hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【再砌積木】32換232X佐尖特快、36B延長改道、234X縮短 ...
開啟左側

【再砌積木】32換232X佐尖特快、36B延長改道、234X縮短

Ricky403 發表於 2021-8-15 00:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

B2相關討論
上回改動:32X深長荔、234X油尖旺
前言

早前建議30X大幅改動荃灣走線以補償234X改經西九龍走廊之重組,收到唔少意見,當中比較多關於楊屋道街市往荃景圍及30X荃灣走線過分迂迴嘅關注。
由於荃景圍跟荃灣西約共用一線,除先前建議嘅230走線外,其他行法必然會造成荃灣市中心或荃灣西約過分兜路,30X年尾開始更必須處理楊屋道一帶直出九龍需求,因此考慮重歸舊時框架,30X與33A、38A、238X一同處理。
上回講到32X補償234X荃灣西約至太子段,但因為32一轉型36B就要補位,所以今次索性搵32做36B做唔到嘅野——尖沙咀,順理成章234X就縮短,因應客源減少而減班。同上回比較232X唔會同36B重疊,而西約柴灣角照樣有一快一慢,不過南行分界會南移到油麻地,快線亦比較疏。

大綱
32:轉型為荃灣區尖沙咀特快,來往梨木樹及尖沙咀東(麼地道),途經三棟屋村、石圍角、荃灣市中心、荃灣西約、油麻地、佐敦及尖沙咀,回程亦途經旺角,荃灣西約至油麻地或旺角間不停站,不經荔枝角道及大角咀,暫不經象山 (待該處發展情況再作考慮),編號更改為232X,全日新增一輛用車。
36B:新界端總站延長至石圍角,途經三棟屋村及象山後返回原線,往梨木樹方向改經長沙灣道,不經元州街,上午及下午繁忙時間新增一輛用車。(與上回相同)
234X:九龍端總站縮短至奧運站,往奧運站途經油麻地後經甘肅街、西九龍走廊及櫻桃街,往灣景花園直接途經晏架街及旺角道往彌敦道,全日削減兩輛用車。

詳細資料
32 -> 232X
行車路線:
往尖沙咀東(麼地道):途經和宜合道、和宜合交匯處、三棟屋路、二陂圳路、石圍角路、蕙荃路、荃錦交匯處、大河道北、大河道、沙咀道、大涌道、青山公路-荃灣段、海興路、海安路、麗志路、青山公路-荃灣段(西行)、灣景花園總站、青山公路-荃灣段(東行)、麗順路、海安路、海興路、荃灣路、葵涌道、荔枝角道、西九龍走廊、渡船街、廣東道、梳士巴利道
往梨木樹:途經梳士巴利道(西行)、尖沙咀天星碼頭、梳士巴利道(東行)、彌敦道、亞皆老街、櫻桃街、西九龍走廊西、西九龍走廊、荔枝角道、葵涌道、荃灣路、海興路、海安路、麗順路、青山公路-荃灣段、大涌道、沙咀道、大河道、大河道北、荃錦交匯處、蕙荃路、石圍角路、二陂圳路、三棟屋路、和宜合交匯處、和宜合道
停站:
往尖沙咀東(麼地道):
  • 梨木樹巴士總站
  • 可風中學
  • 三棟屋村
  • 海壩村
  • 石圍角邨石葵樓
  • 石圍角邨石荷樓
  • 荃灣站
  • 大涌道福來邨
  • 荃景圍天橋
  • 荃灣柴灣角街
  • 麗城花園第三期
  • 灣景花園總站
  • 甘肅街
  • 渡船街
  • 匯翔道
  • 柯士甸道
  • 新港中心
  • 尖東站
  • 尖沙咀東(麼地道)
往梨木樹:
  • 尖沙咀東(麼地道)
  • 尖沙咀碼頭
  • 尖沙咀中間道
  • 金巴利道
  • 油麻地寶靈街
  • 九龍中央郵政局
  • 油麻地碧街
  • 旺角山東街
  • 麗城花園第三期
  • 麗城花園第一期
  • 荃景圍天橋
  • 大涌道福來邨
  • 滿樂大廈
  • 荃灣大河道
  • 荃灣站
  • 石圍角邨石蓮樓
  • 石圍角邨石菊樓
  • 東普陀
  • 三棟屋村
  • 可風中學
  • 梨木樹巴士總站
預計行車時間:(不含休息)
往尖沙咀東(麼地道)全日平均約54分鐘
往梨木樹全日平均約60分鐘
收費:全程$10.5
過荃灣路後往梨木樹$8.6
甘肅街往尖沙咀東(麼地道)$5.4
時間表:
梨木樹開
間隔 (分鐘)
尖沙咀東(麼地道)開
間隔 (分鐘)
星期一至五
06:00-07:00
07:30-15:00
07:00-14:00
15:00-21:40
14:00-17:30
21:40-22:10
17:30-18:20
22:10-22:30
18:20-22:50
22:30-00:00
星期六
06:00-07:00
07:30-15:00
07:00-08:10
20/25
15:00-21:40
08:10-13:50
21:40-22:10
13:50-17:20
22:10-22:30
17:20-18:20
星期日及假期
06:00-10:00
07:30-13:30
10:00-18:20
13:30-22:30

