hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【再砌積木】32換232X佐尖特快、36B延長改道、234X縮短 ...
開啟左側

【再砌積木】32換232X佐尖特快、36B延長改道、234X縮短

tonychow 發表於 2021-8-16 10:02 | 顯示全部樓層

我就始終唔明,明明西約 - 石圍角 - 梨木樹順走嘅話三區都順路,去程仲可以行九幹,三區都快咗
夾硬為咗西約尾站反轉條線,其實唔知為咩

當然我都係覺得既然依家石圍角梨木樹全部無尖沙咀線,都係同荃景圍拆無咁煩

樓主| Ricky403 發表於 2021-8-16 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-8-16 10:02
我就始終唔明,明明西約 - 石圍角 - 梨木樹順走嘅話三區都順路,去程仲可以行九幹,三區都快咗
夾硬為咗西 ...

西約柴灣角係應該尾站上公路
因為而家234X都有啲客坐到尖沙咀,相對象石梨全新客源有保證
而且有屯馬線競爭,既然要快就應該擺尾,否則時間 (連等車) 輸屯馬線太多就失去改快意義

而且,建議入面拉走咗36B
所以佐尖特快一定要入梨木樹巴士總站
加上葵涌北連接三幹道路配套不足,葵涌道天橋只直駁五或七幹,想上三幹要行橋底停燈
變相增加咗所謂順走嘅限制,偏偏逆走就自然照顧哂呢啲限制,咁順逆走分別就唔係真係咁大

西約開經石圍角梨木樹無錯地圖睇係最順路
但往往巴士線唔會單睇順路唔順路,都要顧及客源同競爭對手等問題
好似梨木樹本身無鐵路站喺步程範圍,鐵路對手要計多程淨袋$4.3 36M,咁做頭站都唔會差
peterkwan 發表於 2021-8-16 20:14 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-8-16 13:01
因為而家234X都有啲客坐到尖沙咀,相對象石梨全新客源有保證
而且有屯馬線競 ...

講要同西鐵競爭, 唔係應該係改 238X 咩? 海濱/海灣果頭同西鐵仲近, 唔少海濱/海灣果頭既客直接行去搭西鐵喎.
238X 又去到尖沙咀 (中港城), 中港城去碼頭一帶都係 10 分鐘步程內.

樓主| Ricky403 發表於 2021-8-16 20:52 來自手機 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2021-8-16 20:14
講要同西鐵競爭, 唔係應該係改 238X 咩? 海濱/海灣果頭同西鐵仲近, 唔少海濱/海灣果頭既客直接行去搭西鐵 ...

我講緊因為西約柴灣角有屯馬線競爭,而象石梨冇,所以佐尖特快係象石梨頭站、西約柴灣角尾站先發揮到最大效用

至於海濱海灣橫龍街,觀感上距離西站月台近過西約柴灣角,屯馬線吸引力大啲,巴士先天劣勢更大
而238X類似234X,本身大屋苑直出覆蓋人口唔多,九龍段要長啲先夠客
相比西約,海濱嘅道路網更難做中途站
本身238X佐尖段亦只到中港城同高鐵站,得兩個站做唔到啲乜,中港城更加係恆常吉住開,唔似得234X尖沙咀段真係有客
tonychow 發表於 2021-8-17 13:29 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-8-16 20:14
講要同西鐵競爭, 唔係應該係改 238X 咩? 海濱/海灣果頭同西鐵仲近, 唔少海濱/海灣果頭既客直接行去搭西鐵 ...

實際上點做我仲未諗好
但係如果各區都肯 compromise 嘅話,我會想 32 33A 30X 238X 一齊拆
咁就可以 33A 上象山食 32,32 改為荃景圍 - 石圍角 - 梨木樹特快出旺角,總站黃埔
238X 拆兩條,一條荃景圍開兜海濱上路,太子調頭;另一條荃灣西開,經楊屋道海濱行西廊出旺角頭站
咁嘅拆法客量會比較 even,唯一諗唔通係點補償俾新區大窩口
我曾經心目中係想梨木樹 - 新區大窩口 - 荃富街直落尖沙咀,不過唔知夠唔夠車拆同大窩口肯唔肯換
西約就...自拆算啦,之前討論同 40 拆咪興高采烈

樓主| Ricky403 發表於 2021-8-26 12:48 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-8-17 13:29
實際上點做我仲未諗好
但係如果各區都肯 compromise 嘅話,我會想 32 33A 30X 238X 一齊拆
咁就可以 33A  ...

夾40拆反對聲音太大
雖然觀荃九荃行車時間唔會點變
但係由F1開post之後,我發覺係好難照顧唔同聲音:
一黎中間黃大仙都有啲客,而佢地未必接受轉車,呢度要補償嘅話已經夠麻煩
二黎九龍城同譽港灣去美孚同荃灣已經有新屯馬線覆蓋,且屯馬線喺呢段路每日乜時段都大把位,無理由改落去太子道增加同鐵重疊
三黎38同40某程度上喺葵興芳互相競爭,但其實仔細睇站位係互補,相信每日都有唔少通勤客係去程38、回程40,亦因此38下繁跌客,40下繁多客過上繁好多
四黎補觀青就畀人嘈唔入青山道就無效用,做觀深就同296C及鐵路重疊,為著補位要再搞埋296C,咁已經上升到接近五區重組嗰種規模,除非可以斬唔少大蝕線,否則誘因點都唔夠
最後就係40按我之前個plan改會飛走眾安街客倉,目前33仲係假特快,純粹賣九龍灣就腳,停完荃灣南堆燈根本行車時間同40拉唔開,所以40西行繼續大把客搭到眾安街,唔buy 33,至於喺中九幹通車後會否扭轉局面,就要睇到時環境點樣

之後我都講過,拉埋40拆其中一個motivation係將九龍某區夾深長荔,避免拆完西約深長荔非繁唔夠客
基本上定咗,要比而家234X拉哂成個油尖旺好嘅話,一係油旺佐,一係九龍東,或者考慮喺荃灣段夾其他區
呢個232X建議某程度上係上個版本嘅改良同簡化版,回歸深長荔夾油旺佐,拆尖沙咀特快
反正既然36B實要拉長,畀尖沙咀線象石梨的確好過多條同36B方向相反嘅深長荔線
S3V1742C 發表於 2021-8-27 10:17 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-27 21:16 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-8-27 10:17
因為人地住西站
咪R人地資源比自己

你估個個都似你咩
.
S3V1742C 發表於 2021-8-30 20:19 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
gu9434@24 發表於 2021-8-30 22:21 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-8-16 13:01
而且有屯馬線競 ...

既然234X係有西約客坐到尖咀既
232X只要快過原234X
只要做好班次 客都唔會流失
但以營收角度 象山>梨木樹順走會做到最多新客返來

而且232X只要順走 (建議早上返學時段延長至深井 服務學生客)
234C就有條件麗城尾站上公路
而家234C咁爆 可以少左堆學生客 麗城更客易上到車 又有尾站直出
對麗城來講未必係壞事

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
tonychow + 1 精闢見解

查看全部評分