hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (更新)巴士公司經營成本及盈虧點推算
開啟左側

(更新)巴士公司經營成本及盈虧點推算

Quanta 發表於 2021-8-17 13:59 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-8-15 00:12
(20210815更新)
關於將巴士由長途線調至5B是涉及機會成本(Opportunity cost)還是邊際成本(Marginal cost), ...

雖然你最初嘅立論有啲缺失, 我亦唔係完全認同,
但明顯係引發到大家良性嘅討論, 逐步修正去接近實際營運情況

要計呢啲數本身就唔容易, 因為我哋冇巴士公司內部數據, 大部份人亦冇相關知識

而家成本點灘分本身就係有好多可以選擇嘅位, 冇一種係完美 (所以先咁多機會造數砌到想要嘅結果)

p.s. 好在計出嚟條數打破咗某啲派別吹噓嘅嘢, 所以佢哋多數潛晒水

kay 發表於 2021-8-17 14:26 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2021-8-13 17:01
我認為你成個估算其實太悲觀,電車一樣受到塞車影響,一塞基本上啲車就食埋電車路軌條線行
參考返電車 20 ...

電車另一部份收入係廣告靠收客錢一早執左

不過香港地做運輸成本高
先會搞到依家加班難過減班好多
而且節省成本除減班外亦沒有其他方法(一係自行收車)

資源又未盡用下
咪搞埋D E11A/B 967X/969
表面睇加強服務實際一部車無加仲可能CUT車建議

減完班善巴即刻話未有考慮加價
唔減班就講年年加想學埋MTR自動加價

世界很簡單 人類很複雜
KE7066 發表於 2021-8-17 14:53 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-8-17 14:26

不過香港地做運輸成本高

2016 年扣除廣告部分大約 60萬:120萬左右
固然有影響但係要去到 5-6 呢個價位假設乘客量不變大概已經賺緊錢

而 967/969 我諗叫等價交易比較適合,唔講佢暗底有冇慳到車,唔洗話節流,成本不變改完開到源已經係幫助
LN9267 發表於 2021-8-17 15:18 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-8-17 14:26

不過香港地做運輸成本高

善巴不是以前新創建,完全看錢做人,只要成本能控制,自然不需要加價。

其實南區區議會做了一個好示範,就是搞復康巴士,讓區議員知道運輸界的營運成本如何。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-17 15:48 | 顯示全部樓層
關於將巴士由長途線調至5B是涉及機會成本(Opportunity cost)還是邊際成本(Marginal cost), ...

咁其實兩個(甚至更多)既成本都可以疊加考慮既
如果MR>MC少少但OC好高既自然就唔會做

你所講既額外成本當然可以考量
不過機會成本本身就太難預
而且其他成本佔比大咁多既情況下
其實可以接近omit唔理
最直接既機會成本反而係諗做左A線做唔到B線既先值得思考

我諗好多決策野都未必會用會計角度去睇
好多野都互相連結
單睇老九堆BBI線都可以死晒佢都似

PS
放鬆討論放鬆討論
唔係返工唔係返工

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
qunow 發表於 2021-8-17 15:55 來自手機 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-8-17 15:18
善巴不是以前新創建,完全看錢做人,只要成本能控制,自然不需要加價。

其實南區區議會做了一個好示範, ...

本身就應該市政局負責
KE7066 發表於 2021-8-17 20:53 | 顯示全部樓層

關於將巴士由長途線調至5B是涉及機會成本(Opportunity cost)還是邊際成本(Marginal cost), 想著想著,還是覺得是機會成本

例如,962P早上行完往港島的服務後, 到底是繼續做962X/B ,休息,還是轉做5B, 本身已經係3個選擇
我無可能話5B/962X本質上係同一樣東西, 正如KE7066 有提到 "冇討論過非繁一部巴士做 5B/10 而放棄緊做其他線嘅問題" , 其實已經默認5B, 長途線, 係唔同既東西
上班時間集中係早繁,過咗早繁需求細咗自然唔需要供應咁多,大多線都係咁嘅情況下即係再開好大機會等同倒錢落海
因為點都係閒置所以談不上「放棄」其他選項,所以唔太關 OC 事
當然你可以話做 5B 個 OC 就係擺廠,問題係擺廠連錢都賺唔到,回歸 MR-MC 得出 5B 賺錢下自然會揀開 5B 呢類線

真係牽涉 OC 嘅大概係繁忙時間同 Quota 區吧,開咗 A 線就冇資源去開 B 線
kay 發表於 2021-8-17 22:29 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2021-8-17 20:53
上班時間集中係早繁,過咗早繁需求細咗自然唔需要供應咁多,大多線都係咁嘅情況下即係再開好大機會等同倒 ...

我以前都好似你咁諗
不過換個角度

一部巴士收20蚊以上
繁忙時間走幾鋪
已經可以收返一日成本

其餘時間既收入係賺

一般計法一班車都要幾百蚊開支
但新界西過海多人既一班都兩千蚊

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| S3bl430 發表於 2021-8-19 12:24 | 顯示全部樓層
最近想著一個指標來尋找巴士公司每日平均利用巴士小時數, 用於更好的攤分每小時計的經營成本.
大概思路如下(只適用於九巴)

每組主線(例:九80,80A,80P歸類為一主線)每日平均利用巴士小時數

= 每日平均開出班次數量 * 來回程平均行車時間 / 掛牌數量

註:
行車時間將會分別用2組數據 (1)巴典列出的行車時間,(2)ETA預算的行車時間

我用excel 隨機抽出50多組線作為sample, 初部整了30多組巴士線,初步推算大概每架車平均使用時數在11-14小時左右...

不過,為了數據更加精準, 各位板友可否提供一些符合以下條件的主路線, 供小弟研究推算之用
(主路線定義-共用掛牌車的路線組合,例如68X/268X, 373/673/978系)

條件:
(1)密車(繁忙時段10分鐘內一班)
(2)掛牌多於15部(最好20部以上, 以一組路線計算)
(3)掛牌極小支援其他線, 其他線也極小支援該路線. 如果可以, 可否列出Order車資料

謝謝
錯字連篇
天空之神 發表於 2021-8-19 12:34 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-8-17 22:29
我以前都好似你咁諗
不過換個角度

同樣做早繁

南區開一班然後一班回程返南區,大概等於新西開一程出港島

非繁唔趕車用慢慢紅隧私走,或者出左黎做返機場線
對新西過海線影響細好多

但過海線有明顯既收費差距
可想而知對善水個差別有幾遠

老九早幾年 75% 線蝕錢,
相信善水上年應該多過 80% 蝕錢,要靠新西補貼全家

* 新東專利線除左 682 系條條都聯營,相比新西獨營係差一截
.