔通過重組
無373A全日同270B
鳴金收兵係好重要

何況277E對上水都有著數
世界很簡單 人類很複雜
LN9267 發表於 2021-8-14 13:00 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-8-14 11:54
當年北區唔通過重組
無373A全日同270B
鳴金收兵係好重要

這些就是議員懂得談判技巧的重要,不可能一邊全贏或全輸,要懂得進退。

好像今年RPP,議員爭取到969N回來,巴士公司可以節流之餘,屏山居民又有N969出港島,天水圍北上早班的乘客又不受影響,屯門至天水圍之間又有通宵巴士服務,是共贏方案。
如果議員一刀切反對,對改善交通服務不會有幫助。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
KG1428 發表於 2021-8-14 13:19 | 顯示全部樓層

咁59A改兩味+縮線
28B延長

都係在區議會換屆的空白期做左
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
ryumew 發表於 2021-8-14 13:30 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-8-13 11:58
根本而家三巴都拎住好多廢線要勉強營運取消路線太多人阻撓,
三巴唔理多客少客一律減班唔使咨詢區議會
最 ...

Cut85b不如cut281m
天空之神 發表於 2021-8-14 15:11 | 顯示全部樓層

黎緊都變 281 + 1 班 281M啦
RPP 都過左

所以佢兩樣要哂
.
 樓主| tszhinchan3 發表於 2021-8-15 19:25 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2021-8-13 20:12
佢哋私底下d恩恩怨怨我又無參與同見過,我就好難評論
不過當年區議會表決,民建聯同建制派係全票支持277E ...

民建聯當年夠話查雷曼啦
到最後投咩票呀?
因為277E係由民主派提出
民建聯唔想比佢地邀功
就哂馬話人阻住重組
之後九巴接納277E方案
成班忠誠廢物咪又被迫支持
再出banner話自己「成功爭取」
無恥就係咁解