36B
行車路線:
往佐敦(西九龍站):途經石圍角路、二陂圳路、三棟屋路、和宜合交匯處、象山邨東路(西行)、象山邨東路(東行)、和宜合交匯處、和宜合道、梨木樹公共運輸交匯處、(⋯⋯)、海泓道
往石圍角:途經海泓道、(⋯⋯)、欽州街、長沙灣道、青山道、(⋯⋯)、和宜合道、和宜合交匯處、象山邨東路(西行)、象山邨東路(東行)、和宜合交匯處、三棟屋路、二陂圳路、石圍角路
停站:
往佐敦(西九龍站):
  • 石圍角巴士總站
  • 東普陀
  • 三棟屋村
  • 象山邨秀山樓
  • 可風中學
  • 梨木樹巴士總站
  • (⋯⋯)
  • 佐敦(西九龍站)巴士總站
往石圍角:
  • 佐敦(西九龍站)巴士總站
  • (⋯⋯)
  • 北河街
  • 麗閣邨
  • 貿易廣場
  • 荔枝角站
  • (⋯⋯)
  • 石圍角新村
  • 梨木樹邨
  • 可風中學
  • 象山邨秀山樓
  • 三棟屋村
  • 海壩村
  • 石圍角巴士總站
往佐敦(西九龍站)全日平均約71分鐘
往石圍角全日平均約59分鐘
收費:全程$7.2
蝴蝶谷道往佐敦(西九龍站)$6.6
青山道往石圍角$6.0
彌敦道往佐敦(西九龍站)$5.4
同時新增與31B及37兩程共$7.2之轉乘優惠
時間表:星期一至五上午繁忙時間石圍角開加一班,其餘所有班次不變,石圍角開出時間較原先梨木樹開出時間早10分鐘

234X
行車路線:
往奧運站:途經青山公路-荃灣段、(⋯⋯)、彌敦道、眾坊街、上海街、甘肅街、渡船街、西九龍走廊、渡船街、櫻桃街、海景街
往灣景花園:途經深旺道、櫻桃街、大角咀道、未命名道、大角咀道、櫸樹街、晏架街、旺角道、彌敦道、(⋯⋯)、青山公路-荃灣段
停站:
往奧運站:
  • 灣景花園總站 (改於48X坑前端、近站長室上客)
  • (⋯⋯)
  • 旺角豉油街
  • 油麻地文明里
  • 銘基書院
  • 奧運站巴士總站
往灣景花園:
  • 奧運站巴士總站
  • 富貴街
  • 櫸樹街
  • 旺角道
  • 旺角弼街
  • (⋯⋯)
  • 灣景花園總站 (改於坑位後方、近郵政局落客)
往奧運站全日平均約51分鐘
往灣景花園全日平均約49分鐘
收費:全程$9.4
美孚往灣景花園$6.8
美孚往奧運站$6.6
彌敦道往奧運站$5.4
荃灣建明街往灣景花園$4.1
時間表:
灣景花園開
間隔 (分鐘)
奧運站開
間隔 (分鐘)
星期一至五
06:15-06:35
07:35-08:35
06:35-13:05
08:35-14:35
13:05-17:25
14:35-18:20
17:25-18:40
18:20-23:20
18:40-23:00
23:20-00:10
星期六
06:15-08:15
07:35-15:55
08:15-12:45
15:55-18:40
12:45-16:45
18:40-23:20
16:45-18:00
18:00-23:00
星期日及假期
06:15-11:15
07:35-14:15
11:15-12:45
14:15-19:00
12:45-15:05
19:00-23:20
15:05-18:20
18:20-23:00

