hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【再砌積木】32換232X佐尖特快、36B延長改道、234X縮短 ...
開啟左側

【再砌積木】32換232X佐尖特快、36B延長改道、234X縮短

kps19862008 發表於 2021-9-2 03:35 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-9-2 02:13
想講234C回程開7點,加上日日海鮮到站時間先係冇客主因,而唔係因為走線問題。
232X點都唔係夾西約而係夾 ...

乜象石而家多客到要拉人地線去招呼佢地?
定係梨木樹同你地有仇?下下要抽走人地啲線先安落?
36,936抽走埋而家仲要打條36B主意?
你地唔好話抽條35X上嚟做埋象石梨?條35X客量都係麻麻,仲有空間做埋喎!

tonychow 發表於 2021-9-2 12:01 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-9-1 22:36
巴士上斜起步都慢過私家車
無理由用細車唔停站做嘅時間套落去巴士到

講出個重點了
你個方案下,將西約條 234X 拆咗,西約基本上出咗兩架車咁大把,快到 5-10 分鐘已經係 bonus

相反,人地成條 32 嘅車倒咗落去你條 232X,按用車量計,點都係象石梨木樹話事權要多 d
當然,你可以話尖沙咀配額得西約有
所以就回歸返原來問題,除非你覺得尖沙咀特快遠遠值錢過旺角特快,否則尖沙咀配額價值對象石本身唔大(留意返落旺角,象石梨木樹成段最多得兩繁線咁解)
加上旺角係傳統行街區域,同 30X 夾有齊旺角油麻地半個佐敦加黃埔,仲可以入埋經磡站平台下,夾硬俾條兜路尖沙咀線象石梨木樹食有咩謂
況且從九巴角度,不論 30X 定 32 都係頽線咁滯,可以減車嘅話當然郁呢兩條先過仲有客嘅 234X

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3V1742C + 1 精闢見解

查看全部評分

樓主| Ricky403 發表於 2021-9-2 13:00 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-9-2 02:13
想講234C回程開7點,加上日日海鮮到站時間先係冇客主因,而唔係因為走線問題。
232X點都唔係夾西約而係夾 ...

咁拆法
一黎230X全日落尖沙咀唔易搞
二黎即刻有梨木樹站友反對抽走所有總站線

唔郁234X,係無辦法之中嘅辦法
但我就唔期望30X同32可以再砌到啲乜
客量都唔得嘅,減哂做30分鐘一班做大40P算吧
S3V1742C 發表於 2021-9-2 13:26 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-2 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-9-2 12:01
講出個重點了
你個方案下,將西約條 234X 拆咗,西約基本上出咗兩架車咁大把,快到 5-10 分鐘已經係 bonu ...

班次都還番哂
但就算象石梨可以唔要尖沙咀線
我始終唔睇好荃景圍夾佢地拆旺佐線
喺我眼中,荃景圍會夾象石梨做嘅,係40P

至於出車數問題
象石梨本身條32的確出比較多車
不過同期仲有36B回程改行長沙灣道做個交代
同時點都要就番西約柴灣角喺重組上面有著數

雖然西約名義上出兩架,但背後仲有配額以及初期保底客源
呢啲野點都值錢過所謂名義上嘅車數,因為車數呢家野真係隨得九巴同運署鍾意
但係西約唔做尾站,客源唔堅實,一有人問起成份野可以掉落垃圾桶
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-2 14:59 來自手機 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-9-2 13:26
依家係象石梨抽車多過麗城
話語權自然係象石梨多過麗城
再講 仲有其他版友都覺得只做尖沙咀既特快

都廢時回啲根本無用眼去望去讀嘅野

一部大巴搵客要睇比佢細N倍號紅小頭
真係虧你先諗得出
以前都講過好多次紅小呢類小眾交通
就算成班客過哂畀巴士,都多得雞碎咁多
得閒爬下文,豐富下自己見聞,好過困喺你小區到日日等架去油佐嘅巴士開辦

近黎捷輝摺咗
6系小巴生前線王黎㗎喎
點知8A 8P根本唔洗加班都夠載哂班客有餘

象石梨嗰度呢,已經回咗好多次,唔再細講
一句講哂:有36B加232X,總比32好;有尖沙咀直車,總比沒有好
S3V1742C 發表於 2021-9-2 15:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
tonychow 發表於 2021-9-2 16:00 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-9-2 14:33
班次都還番哂
但就算象石梨可以唔要尖沙咀線
我始終唔睇好荃景圍夾佢地拆旺佐線

留意返,順走回程無道路網限制,所以回程其實做緊旺角跑西廊返荃灣站一帶,只係要用 234C 走線咁解
要做 20 分鐘一班仲要行齊三大區,仲要三大區出旺角都快過現有走線,係咪咁都做唔到,好有疑問

至於西約,其實梨木樹出發去大涌道,其實都要 15 分鐘左右
唔知你個 50 分鐘行車點計出來啦,如果係我,我寧願西約直出做聯合班次算數
如果打劫到荃景圍一架車,已經夠做全日 30,愉景總站開,兜西約海邊上公路,尖摩總站不變,用你果 2 架車加 1 架 30X 已經夠跑,咁 32 嘅車可以做其他野,大家都開心咗
如果可以抽埋 34M 1 架,直頭一拆三都仲得,即係每個鐘 2 班車特快、1 班車行全段彌敦道、1 班車佐敦止步,當然班次要諗諗,但亦唔需要搞到 32

樓主| Ricky403 發表於 2021-9-2 18:31 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-9-2 15:10
你真係最叻選擇性失明
930延長灣仔對灣荃紅小跌客睇唔到?
開左290系對彩荃紅小跌客又睇唔到?

你又轉移視線
不如你撫心自問,以上咁多改動邊一個係要特登爭紅小客
紅小因為呢啲新線/新選擇跌客落巴士,根本係副作用
實際上除咗40改行龍呈叫做比較明顯競爭,其他嗰啲根本紅小過檔嘅都唔係主客源
但40改行龍呈之前觀荃紅小同38/42C完全超負荷,你又唔提?賊喊捉賊?

亦可以同你講埋
改到紅/綠小同巴士一齊爭客
結果係紅/綠小或者巴士是旦一個會被打殘
但鐵路相比之前更加獨大

幾年前成班站友一直都渴望40上龍呈後搖身一變做到42C級線王
點知根本高估哂觀荃紅小客量,班過檔客都只係夠40開20分鐘一班而已
實際上40要靠多個大連排食糊先至有比較好嘅班次
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-2 19:08 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-9-2 16:00
留意返,順走回程無道路網限制,所以回程其實做緊旺角跑西廊返荃灣站一帶,只係要用 234C 走線咁解
要做  ...

回程如果用順走,站位都係比逆走做到嘅差
順走喺天橋之後就要直飛大涌道福來邨
原先234X荃灣市三站落班客好多都會行遠咗
當然相比去程就唔算大問題

荃景圍改夾象石梨嘅話,問題會出喺楊屋道點夾
夾海濱一係街市真空,一係海濱會無多條總站線
加上梨木樹站友都講咗總站問題
所以我唔睇好

愉景新城總站一黎無位,二黎開出去都要兜一兜福來邨
但梨木樹經象石落山飛橋實在太快,你拆走象石梨段,頂多慳10分鐘
實際上仲要轉循環先至勉強90分鐘跑得完

唔怕同你講埋232X大約嘅行車時間:
去程 (分鐘)
站點
回程 (分鐘)
梨木樹巴士總站
5.5
石葵樓/石菊樓
57.5
荃灣站
52.5
15.5