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Tre89 + 10 大師級作品

查看全部評分

.
WN4156 發表於 2021-8-15 10:31 | 顯示全部樓層
和宜合道少咗條線,荃灣嗰邊唔係20就係30。其實冇車的話,不如唔好拆線。
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-15 11:22 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2021-8-15 10:31
和宜合道少咗條線,荃灣嗰邊唔係20就係30。其實冇車的話,不如唔好拆線。

重組減咗兩架車出黎,可以幫助35A/X全日分拆 (假如九巴想)
假如呢兩架車232X食番,就可以開到全日20

和宜合道嗰到,始終大家都唔覺得條32除咗幫手清客外有乜用
而家下繁有936幫手,直頭連清客功能都可以取代埋

至於232X班次問題
佢作為32資源交換嘅半條新路線,又算係做緊鐵路加駁腳服務不周嘅niche market
主要通勤時段開得到唔少20,都算係咁,無乜好挑剔
對於象石梨黎講係多個選擇,特快段都係喺競爭相對激烈嘅柴灣角西約
.
Tre89 發表於 2021-8-15 11:57 | 顯示全部樓層

個人認為呢個方案好過上一個。雖然同之前建議嘅32X一樣要行埋荃灣西約先至上公路,不過232X係直達油尖旺,對象石樹嚟講可以抵消返喺荃灣區內兜所用多咗嘅時間;而36B/232X同埋232X/234X之間嘅分工亦都更加清晰,232X專攻來往尖沙咀同埋旺角、油麻地(回程)嘅客源,36B/234X就主要做來往深長荔同埋旺角、油麻地(去程)嘅客源。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
Ricky403 + 1 + 5 多謝支持

查看全部評分

peterkwan 發表於 2021-8-15 12:45 | 顯示全部樓層

1. 32X 個人覺得出九龍方向經德士古道天橋, 荃青交匯處, 荃灣路, 海興路, 海安路入灣景再經依家 234X/234P 出九龍方向荃灣區內走線, 觀感上會好少少, 起碼荃德/翠豐臺同福來邨都可以照依家既站特快出九龍, 唔洗同 234X 反方向上車咁混淆.
2. 32X 服務時間唔知係咪打錯, 2250 尾車仲早過依家 32/36B. 6 點頭車又遲過 36B/32.
3. 灣景/荃灣出旺角/油麻地咪要硬食經長深荔既 234X?
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-15 20:41 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-8-15 12:45
1. 32X 個人覺得出九龍方向經德士古道天橋, 荃青交匯處, 荃灣路, 海興路, 海安路入灣景再經依家 234X/234P  ...

1. 咁行象石梨原路出入,兜到無倫
站位問題行過對面咪得,去程232X主打佐尖,234X就美孚到旺角,會叫兩飛嘅甚少
回程232X係跟234X站位,畀荃灣叫到兩飛,夜晚大家都開20分嗰陣係夾到班次
2. 32原有路段嘅補償係36B (新界段) 同2、31B、36A (九龍段),232X跟番234X尾班車時間就ok
3. 234X旺角分界拆,而深長荔線唔夾其他地方做,就唔夠客
因為象石梨嗰邊都實有平線做補償,唔需要多條深長荔線,所以焗佐敦分界拆,回程做番旺角有得特快返麗城叫好過無
234X去程出旺角亦唔算好惡劣,而家慢過鐵路都唔少捧場客,其他站友整體都覺得234X改特快出旺角係有啲多餘
peterkwan 發表於 2021-8-15 20:52 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-8-15 20:41
1. 咁行象石梨原路出入,兜到無倫
站位問題行過對面咪得,去程232X主打佐尖,234X就美孚到旺角,會叫兩飛 ...

1. 荃錦交匯處咪有個出口去德士古道天橋囉 (即係 934A 以前去程行法), 咩野原路出入?
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-15 22:40 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-8-15 20:52
1. 荃錦交匯處咪有個出口去德士古道天橋囉 (即係 934A 以前去程行法), 咩野原路出入? ...

你自己都講咗荃灣路
234X去程都係行緊荃灣路
咁見番對面之餘仲行一截回頭路
仲唔算原路出入?
德士古道天橋亦算係白行

撇除觀感極兜呢方面
你提議嘅行法多2公里,行車時間平均多3分鐘
唯一我諗到嘅價值係避開星期六日荃新天地偶然倒塞上橋
但為著呢點而全部平日都行多2公里3分鐘,我覺得唔抵
2076 發表於 2021-8-15 22:43 | 顯示全部樓層
今次修訂版合理好多,至少象石梨唔會反枱住,而且重組幅度細,但往市區方向都係要停同宜家相反的站位,大涌道兜麗城出市區其實個觀感都幾差,加上大改乘車方向,有啲怕會走大涌道客,行德士古道、荃灣路直插左麗城先再行大涌道直出可能會好少少,反正234X本身往市區方向冇做開荃灣市中心,荃灣市中心班客亦都唔見得會唔上荃灣綫而搭232X出佐尖。相反方向反而沒有甚麼問題,係擔心祈德尊班客真係唔肯入左麗城先。所以我有諗法係最理想係海興路西行停車彎可以加到站,果個位係一落公路的首站,行去柴灣角工業區,以及海之戀商場都十分方便,可以做到祈德尊站的部分功能。

另外抽走左32,和宜合道點都要有2架車去返36B做上葵掩口費,呢兩架車用來幫手重組31B/35A/35X/36A/36B/36X又好,加落36B又好,都基本上走唔甩。同埋32荔枝角道服務可能要改下202,駁返去美孚做轉乘,始終係人口新增區,取消服務沒有替代服務係幾難交代的,又或者要堆新招標線充實左當區巴士服務,先可以抽走32。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-16 00:07 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-8-15 22:43
今次修訂版合理好多,至少象石梨唔會反枱住,而且重組幅度細,但往市區方向都係要停同宜家相反的站位,大涌 ...

你指嘅大涌道客係邊班先
去程最容易走客都係福來邨滿樂
而祈德尊係屯馬線主場,232X會輸在等車,亦無資源畀佢一開線就快夾密再小勝站位
喺柴灣角232X站位東北西三面包抄,南面就經海角街輕鬆行到去西站,理應咁擺站更切合需求
荃德行遠咗但附近都無乜好選擇,落鐵都係要駁腳或有排行

至於大涌道兜西約觀感差算係弊端之一
但西約夾象石梨頭站拆嘅話,西約柴灣角段調轉行先順路,恕小弟愚鈍諗唔到好嘅「逆走」行車路線
老實講,走去經德士古道荃灣路一樣係明顯地兜路,全程行車里數仲會即刻多兩公里
只不過中下游西約大涌道已經過咗個路段,所以唔覺
而回程海興路加站唔會影響呢個建議,可以隨時研究,錦上添花,方便油旺甚至尖沙咀頭站返西站班客

呢次建議減咗兩架車
正正可以用黎去交代番上葵或麗翠
不過老實講呢兩區本身都齊哂32替代,又有剩餘運載力,加車都唔一定維持到長期